Ημερίδα για καινοτομίες στην διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα

 Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων, είπε ο Χ’Πάκκος

Στις προκλήσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτών από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του, Ανδρέα Χ’Πάκκος στην ημερίδα με τίτλο «Καινοτομίες και ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/1) στην Λευκωσία με συμμετοχή αξιωματούχων και ειδικών από διάφορα Συμβούλια, Κυβερνητικά Τμήματα και πανεπιστήμια της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΛ, ο κ. Χ’Πάκκος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αφορούν στα συστήματα διανομής νερού που είναι: «η γήρανση των υποδομών, η αύξηση της ζήτησης πόσιμου νερού, η διατήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, οι απώλειες νερού, η εξασφάλιση των υποδομών, το κόστος της ενέργειας, η περιβαλλοντική πτυχή του νερού και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει την Κύπρο με την ανομβρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα».
 
Τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, είπε, είναι: «η καινοτομία, η τεχνολογία και η πληροφορική αποτελούν σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων». Απαραίτητη, πρόσθεσε, είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά και η εφαρμογή, προσαρμογή και βελτίωση του κυπριακού πλαισίου που διέπει ή επιδρά έμμεσα ή άμεσα στον οργανισμό μας». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος WATenERgy το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Παρμακλή ο οποίος ανέφερε ότι το Συμβούλιο αντικρίζει με θετικότητα όλες τις ευκαιρίες συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχει βάλει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του, μέσα στο νέο, ψηφιακό και μοντέρνο αλλά συνάμα ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε. «Έχω χαρακτηρίσει το 2020 την χρονιά επανεκκίνησης του Συμβουλίου βάζοντας μαζί με το Συμβούλιο και τους συναδέλφους μου ψηλά τον πήχη της επιτυχίας».
 
Ακολούθησαν οι ομιλίες από την Άννα Ζαχίδου, μέλος ομάδας έργου WATenERgy CYCLE, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) και την Αγάθη Χ’Παντελή, Ανώτερη Εκτελεστικό Μηχανικό, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.
 
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το δεύτερο της μέρος το Εργαστήρι της εκδήλωσης με τίτλο «Εμπειρίες και προοπτικές από εφαρμογές σε πιλοτικά προγράμματα» με συντονιστή τον Βασίλη Κανακούδη, Καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλους ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα. Το Εργαστήριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα πιλοτικά προγράμματα, τις εφαρμογές τους, τη διαχείριση των υδάτων αλλά και τις καινοτομίες και τεχνικές που αφορούν στη διαχείριση του νερού.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Ακολούθησε το συνέδριο της ημερίδας με τίτλο «Προκλήσεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση νερού» με συντονιστή τον Σοφοκλή Χριστοδουλίδη.
 
Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμκλής ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στα συμβούλια υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, τα επαρχιακά συμβούλια, τις προκλήσεις και προοπτικές με βάση την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση και τέλος αναφέρθηκε στα επαρχιακά συμβούλια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα.
 
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Νερού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας.
 
(ΚΥΠΕ)