Καδής: Οι πράσινες συμβάσεις προσφέρουν κίνητρα

Μίλησε στην τελετή απονομής των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, των βραβείων Life Food Print

Οι Πράσινες Συμβάσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για παροχή κινήτρων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της χρήσης χημικών και επικίνδυνων ουσιών. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής στην ομιλία του στην τελετή απονομής των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, των βραβείων Life Food Print και των πιστοποιητικών EMAS.

Ο Υπουργός τόνισε ότι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στις μέρες μας, είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη και προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Υπουργός τόνισε ότι «μετά από δύο χρόνια διακοπής, λοιπόν, λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, βρισκόμαστε και πάλι εδώ, για την απονομή των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για το 2022.

Παράλληλα, τόνισε ότι  «βραβεύουμε πρακτικές επιχειρήσεων εστίασης, φιλοξενίας και μεταποίησης, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ως μέρος του έργου Life Food Print. Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι βραβεύσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και τους άλλους εταίρους».

>>>>Διαβάαστε επίσης: Ηροδότου: H Kεντρική ποντάρει στο πράσινο πιστωτικό σύστημα<<<<

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στις μέρες μας, είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη και προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το θέμα αυτό είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως, τουλάχιστον τέσσερις φορές. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο, κάτι που αναλογεί σε οικονομική σπατάλη 140 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Σε περιβαλλοντικό κόστος, η σπατάλη αυτή αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων».

Ειδικά για τo σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, το Υπουργείο μας, έχει προωθήσει και υλοποιεί την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, όπως και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», ως κινήτρου για τους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Το τελετουργικό της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνει και την απονομή των πιστοποιητικών του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστού ως EMAS, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αυτό. Με τη συμμετοχή τους στο ΕΜΑS, οι φορείς αυτοί στοχεύουν, ανάμεσα σε άλλα, στη μείωση των δαπανών που συνδέονται με τη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, στη βελτίωση των σχέσεων με το προσωπικό τους και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της φήμης τους έναντι των πελατών τους. Η διαδικασία καταχώρισης στο EMAS είναι διαφανής και αξιόπιστη, και ελέγχεται από ανεξάρτητο τρίτο φορέα.