Κ. Πετρίδης: Έρχονται αυξήσεις στον φόρο για τα καύσιμα

Απαραίτητη η πράσινη φορολογία επεσημαίνει ο ΥΠΟΙΚ στην Business Hour/Τι σημαίνει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα αγγίζει και κάποιες διαφορετικές πτυχές, μέσα στο 2021, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σήμερα (25/1), ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour by Brief’ της Digital Tv.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά παράλληλα και μειώσεις σε άλλους φόρους, ώστε στο τέλος να υπάρξει μια ουδέτερη πολιτική φόρων και όχι φοροπληκτική, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλεόν, αναφορικά με τον εταιρικό φόρο, ο ίδιος διαψεύδει σχόλια που θέλουν την Κύπρο να είναι φορολογικός παράδεισος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τι σημαίνει η εισαγωγή πράσινης φορολογίας

Ειδικότερα, πράσινη φορολογία, επεσήμανε ο κ. Πετρίδης δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αύξηση φόρου κατανάλωσης όσον αφορά τα καύσιμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι και Ευρωπαϊκή μας υποχρέωση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκομπή Business Hour, "αυτός που μολύνει το περιβάλλον πληρώνει".

Σε αντιδιαστολή σκοπεύουμε να μειώσουμε τους φόρους έντασης της εργασίας, ούτως ώστε να διευκολύνουμε την πρόσληψη προσωπικού από τις μικρές επιχειρήσεις.

«Δεν θέλουμε να είναι φοροπληκτική η πολιτική τους κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας πως επιθυμία είναι να είναι φορολογικά ουδέτερη η πολιτική μας.

Από την στιγμή που θα αυξήσουμε τον φόρο σε πράσινους σκοπούς, θέλουμε να επιλέξουμε να μειώσουμε την φορολογία στην εργασία προς διευκόλυση των επιχειρήσεων, πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει αν οι αυξήσεις αφορούν και τις τιμές των καυσίμων, σημείωσε πως έχουμε από τις πιο χαμηλές φορολογίες στα καύσιμα στην ΕΕ, υπογραμμίζοντς ότι θα υπάρξει μείωση σε άλλες φορολογίες.

Παράλληλα ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στον εταιρικό φόρο κάνοντας λόγος για μείωση στην επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε άλλους φόρους.

Επίσης ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως επιθυμούν να εξετάσουν και το τέλος των τριακόσιων πενήντα ευρώ στις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις.

Το ενδεχόμενο να μπουν στην εξίσωση των μεταρρυθμίσεων και κάποια μέτρα - φορολογικών κινήτρων για άντληση ξένων επενδύσεων, σημείωσε ο Υπουργός, παρα το γεγονός ότι έχουμε από τα πιο ευνοϊκά καθεστώτα στην Ευρώπαϊκή Ένωση και τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Αλλαγές στον εταιρικό φόρο

Κληθείς να απαντήσει για το τι αλλαγές αναμένονται στον εταιρικό φόρο, επεσήμανε πως αυτά θα συζητηθούνμε τους ανάλογους φορείς. Αυτό που τόνισε ο κ. Πετρίδης είναι πως ο εταιρικός φόρος ανέρχεται τώρα στο 12.5%. Την ίδια ώρα εξήγησε στην εκπομπή πως ο πραγματικός φόρος λόγω άλλων τελών / χρεώσεων μπορεί να αγγίζει το 17%, το 18% το 20%. 

Το γεγονός ότι είμαστε στο 12,5% δίνει σε κάποιους, στην ΕΕ και διεθνώς, την ευκαιρία να λένε ότι είμαστε φορολογικός παράδεισος, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

«Κατηγορείται η Κύπρος διεθνώς με αποτέλεσμα να αποτρέποντια και κάποιες επενδύσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε, καθορίζεται από τη διεθνή κοινότητα ή από την ΕΕ ένας άτυπος φόρος ένα 15%.

"Αυτό που λέω", ανέφερε, "είναι να σκεφτούμε να αυξήσουμε αυτό το φόρο και παράλληλα να μειώσουμε άλλους φόρους στις επιχειρήσεις ούτως ώστε η φορολογική επιβάρυνση να είναι τουλάχιστον ουδέτερη αν όχι προς όφελος των επιχειρήσεων και αυτό θα βοηθήσει την Κύπρο να κάνει νέες διμερείς συμφωνίες αποφυγής φορολόγησης. Κάποιες χώρες, σημείωσε, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες ακριβώς γιατί δεν έχουμε 15% κάτι το οποίο θα είναι καταλύτης και στην άντληση ξένων επενδύσεων".

Χρονοδιάγραμμα 

Το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε το κατέρριψε ο κορωνοϊός και το οποίο συνιστούσε η μεταρρύθμιση στις φορολογίες να γίνει μέσα στο 2021. «Έχουμε την ευκερία και ευχέρεια να δούμε σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς αλλά και την ίδια την αγορά, μια ευρύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται και έχει πολλά χρόνια να γίνει».

Δείτε εδώ την συνέντευξη του κ. Πετρίδη:


 Να σημειωθεί πως θα ακολουθήσει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ...

Ξ.Π

 
21619