Καδής: Πληρώθηκαν πάνω από 100 νέες θέσεις δασοπυροσβεστών

Η Κυβέρνηση προχώρησε και στην πλήρωση 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας

Με σύνθημα «Για να μην ξανασυμβεί» ξεκίνησε σήμερα η Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, κατά την οποία παρουσιάστηκε σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την προστασία των Δασών από τις πυρκαγιές και να στείλουν το μήνυμα πως όλοι μαζί «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε». Η εβδομάδα πραγματοποιείται από το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

Μέσα από μέτρα και δράσεις, το Support Cy της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει και φέτος να ανταποκρίνεται ενεργά στο τεράστιο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

>>> Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η δημιουργία 27 νέων θέσεων στο Τμήμα Δασών <<<

Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Γρηγορίου, είπε πως η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν είναι εύκολη υπόθεση και για αυτό η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στον περιορισμό του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών μέσω διαφόρων μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Όπως σημείωσε, ο Προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και ανέφερε ενδεικτικά ότι οι πραγματικές δαπάνες για το έτος 2017 ήταν 33 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση τα έτη που ακολούθησαν. Για το 2021 οι πραγματικές δαπάνες ήταν 48,2 εκ. ευρώ, ενώ οι εγκεκριμένες δαπάνες για το 2022 ανέρχονται σε 61 εκ. ευρώ. 

Επιπρόσθετα, σημείωσε, η Κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρωση 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού, ενώ αναμένεται εντός του έτους να ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης ακόμη 28 θέσεων Δασικού Λειτουργού. Επίσης, εγκρίθηκε η δημιουργία 13 νέων θέσεων Δασικού Λειτουργού, καθώς επίσης και η συμπερίληψη 14 νέων θέσεων στον Προϋπολογισμό του 2023 (10 θέσεις Δασικού Λειτουργού και 4 θέσεις Συντηρητή Δασών). Πρόσφατα πληρώθηκαν πάνω από 100 νέες θέσεις δασοπυροσβεστών.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είπε, έχοντας πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας της εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών μας για το καλό των δασών μας, στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και επιβραβεύει τη δράση και την προσφορά κοινοτήτων και πολιτών που συμβάλλουν στην πυροπροστασία των δασών.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, ο κ. Καδής ανέφερε στον χαιρετισμό του πως το μήνυμα που στέλνει είναι ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά που πρέπει οπωσδήποτε να προστατέψουμε. «Ανήκουν σε όλους μας, ανήκουν στα παιδιά μας, ανήκουν στις μελλοντικές γενιές. Η προστασία τους, αποτελεί ευθύνη και όραμα, πρόκληση και στοίχημα με την ιστορία μας. Γι΄ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες σε μια συλλογική προσπάθεια για την προστασία των δασών μας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι  «μπορούμε να τα καταφέρουμε», προσθέτοντας ότι εγγύηση γι΄ αυτό δεν είναι μόνο η βούληση του κράτους, η γνώση, η εμπειρία και η ικανότητα των υπηρεσιών, αλλά και η αγάπη όλων μας για τα δέντρα, το πράσινο, για το φυσικό περιβάλλον, για τον τόπο μας.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, είπε πως με βάση τα στατιστικά της τελευταίας δεκαετίας, κατά μέσο όρο ξεσπούν 230 πυρκαγιές τον χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη 1.800 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Από αυτές οι 100 είναι δασικές και κατακαίνε 1.500 εκτάρια δασών. Πέρσι, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, καθώς ξέσπασαν τις 310 οι πυρκαγιές, ο μεγαλύτερος αριθμός που σημειώθηκε ποτέ, εκ των οποίων το 46% ήταν εκ προθέσεως.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημειώνοντας πως πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, κάνοντας λόγο για ανάγκη νέων σχεδιασμών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού. Στους σχεδιασμούς, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο αποτροπής μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και η μελέτη για τη διάταξη των επίγειων δυνάμεων έτσι ώστε ο μέγιστος χρόνος της επέμβασης να είναι τα 10 λεπτά.

