Και οι Οδοντίατροι στο ΓΕΣΥ-Πώς θα λειτουργεί και τι δικαιούστε

Πότε μπαίνουν στο ΓΕΣΥ οι Οδοντίατροι και τι θα δικαιούμαστε / Σύντομα εξελίξεις και με άλλες Ειδικότητες

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ακόμη ένα βήμα για την πλήρη εφαρμογή της Β φάσης του ΓΕΣΥ γίνεται σήμερα (11/11), αφού αρχίζει η εγγραφή των Οδοντιάτρων στο Σύστημα και τους οποίους θα μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες από την 1η Δεκεμβρίου.

Η Brief, με αφορμή την εξέλιξη αυτή επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, και καταγράφει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι θα ισχύει τελικά με τους Οδοντιάτρους εντός ΓΕΣΥ.

Ερωτηθείς πως θα λειτουργεί το σύστημα και εάν οι πολίτες θα έχουν μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι τον Οδοντίατρο τους, όπως έγινε και στην περίπτωση των Προσωπικών Ιατρών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως, η επιλογή των Οδοντιάτρων θα μπορεί να γίνει από τον σχετικό κατάλογο που θα καταρτιστεί και θα περιλαμβάνουν όσους Οδοντιάτρους συμβληθούν με το ΓΕΣΥ.

>>> Διαβάστε ακόμη: «Σφραγίζουν» Λεμεσό και Πάφο <<<

Κληθείς, δε, να πει τι υπηρεσίες θα δικαιούνται οι πολίτες από τους Οδοντιάτρους μέσω ΓΕΣΥ, ο Διευθυντής του ΟΑΥ τόνισε πως οι ενήλικες θα δικαιούνται μόνο ένα καθαρισμό δοντιών τον χρόνο, ενώ τα παιδιά θα δικαιούνται επιπρόσθετα και μία φθορίωση. Μάλιστα, οι εν λόγω υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν, αφού δεν προνοείται η καταβολή οποιασδήποτε συμπληρωμής, όπως γίνεται στις περιπτώσεις παραπομπής πολιτών σε Ειδικούς Ιατρούς.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις, εξαγωγές, κ.ά., οι πολίτες θα πληρώνουν κανονικά το κόστος όπως ισχύει τώρα, αφού δεν προνοείται η κάλυψή τους από το ΓΕΣΥ.

Όσον αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τα δόντια και εάν αυτές καλύπτονται ή θα καλύπτονται από το Σύστημα ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως ήδη στο ΓΕΣΥ έχουν ενταχθεί και Γναθοχειρούργοι και κάποιες από τις πράξεις που εκτελούν καλύπτονται από το σύστημα.

Ερωτηθείς από πότε οι πολίτες θα μπορούν να εγγραφούν και να λαμβάνουν υπηρεσίες από Οδοντιάτρους που θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, είπε πως αυτό θα γίνει από την 1η Δεκεμβρίου και μετά, ημερομηνία κατά την οποία θα ενταχθούν στο Σύστημα τόσο οι Οδοντίατροι όσο και άλλες Ειδικότητες, των οποίων οι υπηρεσίες υπό κανονικές συνθήκες θα παραχωρούνταν από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την 1η Δεκεμβρίου πέραν των Οδοντιάτρων στο ΓΕΣΥ αναμένεται να ενταχθούν οι Εργοθεραπευτές, οι Κλινικοί Ψυχολόγοι, οι Κλινικοί Διαιτολόγοι, οι Φυσιοθεραπευτές και οι Λογοπαθολόγοι, ενώ οι υπηρεσίες ανακούφισης και αποκατάστασης θα πάρουν νέα αναβολή και πιθανότατα να αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΟΑΥ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από την 1η Δεκεμβρίου θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ και τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των 5 Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων που διαθέτουν τέτοια Τμήματα. Πρόκειται για τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των εξής νοσηλευτηρίων:

  • Απολλώνειο (Λευκωσία)
  • Mediterranean Hospital (Λεμεσός)
  • Άγιος Ραφαήλ (Λάρνακα)
  • Ευαγγελισμός (Πάφος)
  • Napa Olympic (Αμμόχωστος)

Όπως είπε, οι συζητήσεις με τα πιο πάνω νοσηλευτήρια για ένταξη των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών στο ΓΕΣΥ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η ένταξη τους στο Σύστημα από την 1η Δεκεμβρίου.

Σταδιακή η εγγραφή παροχέων στο ΓΕΣΥ
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο ΟΑΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9/11) ότι, για καλύτερο προγραμματισμό η εγγραφή των Παροχέων που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΓεΣΥ θα ξεκινήσει σταδιακά. 

Η σημερινή μέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) από τους ακόλουθους παροχείς:

  • Εργοθεραπευτές
  • Οδοντίατροι

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης εγγραφής ή/και σύναψης σύμβασης. Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στους Άλλους Επαγγελματίες Υγείας (Εργοθεραπευτές), μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μόνο ως φυσικά πρόσωπα όπως καθορίζεται από την οικεία νομοθεσία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η αίτηση για εγγραφή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πύλης παροχέων του ΓεΣΥ στην οποία οι παροχείς θα έχουν πρόσβαση από την ιστοσελίδα του ΟΑΥ.

Σημειώνεται πως, αφότου υποβληθούν οι αιτήσεις εγγραφής, ο ΟΑΥ θα τις αξιολογήσει και ακολούθως θα καλέσει τους παροχείς για υπογραφή σχετική σύμβασης.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο Οργανισμός θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης εγγραφής των υπόλοιπων παροχέων στο ΓΕΣΥ εντός της ερχόμενης βδομάδας.

Μάριος Αδάμου
 
16405