Κ. Πετρίδης στην Brief: Έρχεται η φορολογική μεταρρύθμιση

Μετά από 20 χρόνια η Κύπρος προχωρά με την φορολογική μεταρρύθμιση - Τι ανέφερε στο Business Hour ο Υπουργός Οικονομικών

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης καλεσμένος χθες (8/9) στη 'Business Hour by Brief'' της Digital Tv, αναφέρθηκε στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς να αποκλείει αύξηση του εταιρικού φόρου, επεξηγώντας την θετική ανάγνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον μηδενισμό στις αποκοπές δημοσίων υπαλλήλων , βάσει της συμφωνίας που έγινε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως θα επιστρέψουμε στα μισθολογικά επίπεδα του 2013.

Την ίδια ώρα έκανε αναφορά στο νέο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο, όπου δεν θα χρειάζεται πλέον η πλήρωση κενών θέσεων να παίρνουν το πράσινο φως από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αλλά να γίνεται απευθείας.  

Το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Πετρίδη να επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν οριστεί από την ΕΕ ως ορόσημα για την χρηματοδότηση της χώρας μας θα βοηθήσουν και την ίδια την χώρα και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν θα έπρεπε να "περάσουν" μόνο για το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά και για το καλό του τόπου. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο 'Business Hour by Brief'' ο Υπουργός Οικονομικών:

Φορολογική μεταρρύθμιση 

Τόσα χρόνια πριν όταν έγινε η μεταρρύθμιση, ήταν μια εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση αλλά εκ τότε έχουν παρέλθει σχεδόν 20 χρόνια. Δημιουργούνται νέα δεδομένα, που αφορούν την παγκόσμια οικονομική διαχείριση και σίγουρα θα έχετε δει την παγκόσμια συζήτηση που γίνεται για τον εταιρικό φόρο. Έχουν δημιουργηθεί νέοι διασυνοριακοί τομείς της οικονομίας, όπως οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί κάποιες καινούργιες στην αγορά και πρέπει όλα αυτά να τα δούμε συλλογικά
Μια πολύ σημαντική παράμετρος, είναι η πράσινη οικονομία, μια φορολογία η οποία πρέπει να εφαρμόσουμε και ως δέσμευση μας έναντι και  της ΕΕ είναι και είναι και όρος για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα διέπεται και από Ευρωπαϊκές νομοθεσίες που θα επιβαρύνει την εκπομπή ρύπων και την κατανάλωση καυσίμων αλλά δεν θα είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιβαρύνει επιπλέον τον φορολογούμενο. 
Θα υπάρχουν άλλες ελαφρύνσεις που αφορούν την αγορά εργασίας ούτως ώστε να ενισχύοσουμε και το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και να διευκολύνουμε την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας.

-Θα αυξηθεί ο φόρος των εταιρειών;

Ο φόρος των εταιρειών στην Κύπρος είναι 12.5%.  Πέραν από αυτό υπάρχουν κι άλλες επιβαρύνσεις οι οποίες ανεβάζουν αυτή τη φορολογική επιβάρυνση ουσιαστικά των εταιρειών σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Σε άλλες  χώρες αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι να υπάρχει ένας εταιρικός φόρος που ενδεχομένως να είναι υψηλότερος από την Κύπρο αλλά μετά ακολουθούν κάποιες εκπτώσεις και αυτό αδικεί και την Κύπρο στο εξωτερικό

Η ουσία είναι ότι ο ουσιαστικός φόρος είναι πολύ μικρότερος από τον εταιρικό άρα δεν αποκλείω να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος με μια μείωση άλλων επιβαρύνσεων των εταιρειών ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας και να σταματήσουν κάποιοι να την στοχοποιούν ότι είναι δήθεν είναι φορολογικός παράδεισος. Από εκεί και πέρα η φορολογική πολιτική είναι εθνική υπόθεση και θα πρέπει να δούμε και τι θα γίνει παγκόσμια, γιατί αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει ίσος ανταγωνισμός και υγι’ης όχι κάποιοι να προσπαθήσουν αν πλήξουν  την ανταγωνιστικότητα χωρών οι οποίες θα είναι πιο συνεργάσιμες. Αυτάς θα τα δούμε και δεν αποκλείω να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση που προανέφερα.

Η Εισφορά για την άμυνα

Πολύ σωστά,  οι εισφορές και οι διάφορες επιβαρύνσεις είναι επιπλέον αυτής της φορολογίας και θα τα δούμε όλα. Δεν είμαι σε θέση αυτή την στιγμή να μιλήσω συγκεκριμένα για τις επιμέρους φορολογίες τις οποίες ενδεχομένως να μεταρρυθμίσουμε αλλά θα τις δούμε σαν συνολικό πακέτο.

