Κ. Χατζηγιάννης: Με τον πληθωρισμό, δεν παίζουμε

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, για hostels και τις αυξήσεις στα λιμάνια

Η Κύπρος έχει κάθε υποχρέωση να παρέχει αυτή τη δυνατότητα, είναι μια κοινωνική ανάγκη και δη μάλιστα μια χώρα η οποία έχει αυξημένο αριθμό φοιτητών, αυξημένες ανάγκες ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών και τεράστιο πρόβλημα στη στέγαση, ανέφερε σε δήλωση του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης μετά την Επιτροπή Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, άρα λοιπόν από την άποψη αυτή η συζήτηση σήμερα έχει περιστραφεί εν πρώτης γύρω από την ανάγκη, αναμένουμε από το Υφυπουργείο Τουρισμού να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως προς το ποια θα είναι η θέση του

Αυτούσια η δήλωση: 

Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας συζήτηση ενός πολύ ενδιαφέροντος θέματος που είναι η δημιουργία ξενώνων, γνωστό στην αγγλική γλώσσα ως youth hostels. Είναι ένας θεσμός ο οποίος χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, κατά κόρον στην Ευρώπη, όπου νεαροί φοιτητές, ερευνητές και άλλοι οι οποίοι περιοδεύουν και θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο με το σακίδιο στον ώμο, έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε χώρους που δεν τους κοστίζει πάρα πολλά χρήματα. Η Κύπρος έχει κάθε υποχρέωση να παρέχει αυτή τη δυνατότητα, είναι μια κοινωνική ανάγκη και δη μάλιστα μια χώρα η οποία έχει αυξημένο αριθμό φοιτητών, αυξημένες ανάγκες ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών και τεράστιο πρόβλημα στη στέγαση.

Άρα λοιπόν από την άποψη αυτή η συζήτηση σήμερα έχει περιστραφεί εν πρώτης γύρω από την ανάγκη, αναμένουμε από το Υφυπουργείο Τουρισμού να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως προς το ποια θα είναι η θέση του. Όμως να πω το εξής, δεν είναι καθαρά θέμα τουριστικής ανάπτυξης. Είναι θέμα και κοινωνικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου αυτό το εξειδικευμένο τεμάχιο αγοράς ή στόχος, δεν παρεμποδίζει ή δεν ανταγωνίζεται τις συνήθεις τουριστικές κλίνες. Κάνουμε λοιπόν την έκκληση με βάση το πνεύμα που έχει επικρατήσει στην Επιτροπή μας, να έρθουν όλοι με εποικοδομητικές σκέψεις και ιδέες πάνω σε πρόταση η οποία θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με όλους προκειμένου να θεσμοθετήσουμε τη λειτουργία αυτών των ξενώνων.

Πάμε στο άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις τεράστιες χρεώσεις που έχουν επωμισθεί οι επιχειρήσεις μας, οι εταιρείες μας, στο τέλος θα μετακυλιστούν  αυτονόητα και στους καταναλωτές μέσα από τις αυξήσεις των τελών των λιμανιών.

Ειπώθηκε πολύ σωστά ότι ο θεσμός ως τέτοιος έχει αναβαθμίσει την ποιότητα, έχει οδηγήσει σε καλύτερη εξυπηρέτηση ωστόσο όμως το κράτος δημιουργεί ένα τεράστιο έσοδο. Από 100 περίπου εκατομμύρια αυξήθηκαν τα έσοδα στα 200 εκατομμύρια και οι λοιποί άλλοι συντελεστές της λειτουργίας του λιμανιού προτίθενται στο παρόν στάδιο παράλληλα να έχουν αυξήσεις της τάξης του 18% και 20%. Είναι καιρός, είναι εποχή που πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με το τι αυξήσεις βάζουμε. Ατεκμηρίωτες αυξήσεις στο βαθμό του δυνατού και του επιθυμητού, θα πρέπει να τυγχάνουν δεύτερης και τρίτης σκέψης. Με τον πληθωρισμό θα το πω για ακόμα μια φορά, δεν παίζουμε.

Δεν μπορεί να είμαστε επιπόλαιοι στις αποφάσεις μας και να προβαίνουμε με τον πιο απλουστευμένο τρόπο σε αυξήσεις γιατί οδηγούμε τον πληθωρισμό σε μια τρελή πορεία αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι όλοι έχουν συνδρομή στην αύξηση του κόστους τους από το κόστος της ενέργειας. Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει συγκράτηση. Ζητήθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών δύο εβδομάδες χρόνος προκειμένου αυτή η προσπάθεια να καταλήξει κάπου. Το ζητούμενο της Επιτροπή ήταν ότι θα πρέπει να παγοποιήσουν τις οποιεσδήποτε αυξήσεις, να επιλέξουν άλλο χρόνο, άλλους υπολογισμούς να κάνουν προκειμένου σ’ αυτό το στάδιο να μην υπάρξουν αυξήσεις. Είναι κίνδυνος για την οικονομία ολόκληρη αν και εφόσον στο παρόν στάδιο επιβληθούν αυξήσεις που δεν χρειάζονται ή αυξήσεις οι οποίες θα μπορούν να αποφευχθούν ως υποφερτές στο λειτουργικό τους κόστος. Γι’ αυτό καλούμε τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες και το Υπουργείο Συγκοινωνιών να καταλήξουν σε μια σύγκλιση.