Interview για Θέση στο Δημόσιο: Δεν θα καλούνται πλέον τριπλάσιοι

Τέρμα στην πρακτική όπου καλείτο σε προφορική εξέταση τριπλάσιος αριθμός υποψηφίων από τις υπάρχουσες κενές θέσεις – Ποια φόρμουλα του Μ. Σοφοκλέους ψηφίστηκε από τη Βουλή

 
Χρόνος, διαδικασία, ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και παράλληλα αίσθημα αδικίας προκαλούσε το σύστημα της προφορικής εξέτασης για πρόσληψη στη Δημόσια Υπηρεσία, σύστημα το οποίο ακολουθείται αφού προηγηθούν οι γραπτές εξετάσεις. 

Το τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα ήταν πως για κάθε κενή θέση προσκαλούνταν τρεις υποψήφιοι σε προφορική εξέταση, νοουμένου ότι αυτοί είχαν περάσει τις γραπτές εξετάσεις και εννοείται πως οι τρεις προσκαλούνταν βάσει εκείνης της κατάταξης (των γραπτών εξετάσεων). Δηλαδή αν υπήρχαν 100 κενές θέσεις για ένα τομέα της Δημόσιας Υπηρεσίας, καλούνταν για interview 300 υποψήφιοι, αν υπήρχαν 150 καλούνταν 450 υποψήφιοι κτλ κτλ. 

Ωστόσο αυτό αλλάζει. Στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής (22/4/21), το Σώμα ψήφισε Πρόταση Νόμου του Μιχάλη Σοφοκλέους (ΔΗΣΥ) ο οποίος κατέθεσε εκσυγχρονιστική φόρμουλα  για το πώς πλέον πρέπει να γίνονται οι προσκλήσεις για προφορικές συνεντεύξεις αφού με την ισχύουσα πρακτική προσκαλούνται υποψήφιοι οι οποίοι «είναι σε τέτοια σειρά επιτυχίας (στις γραπτές εξετάσεις) που πολλές φορές, ακόμη και μαθηματικά, δεν έχουν καμία δυνατότητα επιλογής», όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης που κατέθεσε και τελικά η Ολομέλεια της Βουλής θεώρησε ορθή και υπερψήφισε σε Νόμο. 

Η εκσυγχρονιστική φόρμουλα

Η φόρμουλα λοιπόν προνοεί πως πλέον σε προφορική εξέταση θα καλούνται μόνο τρεις υποψήφιοι σε κάθε θέση αν οι κενές θέσεις είναι από μία έως και τρεις. 

  • Αν οι κενές θέσεις είναι από 4 έως και 20 τότε θα καλούνται σε interview διπλάσιος (αντί τριπλάσιος όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) αριθμός υποψηφίων από τις κενές θέσεις.
  • Αν οι κενές θέσεις είναι από 21 έως και 50 τότε θα καλείται 1,5 φορά περισσότεροι υποψήφιοι από τις κενές θέσεις (αν δηλαδή είναι 50 κενές θέσεις, τότε θα καλούνται 75 υποψήφιοι για interview εν αντιθέσει με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα όπου θα καλούνταν 150 υποψήφιοι). 
  • Αν οι κενές θέσεις είναι πέραν των 51 τότε θα προσκαλούνται σε προφορική συνέντευξη 1,25 υποψήφιοι ανά θέση. Δηλαδή αν υπάρχουν 100 κενές θέσεις τότε σε συνέντευξη θα κληθούν 125 υποψήφιοι (αντί 300 που θα προσκαλούνταν με το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα). 

Τι λέει ο Σοφοκλέους

«Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η πρόσκληση σε προφορική εξέταση υποψηφίων, οι οποίοι λόγω χαμηλής βαθμολογίας που εξασφάλισαν στην γραπτή εξέταση είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να τους επιτραπεί να διοριστούν, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετηθεί η εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας στους διορισμούς», σημείωσε και πρόσθεσε πως ειδικότερα με την εν λόγω τροποποίηση δημιουργείται:
- Περισσότερη διαφάνεια και  προάγει τις αξίες της Δημοκρατίας για αξιοκρατία. 
- Οι επιλογές θα περιορίζονται στα άτομα που έχουν αξιολογικά, πραγματικές προοπτικές διορισμού. 
- Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης στη Δημοσία Υπηρεσία στις θέσεις αυτές. 
- Περιορισμός της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού κόστους