Η ισορροπία ως στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης;

Κάθε φορά που γίνεται φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να έχει διαφορετικούς σκοπούς. Αυτή την στιγμή ο σκοπός δεν είναι η αύξηση της συνολικής φορολογίας στον κόσμο για να βοηθήσουμε τα δημόσια ταμεία. Θέλουμε να είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι άρα προσπαθούμε με τον έλεγχο των δαπανών να μην αυξάνουμε φορολογίες. Θα δούμε το θέμα του εταιρικού φόρου χωρίς να επιβαρύνουμε περισσότερο τις επιχειρήσεις . Θέλουμε να δώσουμε κάποιες διευκολύσεις όσον αφορά τις χρεώσεις και φορολογίες στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να δούμε το θέμα του πράσινου φόρου θέμα το οποίο αποσκοπεί σε περιβαλλοντικούς σκοπούς αλλά και στην υποχρέωση μας στην ΕΕ και επομένως επιμέρους κίνητρα και αντικίνητρα που αφορά έμμεσες φορολογίες.  Ο σκοπός είναι διευρυμένος αλλά δεν είναι να συλλέξουμε περισσότερους φόρους και να επιβαρύνουμε το εισόδημα των καταναλωτών ή των φορολογουμένων με περισσότερους φόρους.

Θα είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση δημοσιονομικά ουδέτερη που αποσκοπεί σε περιβαλλοντικούς σκοπούς στο να βοηθήσουμε στη παγκόσμια συζήτηση για εταιρικό φόρο και αυτή είναι κύρια ουσία και να απλοποιήσουμε το σύστημα. 

Ποια άλλα κεφάλαια θα συμπεριλαμβάνονται στη Φορολογικη μεταρρύθμιση


Επειδή τα πάντα είναι σε επεξεργασία δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στα κεφάλαια. Θα ακολουθήσει και κάποιος κοινωνικός διάλογος με κάποιους φορείς που ενδεχομένως να επηρεαστούν. Αυτά είναι τα σαφή κεφάλαια που θα συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση. 

Πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο – Σε τι αποσκοπεί το νομοσχέδιο

Πρέπει να πάμε λίγο πίσω στο 2013 όταν με την κρίση πήγαμε σε ένα μνημόνιο που πέρασε σε μια νομοθεσία η οποία έλεγε, ξέρετε οι θέσεις οι οποίες εκκρεμούν γιατί κάποιες χιλιάδες αφυπηρετούν, για να γίνουν οι προσλήψεις και λόγω συγκράτησης του κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να γίνονται επιλεκτικά ούτως ώστε σιγά σιγά να καταργούνται θέσεις και να νοικοκυρέψουμε το μισθολόγιο. Εκ τότε έχουν καταργηθεί αρκετές θέσεις και αυτό που παρουσιάζεται 9 χρόνια μετά είναι μια στρέβλωση που αντί να πληρούνται οι θέσεις οι οποίες έμειναν και δεν καταργήθηκαν είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με τεράστιο διοικητικό κόστος ότι ξέρετε έχω δέκα άτομα, έφυγαν οι 3 και για να προσλάβω πρέπει κάνω όλη αυτή τη διοικητική διαδικασία να πάρω την έγκριση της βουλής να μην λειτουργεί και η ίδια η υπηρεσία, να σπαταλάμε χρήματα και χρόνο εμείς και το κοινοβούλιο όσον αφορά αυτή τη διεργασία των προσλήψεων και αυτό πιστεύω θα πρέπει να καταργηθεί. 

Δεν μιλάμε για επιπλέον θέσεις, αλλά για τις υφιστάμενες αυτή την στιγμή και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο, να γίνει η διαδικασία αυτόματα να ξεκινά ούτως ώστε να πληρούνται αυτές οι θέσεις και να δουλεύει πιο καλά και η δημόσια υπηρεσία να μην έχουμε ελλείψεις, που υπάρχουν λόγω αυτής της διαδικασίας της χρονοβόρας όσον αφορά την πλήρωση θέσεων. 

