Καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση η ΔΕΟΚ

Καλεί σε συστράτευση για την διεκδίκηση και διασφάλιση των βασικών θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Η ΔΕΟΚ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κύπρου σε επαγρύπνηση και αγωνιστική συστράτευση για την διεκδίκηση και διασφάλιση των βασικών θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε διακήρυξή της με την ευκαιρία της αυριανής Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΔΕΟΚ σημειώνει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Κύπρο, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες αφού η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει μια άνευ προηγούμενου υγειονομική κρίση σε όλη την υφήλιο. Οι συνέπειες για τους εργαζομένους και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους και κοινωνικά απροστάτευτους είναι δραματικές με την πανδημία να έχει οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και σε πρωτοφανή υγειονομική κρίση φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου που δεν διαθέτουν ούτε τα οικονομικά μέσα ούτε τις ιατρικές υποδομές για να αντιμετωπίσουν την δολοφονική επέλασή της.
 
Τα συνδικάτα της Κύπρου, αναφέρει, πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την παρούσα κρίση και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους/ες.  «Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε τις αξίες της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενότητας. Να καταστήσουμε πράξη την ιδέα μιας ισχυρής πολιτικής ρύθμισης, της οικονομίας και του χρηματιστικού κόσμου. Να τοποθετήσουμε ξανά την αξία των δημόσιων αγαθών στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος και να επαναφέρουμε τη δημοκρατία σαν υπέρτατο θεσμό που ασκεί έλεγχο επί των αγορών και των εκπροσώπων τους», αναφέρει η ΔΕΟΚ.

Η κρίση της πανδημίας αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι οι αγορές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος σε σημαντικές κοινωνικές λειτουργίες που αφορούν την παροχή ουσιωδών υπηρεσιών προς τους πολίτες.  Σήμερα χρειαζόμαστε ένα πραγματικό ισχυρό κοινωνικό κράτος που να διασφαλίζει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, στα αγαθά της υγείας της εργασίας, της στέγης, της κοινωνικής ασφάλισης και της παιδείας.

 Η ΔΕΟΚ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την διασφάλιση και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφελείας και καλεί την πολιτεία να στηρίξει αποτελεσματικά τον ΟΚΥπΥ στη διαδικασία εκσυγχρονισμού και διασφάλισης της βιωσιμότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων ώστε να αποτελέσουν ισχυρό βραχίονα υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Προσδοκεί, αναφέρει, ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα ώστε ο τόπος να επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα και στην οικονομική ανάκαμψη. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να θα αξιοποιήσει την χρηματοδοτική αυτή γέφυρα για να ενισχύσει την παραγωγική βάση της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στους τομείς των νέων τεχνολογιών της έρευνας, της καινοτομίας και της πράσινης κυκλικής ανάπτυξης.  
 
Παράλληλα η ΔΕΟΚ προειδοποιεί τους εργοδότες ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αντεργατικές πρακτικές που να οδηγούν είτε σε απολύσεις είτε σε θυματοποίηση εργαζομένων. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελέσει ισχυρό οχυρό, τόσο για τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που κάτω από τις συνθήκες που διανύουμε είναι αναγκαία για τον τόπο μας όσο ποτέ άλλοτε.

Τέλος καλεί  τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κύπρου σε επαγρύπνηση και αγωνιστική συστράτευση για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των βασικών θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

(ΚΥΠΕ)