Ημέρα προϋπολογισμών στην Επιτροπή Οικονομικών

Η καθυστέρηση στην κατάθεση προϋπολογισμών από ημικρατικούς οργανισμούς αναγκάζει τη Βουλή να τρέξει για ψήφιση τους

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ημέρα προϋπολογισμών θα είναι για την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συνεδρία της Δευτέρας (21/2). Όπως και σε προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος αρκετοί ημικρατικοί οργανισμοί καθυστέρησαν να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2022 και έτσι η Βουλή επισπεύδει τις διαδικασίες της για να εγκριθούν το αργότερο μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η διαδικασία των δωδεκατημορίων και από εκεί και πέρα χωρίς προϋπολογισμούς, οι ημικρατικοί δεν θα μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε δαπάνη και φυσικά να πληρώσουν τους εργαζομένους.

>>> Διαβάστε αυτούσια την ατζέντα της Επιτροπής <<<

Τη Δευτέρα λοιπόν η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τον περί Προϋπολογισμού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων. Παράλληλα, η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα τοποθετηθεί και θα λάβει τελικές αποφάσεις για τον περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου του 2022 και τον περί Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου του 2022.

Στη συνεδρία της Δευτέρας θα υπάρξει επίσης διαβούλευση επί τροπολογιών Βουλευτών σε νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου που θα υποβληθούν στην Ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση. Συγκεκριμένα θα εξεταστεί ο περί Τμήματος Φορολογίας  Νόμος του 2021. Αφορά στο διορισμό του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρου Φορολογίας από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Ακόμη θα εξεταστεί ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.
Αφορά στην αναστολή της επιβολής πρόσθετου φόρου και τόκου για συγκεκριμένες φορολογικές περιόδους, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19.)

Τέλος θα εξεταστεί ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 που αφορά στην επέκταση της ημερομηνίας ισχύος διατάξεων της βασικής νομοθεσίας που προβλέπουν για τις εκπιπτώμενες δαπάνες για επένδυση σε καινοτόμο μικρή και μεσαία επιχείρηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμούν δυο πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Η ψήφιση του ενός μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, το ένα νομοσχέδιο αφορά στο πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων. Η δέσμη νομοσχεδίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών συζητείται εδώ και καιρό στην Επιτροπή Οικονομικών, ωστόσο η προώθηση τους στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση φαίνεται να σκαλώνει. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Brief το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται να παγώνει προς το παρόν, εν αναμονή νέων προτάσεων που θα έρθουν από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και από την Κεντρική Τράπεζα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στο μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα. Το νομοσχέδιο που προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από κόμματα όσο και από οργανωμένους φορείς και έτσι αναμένεται να υπάρξει νέα διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να ισχύσει η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή μέχρι τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα αντί στα 140 που προνοεί η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και με μέγιστα τετραγωνικά τα 275.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