Σε σχέση με το προσωπικό και τα μέσα, ανέφερε πως υπάρχουν ανάγκες για υπαλληλικό προσωπικό, πυροσβεστικά οχήματα, ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης και την εισαγωγή τεχνολογίας.

Αναφορικά με τα πτητικά μέσα, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως το 2021 το Τμημα είχε στη διάθεση του 6 πρωτεύοντα πτητικά μέσα, 2 αεροπλάνα του Τμήματος, 2 μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα και 2 μισθωμένα ρωσικά ελικόπτερα, ενώ σήμερα έχει 5 πρωτεύοντα, καθώς αφαιρέθηκαν τα ρωσικά και προστέθηκε ένα ελικόπτερο της ΕΦ. Σημείωσε πως στις 30 Μαΐου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τη μίσθωση και την έλευση δύο αεροπλάνων και τις επόμενες μέρες απόφαση για τα δύο ελικόπτερα.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως το Τμήμα χρειάζεται τη βοήθεια του συνόλου της κοινωνίας καθώς η υπόθεση αφορά όλους. Σημείωσε  πως χρειάζεται το κοινό να μην γίνει πρόξενο πυρκαγιάς και ακόμη να βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Κάλεσε, τέλος, την κοινωνία σε συστράτευση ώστε να προστατεύσουν το εθνικό πλούτο που λέγεται δάση.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου στον χαιρετισμό της είπε πως η καλύτερη πρόληψη είναι να μην ξεκινήσει μια πυρκαγιά και θα πρέπει σε ατομικό επίπεδο όλοι να βρουν τους τρόπους εκείνους που δεν επιτρέπουμε η όποια αμέλεια να γίνει εγκληματική πράξη. Δεν υπάρχει δικαιολογία κανενός ότι δεν γνώριζε, ότι δεν άκουσε ή ότι δεν κατάλαβε», τόνισε.

Η κ. Βασιλείου είπε σε όλη αυτή τη συζήτηση, η υποχρέωση μας δεν είναι μόνο ηθική, αλλά υπάρχει και η διάσταση του οικονομικού εκτοπίσματος, καθώς θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τα οικονομικά του περιβάλλοντος για το τί σημαίνει αυτή όλη η απώλεια δασών, και τι σημαίνει η αμέλεια που γίνεται περιβαλλοντικό κόστος.

Ευχαρίστησε το Support Cy και τις υπηρεσίες του κράτους για την εντατική δουλειά που κάνουν όλο αυτό το διάστημα, τα Υπουργεία που έχουν κωδικοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, καθώς και τους πολίτες που θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος και θα προλάβουν οποιαδήποτε γεγονότα. Πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, είπε, και ευχήθηκε καλή δύναμη αλλά και να μην χρειαστεί κανενός η συμβολή.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Χάρης Πουαγκαρέ, ο Διευθύνων Σύμβουλος NIPD Genetics Φίλιππος Πατσαλής, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Απολλώνιου Νοσοκομείου Χρήστος Πουρής, ο Ανδρέας Κυθραιότητης εκ μέρους των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου, ο Κώστας Λάμπρου εκ μέρους του ΕΤΕΑ και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ενωμένοι Μοτοσικλετιστές Κύπρου.

Μέσα από το Δίκτυο SupportCy, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου, από σύνολο 5 testimonials (φιλμάκια μικρής διάρκειας) σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές, τα οποία θα προβληθούν κατά τη φετινή περίοδο υψηλού κινδύνου και τα οποία θα αποτελέσουν ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δασικών πυρκαγιών.

Περαιτέρω, η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δασικών πυρκαγιών, όπως η δημιουργία Ενημερωτικού Ραδιοφωνικού Σποτ (συνδεδεμένο με τα testimonials), η δημιουργία Ενημερωτικής Αφίσας και η δημιουργία άλλου Ενημερωτικού Υλικού.

Επίσης, στα πλαίσια αυτής της υποστήριξης, η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε περίπτερο στην πρώτη περιβαλλοντική έκθεση «Greener Together το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου, στο εμπορικό κέντρο “Mall of Cyprus” για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού  για το πρόβλημα των πυρκαγιών. 

(ΚΥΠΕ)