Ημερίδα για καινοτομίες στην διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα

 Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων, είπε ο Χ’Πάκκος

Στις προκλήσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτών από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του, Ανδρέα Χ’Πάκκος στην ημερίδα με τίτλο «Καινοτομίες και ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/1) στην Λευκωσία με συμμετοχή αξιωματούχων και ειδικών από διάφορα Συμβούλια, Κυβερνητικά Τμήματα και πανεπιστήμια της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΛ, ο κ. Χ’Πάκκος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αφορούν στα συστήματα διανομής νερού που είναι: «η γήρανση των υποδομών, η αύξηση της ζήτησης πόσιμου νερού, η διατήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, οι απώλειες νερού, η εξασφάλιση των υποδομών, το κόστος της ενέργειας, η περιβαλλοντική πτυχή του νερού και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει την Κύπρο με την ανομβρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα».
 
Τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, είπε, είναι: «η καινοτομία, η τεχνολογία και η πληροφορική αποτελούν σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων». Απαραίτητη, πρόσθεσε, είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά και η εφαρμογή, προσαρμογή και βελτίωση του κυπριακού πλαισίου που διέπει ή επιδρά έμμεσα ή άμεσα στον οργανισμό μας». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος WATenERgy το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Παρμακλή ο οποίος ανέφερε ότι το Συμβούλιο αντικρίζει με θετικότητα όλες τις ευκαιρίες συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχει βάλει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του, μέσα στο νέο, ψηφιακό και μοντέρνο αλλά συνάμα ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε. «Έχω χαρακτηρίσει το 2020 την χρονιά επανεκκίνησης του Συμβουλίου βάζοντας μαζί με το Συμβούλιο και τους συναδέλφους μου ψηλά τον πήχη της επιτυχίας».
 
Ακολούθησαν οι ομιλίες από την Άννα Ζαχίδου, μέλος ομάδας έργου WATenERgy CYCLE, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) και την Αγάθη Χ’Παντελή, Ανώτερη Εκτελεστικό Μηχανικό, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.
 
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το δεύτερο της μέρος το Εργαστήρι της εκδήλωσης με τίτλο «Εμπειρίες και προοπτικές από εφαρμογές σε πιλοτικά προγράμματα» με συντονιστή τον Βασίλη Κανακούδη, Καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλους ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα. Το Εργαστήριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα πιλοτικά προγράμματα, τις εφαρμογές τους, τη διαχείριση των υδάτων αλλά και τις καινοτομίες και τεχνικές που αφορούν στη διαχείριση του νερού.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Ακολούθησε το συνέδριο της ημερίδας με τίτλο «Προκλήσεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση νερού» με συντονιστή τον Σοφοκλή Χριστοδουλίδη.
 
Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμκλής ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στα συμβούλια υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, τα επαρχιακά συμβούλια, τις προκλήσεις και προοπτικές με βάση την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση και τέλος αναφέρθηκε στα επαρχιακά συμβούλια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα.
 
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Νερού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας.
 
(ΚΥΠΕ)

 
6764
Thumbnail

Η όποια επιτυχία ή αποτυχία του σχεδίου Εστία θα διαφανεί ξεκάθαρα με το πέρας της εξέτασης των αιτήσεων και λογικά εκ του αποτελέσματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο  Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (Σ.Π.Π.Κ).

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως είναι γνωστό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχει εκπνεύσει η ημερομηνία αποδοχής αιτήσεων για το σχέδιο Εστία με παράλληλη παράταση για τους αιτητές που δεν έχουν παραδώσει πλήρως συμπληρωμένες τις αιτήσεις τους, να μπορούν να το πράξουν μέχρι και την 31ην Μαρτίου 2020.

«Πολλοί ήταν και είναι αυτοί που κατά καιρούς μιλάνε για αποτυχία ή επιτυχία του σχεδίου Εστία. Κρίνουμε, ότι η όποια επιτυχία ή αποτυχία θα διαφανεί ξεκάθαρα με το πέρας της εξέτασης των αιτήσεων και λογικά εκ του αποτελέσματος. Ένα σχέδιο το οποίο στόχο έχει να διαφυλάξει το ιερό δικαίωμα της διατήρησης της πρώτης κατοικίας, θα είναι επιτυχές μόνον αν εκπληρώσει το στόχο αυτό», προστίθεται.

Ως εκ τούτου, αναφέρει ο Σύνδεσμος, «συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για επίτευξη του προαναφερθέν σκοπού, θα έχουμε από κοινού με το ΣΥΠΡΟΔΑΤ συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών στις 24 Ιανουαρίου 2020, ενώ από τις 29 Ιανουαρίου 2020 ξεκινάμε ένα νέο κύκλο επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ανοικτό θέμα συζήτησης για μας θα είναι πρωτίστως τα πιθανά σενάρια για όσους αιτητές κριθούν ως μη βιώσιμοι όπως και για τους αιτητές που ήταν κάτω από καθεστώς αναδιάρθρωσης κατά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Εκτιμούμε ότι αποτελεί υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε ονομαστικά αυτούς που με τις εποικοδομητικές τους ενέργειες βοήθησαν την προσπάθεια μας για έγκαιρη, έγκυρη και ειδικά ανεξάρτητη ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων του σχεδίου Εστία όπως και αυτούς που με τις ενέργειες τους διευκόλυναν τους δικαιούχους να προχωρήσουν με την κατάθεση της αίτησης τους», σημειώνει. 

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος ευχαριστεί τον Υπουργό Οικονομικών  Κωνσταντίνο Πετρίδη και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση και  τον Πρόεδρο και τη Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ,  Κώστα Μελά και  Τζένη Παπαχαραλάμπους αντίστοιχα.

«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε, αλλά αντιθέτως να κακίσουμε όσους με τις ενέργειες τους, είτε λόγω αγνοίας είτε λόγω σκοπιμοτήτων, χρησιμοποιώντας τη γνωστή  μεθοδολογία της κινδυνολογίας και του λαϊκισμού προσπάθησαν μέσω παραπληροφόρησης να δαιμονοποιήσουν το σχέδιο Εστία, με αποτέλεσμα μερίδα δικαιούχων να μην προχωρήσουν με την κατάθεση της αίτησης τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

ad2mobile

«Το ξεκάθαρο μήνυμα που επιθυμούμε να δώσουμε στα άτομα αυτά είναι ότι το δικαίωμα διαφύλαξης της πρώτης κατοικίας είναι πολύ πιο ιερό από τα όποια προσωπικά ή πολιτικά οφέλη. Αν μη τι άλλον, κριτική έχουμε και εμείς ασκήσει κατά την περίοδο προετοιμασίας του σχεδίου εστία για τις όποιες αδυναμίες είχε, με την επουσιώδη και ιδιάζουσα διαφορά όμως, ότι αντί να προσπαθήσουμε να εκμηδενίσουμε το σχέδιο δουλέψαμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των αδυναμιών αυτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

article 1