Καινοτομία στην υπηρεσία του πολίτη & των επιχειρήσεων

Στο Reflect Festival παρουσίασαν τις ενέργειες που προωθεί η Κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς και προγράμματα

Η αξιοποίηση της στο Reflect Festival στη Λεμεσό
Την ευκαιρία να αναδείξουν τις ενέργειες που προωθεί η Κυβέρνηση στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, τα προγράμματα για απλούστευση διαδικασιών, αλλά και τη χρήση της έρευνας και της καινοτομίας στον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών, είχαν, μέσα από πάνελ του Reflect Festival, στη Λεμεσό, οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας, Νατάσα Πηλείδου και Χαράλαμπος Πετρίδης, αντίστοιχα, καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης και ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος του Δ.Σ του ΙδΕΚ Δρ. Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης είπε ότι το Reflect Festival είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που φέρνει κοντά όλους τους νέους, όλες τις επιχειρήσεις με ανταλλαγή απόψεων, δικτύωση, για καινοτόμες ιδέες, για έρευνα, καινοτομία.

>>>Δείτε ακόμη:Πετρίδης: Αποδίδει το πρόγραμμα κινήτρων-Πολλοί μας εμπιστεύονται

Όσον αφορά το πάνελ, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουν τις ενέργειες που προωθεί η Κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς και προγράμματα, ιδιαίτερα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, «αλλά και πως προωθούμε και βοηθούμε εταιρείες που αναπτύσσουν προγράμματα για την αυτοματοποίηση είτε των πλοίων είτε των διαδικασιών για να μπορέσουμε επίσης η ψηφιακή μετάβαση να βοηθήσει και την πράσινη μετάβαση».

«Οπόταν παρουσιάσαμε μέρος της στρατηγικής μας, των πρωτοβουλιών μας, που θα έλεγα βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσουμε να έχουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και εξυπηρέτησης του πολίτη με ψηφιακά μέσα», πρόσθεσε.

Η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας, Σταυριάνα Α. Κοφτερός, σε δηλώσεις της είπε ότι το πιο σημαντικό σε μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση που φέρνει πάνω από 5.000 άτομα από τον κόσμο της τεχνολογίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, νέους που ήδη ξεκίνησαν να κάνουν τις δικές τους επιχειρήσεις και επενδυτές, είναι «να αναδείξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας στην Κύπρο».

Όπως ανέφερε, ένα σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος είναι και η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει πράγματα και υλοποιούνται ήδη οι στρατηγικές στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο».

Ξεκίνησαν, συνέχισε η κα. Κοφτερός, οι πρώτες απορροφήσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Αυτό δείχνει στον έξω κόσμο ότι μιλάμε για ένα δυναμικό οικοσύστημα, το οποίο κάνει πράγματα και η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός να βοηθήσει το οικοσύστημα, διότι είναι δουλειά του οικοσυστήματος να αναπτυχθεί χωρίς να έχει εμπόδια μπροστά του, να έχει τις κατάλληλες δομές, τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, ίσως και με λίγη πιο στρατηγική αντιμετώπιση πλέον, διότι θέλουμε να πάρουμε την χώρα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Η κατεύθυνση, συνέχισε «είναι να έχει ανάπτυξη βασισμένη στην έρευνα και καινοτομία, γιατί αυτό την κάνει ανταγωνιστική, ανθεκτική για να μπορούμε να αντέξουμε δύσκολες μέρες, διότι καλώς ή κακώς πάντα έρχονται δύσκολες μέρες». αναφέρθηκε επίσης στη σημασία «να είμαστε ανθεκτικοί σαν χώρα, σαν οικονομία, σαν επιχειρήσεις, σαν κοινωνία για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μεγαλώνοντας και αναπτυσσόμενοι». Σημείωσε ότι ο μεγάλος τους στόχος «είναι να είμαστε στην περιοχή κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας».

«Και αυτό θέλαμε να δείξουμε με το πάνελ που είχαμε με τους τρεις Υπουργούς, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Άμυνας και τον Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρο του Δ.Σ του ΙδΕΚ Δρ. Νικόλαο Μαστρογιαννόπουλο, ότι ήδη γίνονται και θα συνεχίζουν να γίνονται πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
ΚΥΠΕ

 
24343