Καδής: Ασφαλείς όσοι ψωνίζουν από εγκεκριμένα σημεία

Ο Υπ. Γεωργίας εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σε σχέση με την επάρκεια προϊόντων

Ασφάλεια θα πρέπει να αισθάνονται οι καταναλωτές που ψωνίζουν από εγκεκριμένα σημεία δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη, μαζί με συνεργάτες του, υπεραγορές της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων που πραγματοποιούνται ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο κ. Καδής εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σε σχέση με την επάρκεια και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και των κρεάτων και διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και την ασφάλεια των κρεάτων και των άλλων προϊόντων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η περιοδεία του στις υπεραγορές ήταν συμβολική, ωστόσο οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι συνεχείς και συστηματικοί και θα συνεχιστούν μέχρι και τα Θεοφάνεια. Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, τόνισε ο Υπουργός, είναι να διασφαλίζεται τόσο η επάρκεια τροφίμων, αγροτικών προϊόντων και κρεάτων, όσο και η ποιότητα τους.

«Επισκεπτόμαστε σήμερα με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υπεραγορές για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πως όλα κυλούν ομαλά αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων, τα οποία φθάνουν στο τραπέζι του Κύπριου καταναλωτή. Ιδιαίτερα οι δικές μας αρμοδιότητες αφορούν τις φρουταρίες και τους χώρους πώλησης ψαριών και κρεάτων», ανέφερε ο Κώστας Καδής.

«Γενικότερα, αυτό που παρατηρούμε είναι πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Ο Κύπριος καταναλωτής πρέπει να αισθάνεται ασφαλής όταν ψωνίζει από εγκεκριμένα σημεία. Και ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να τονίσουμε σήμερα, αλλά και να προτρέψουμε τους κύπριους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους από εγκεκριμένα / ελεγμένα σημεία, στα οποία πραγματοποιούνται οι νενομισμένοι έλεγχοι», συνέχισε ο Υπουργός.
 
«Επιπλέον, θέλω να σημειώσω ότι σύντομα θα έχουμε ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια μας για να ελέγξουμε τους μηχανισμούς διάθεσης των προϊόντων. Πρόκειται για τη νομοθεσία που εγκρίθηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στη διατροφική αλυσίδα, η οποία θα είναι προς όφελος και των αγροτών μας και των καταναλωτών, αφού θα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές", σημείωσε.

Κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
 
Χωρίς προβλήματα υγειονομικής φύσεως συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα σφαγεία και τα εργαστήρια κοπής κρέατος, διαβεβαίωσε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε πως «όλα βαίνουν ομαλά».

«Μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει στα σφαγεία 22 χιλιάδες αμνοερίφια, 15,5 χιλιάδες γαλοπούλες, γύρω στις 8,5 χιλιάδες γουρουνοειδή και 148 χιλιάδες κοτόπουλα. Κυμαινόμαστε στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με βάση τα όσα έχουμε πληροφορηθεί από τους συνεργάτες μας, δεν υπήρξε οποιοδήποτε θέμα, ούτε στα σφαγεία αλλά και ούτε στα εργαστήρια διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων στους καταναλωτές», είπε ο κ. Πίπης.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, Αντρούλλα Γεωργίου ανέφερε πως μετά τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί πως οι σημάνσεις στα οπωροκηπευτικά είναι οι σωστές και πως υπάρχει ποικιλία ποιοτικών και ασφαλών αγροτικών προϊόντων.

(ΚΥΠΕ)

 
24969