Το πάγωμα έγινε για μια περίοδο και δεν είναι για πάντα αλλά μέχρι να νοικοκυρευτεί το κρατικό μισθολόγιο και επαναλαμβάνω εκ τότε έχουν αλλάξει και τα οργανογράμματα, έχουν καταργηθεί αρκετές θέσεις και αυτή την στιγμή νομίζω ότι για να μιλάμε για μια αποδοτική δημόσια υπηρεσία πρέπει να γίνεται και η πλήρωση των θέσεων και όχι νέες προσλήψεις με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό και λιγότερο χρονοβόρο τρόπο.  


Από την 12 Ιανουαρίου 2022 οι αποκοπές κάποιων δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να μηδενιστούν μετά τη συμφωνία ΥΠΟΙΚ – Συνδικαλιστικών οργανώσεων
 

Αυτή είναι μια συμφωνία η οποία έγινε πριν 3-4 χρόνια μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και Συνδικαλιστικών οργανώσεων. Θυμίζω ότι το 2013 έγινε πάλι μια αποκοπή η οποία κυμαινόταν από 5 μέχρι 17% ανάλογα με το ύψος του μισθού και υπήρχε και παγιοποίηση όσον αφορά τις αυξήσεις και προσαυξήσεις. Για σκοπούς νομιμότητας είπαμε να αναθεωρηθεί αυτό ως μόνιμη ρύθμιση σιγά σιγά οι αυξήσεις θα είχαν τον χαρακτήρα τις απομείωσης της μείωσης των μισθών. Δηλαδή αν μειώθηκε 15% σιγά σιγά σε κάποια χρόνια αντί να παίρνεις μια επιμέρους αύξηση θα πήγαινες τστο σημείο εκείνο. Αυτή την στιγμή οδεύουμε προς εκεί, κλείνει αυτό το κενό που είχε δημιουργηθεί με τις αποκοπές και αφορά όλους του δημόσιους που υπέστησαν αποκοπές που είναι και το σύνολο τους. 

Βασικά οι μισθοί θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2013 και αυτό συμπληρώνεται φέτος.
 

Σχέδιο Ανάκαμψης – Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προωθηθούν

Όπως εξηγήσαμε και στο κοινοβούλιο αλλά και στους πολίτες και το έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα, διέπεται από κάποια ορόσημα. Για παράδειγμα, για να πάρουμε τη δεύτερη εκταμίευση, καθώς η πρώτη εκταμίευση γίνεται τώρα, δεν έχει κάποιο ορόσημο καθώς σε αυτό το στάδιο ορόσημο θεωρείται η έγκριση του Σχεδίου για 158 εκατομμύρια ευρώ. Τα άλλα, η επόμενη δόση θα δοθεί τέλος του χρόνου όταν ικανοποιήσουμε 14 ορόσημα. Από αυτά, τα 2 έχουν ικανοποιηθεί. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πρέπει να ρυθμιστεί αλλιώς δεν θα πάρουμε αυτή τη δόση. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που αφορά όλη την ΕΕ, που όλες οι χώρες έχουν υποχρεώσεις με βάσει τις συστάσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εδώ και χρόνια μας έχει κάνει συστάσεις ότι πρέπει να περάσουμε τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, της δικαστικής εξουσίας, αν δεν τα καταφέρουμε απλά δεν θα πάρουμε αυτά τα λεφτά.
 Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαστικής εξουσίας μάλιστα συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια.
Νομίζω εξαντλήθηκαν όλες οι συζητήσεις. Αν με ρωτάτε εμένα κακώς το συνδέουμε με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Πρέπει να υπάρχει το αντικίνητρο ότι δεν θα πάρουμε λεφτά για να περάσει σε αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η χώρα στην στιγμή που συνδέεται με το ταμείο Ανάκαμψης τώρα, πρέπει να γίνει. 

Η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει και χθες έκανα και μια παρέμβαση ο κ Συρίχας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου είπε ότι η προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ μέχρι το 2030 θα είναι στο 16|% δεν θα είναι μόνο από τη χρηματοδότηση για να κάνουμε έργα. Για να δημιουργηθούν κα θέσεις εργασίας πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ονομάζει το Σχέδιο Ανάκαμψης Next Generation EU, δηλαδή Επόμενη Γενιά, δηλαδή είναι μεταρρυθμίσεις που  θα αφήσουν προστιθέμενο όφελος στην επόμενη γενιά και αυτό το συνδέουν απόλυτα με το Σχέδιο Ανάκαμψης και πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς.

Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί


Αυτό καταδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν πετυχημένες πολιτικές και σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχαζομαστε, είναι πολλά τα θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας και πρέπει να διατηρήσουμε βιώσιμη αυτή την ανάπτυξη.

Δείτε το βίντεο με όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών:

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB