Και οι Συντεχνίες (πλην ΟΕΒ) πήγαν για επίδομα από το Κράτος

Τι δηλώνουν στην Brief ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ

Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση σε κάποιο από τα ειδικά σχέδια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις με στόχο να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν την οικονομική στενότητα στην οποία διέρχονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των διαταγμάτων που έβαλαν «λουκέτο» στην λειτουργία τους.

Όπως προκύπτει όμως μετά από έρευνα της Brief, από τα ειδικά σχέδια δεν επωφελήθηκαν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και Συντεχνίες (με εξαίρεση την ΟΕΒ) καθώς και Επιμελητήρια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 3 νέα εργαλεία στήριξης επιχειρήσεων<<<

Τι γίνεται με τις συντεχνίες:

ΣΕΚ – Ανδρέας Μάτσας

Από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι μέλος της πραγματικότητας που καταγράφει η αγορά εργασίας είναι αναπόφευκτο να επηρεάζονται και από τα θετικά και απά τα αρνητικά που δημιουργούνται, μας εξήγησε ο ΓΓ της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι, στην στιγμή που υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της αγοράς το οποίο βρίσκεται σε ολική και σε μερική αναστολή εργασίας, επηρεάζεται σίγουρα και η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων», μας είπε.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευθούν και να μην επηρεαστούν από τον αντίκτυπο που δημιουργείται  λόγω της κατάστασης ακόμα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μάτσας.

Όπως ανέφερε μάλιστα, είναι μια συνολική προσπάθεια στη φιλοσοφία των σχεδίων που έχουν γίνει για να προστατέψουν την απασχόληση και να δώσουν την δυνατότητα ώθησης στην επόμενη ημέρα.

ΠΕΟ – Πάμπης Κυρίτσης
Αξιοποιήθηκαν τα σχέδια, μας είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης, τονίζοντας ότι «εμείς ζούμε από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν έχουμε άλλο μέσο εσόδων».

Σημείωσε μάλιστα ότι τα εισοδήματα του οργανισμού «μειώθηκαν δραστικά και απόλυτα μέσα σε μια νύχτα,  μην αφήνοντας τους άλλη επιλογή.

Ειδικότερα μας είπε ότι, «είμαστε δικαιούχοι καθώς είμαστε οργανισμός που εργοδοτεί και πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις κανονικά για τους υπαλλήλους μας και από την ώρα που το δικαιούμαστε, αξιοποιήσαμε τα σχέδια.  

«Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και δεν είμαστε εργοδοτική οργάνωση», μας εξήγησε.

Δυστυχώς μας είπε, η μείωση των συνδρομών από τα μέλη μας μπορεί να φτάσει και στο 70% και είναι αποτέλεσμα των διαταγμάτων που επέβαλαν για λόγους υγείας την αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων.
Πως θα συντηρηθεί ο μηχανισμός μας, διερωτήθηκε ο κ. Κυρίτσης, στην στιγμή που έκλεισε η ξενοδοχειακή βιομηχανία , η οικοδομική και άλλες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΔΕΟΚ – Ιωσήφ Αναστασίου

«Έχουμε κάνει αίτηση, καθώς σαν μέρος της οικονομίας και με την αναστολή των δραστηριοτήτων μειώθηκαν και τα έσοδα από συνδρομές των μελών, που είναι το οξυγόνο της οργάνωσης» είναι η τοποθέτησης της ΔΕΟΚ, δια του Προέδρου της, Ιωσήφ Αναστασίου.

Εξηγώντας μας  ένα παράδειγμα, σημείωσε ότι η συντεχνία των ξενοδοχοϋπαλλήλων φέτος περνάει μια δύσκολη περίοδο αλλά πρέπει να διατηρηθεί το προσωπικό και να μην το αποδεσμεύσει, καθώς κάποια στιγμή θα επανακάμψει η δραστηριότητα, γι΄αυτό και μπήκαν σε αναστολή στελέχη της που εργάζονται.

Υπάρχουν δραστηριότητες που επηρεάστηκαν άμεσα, πρόσθεσε, και έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, όπως τα άτομα που κάνουν ελέγχους στα αεροδρόμια, ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος βέβαια επανέρχεται πίσω τώρα.

Επίσης είπε στην Brief ότι κάποια στελέχη που θα συνεχιστεί το πρόβλημα  με την λειτουργία των επιχειρήσεων που επιθεωρούν, θα πρέπει να ανασταλεί η εργασία τους γιατί θα έχουμε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. 

Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε όλο το πρσωπικό μας με το οικονομικό κόστος, γι’αυτό μπήκαμε στο σχέδιο, μας εξήγησε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΚΕΒΕ - Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης

Όσον αφορά το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος του κ. Αγκαστινιώτης, μας είπε ότι «αν θα κάνουμε αίτηση για κάποιο από τα σχέδια, θα κάνουμε για μερική και όχι για ολική αναστολή, μιας και το ΚΕΒΕ σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών του. 

Μιλώντας στην Brief, μας εξήγησε ότι τα εισοδήματα του ΚΕΒΕ έρχονται από 6-7 διαφορετικές πηγές, με κυριότερη τις συνδρομές των μελών, που παρατηρήθηκε σοβαρή αύξηση.

Το ΚΕΒΕ παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρή αύξηση των εισφορών των μελών του μετά την αύξηση των αριθμού των μελών του, σημείωσε μείωση στον κύκλο εργασιών του.

Άλλη πηγή εσόδων η οποία διεκόπη είναι και τα συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώνει, που δεν έγιναν λόγω του κορωνοϊού.

Ακόμη υπήρχε και μείωση εισπράξεων από τα πιστοποιητικά προέλευσης, όπως μας είπε.

Γιατί δεν θα αιτηθεί η ΟΕΒ:
H Brief επικοινώνησε με τον ΓΔ της ΟΕΒ κ. Μιχάλη Αντωνίου για να μάθουμε τη θέση της Ομοσπονδίας. «Δεν θα έκανα αίτηση γιατί θεωρώ ότι μια εργοδοτική οργάνωση είτε στηρίζεται από τα μέλη της και καλύπτει τα έξοδα της, είτε δεν έχει λόγος ύπαρξης», ανέφερε.

Συγκεκριμένα μας εξήγησε ότι, οι συνδρομές των μελών της ΟΕΒ είναι ετήσιες, συνεπώς για αυτούς τους μήνες που ανεστάλησαν οι εργασίες δεν θα αλλάξει κάτι ως προς τις εισφορές. Μάλιστα μας είπε ότι παρατηρήθηκε και η εγγραφή νέων μελών, ακόμη και κάτω από αυτές τις περιστάσεις.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, μια συντεχνία η οποία έχει μηνιαία συνδρομή από τα μέλη της, εκείνη έχει νόημα να υποβάλει αίτηση για κάποιο από τα σχέδια, γιατί για 2-3 μήνες δεν θα έχουν έσοδα.

«Το καταλαβαίνω ότι μια συντεχνία κάθε μήνα εισπράττει κάποιες συνδρομές, άρα για κάποιους μήνες δεν θα πάρουν χρήματα και θα έχουν πρόβλημα με το προσωπικό τους», συμπλήρωσε.

Ξένια Προδρόμου