Καμία έξωση ενοικιαστών μέχρι το τέλος του χρόνου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σχετική πρόταση νόμου

Με 47 ψήφους υπέρ και 1 αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής άναψε το «πράσινο» φως για επέκταση της αναστολής των εξώσεων ενοικιαστών μέχρι το τέλος του χρόνου.

>>> Νεότερη ενημέρωση: Στο Ανώτατο με αναφορά ΠτΔ ο νόμος για απαγόρευση εξώσεων <<<

Ειδικότερα, η Ολομέλεια ψήφισε σε Νόμο πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, για τροποποίηση του «περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου», ώστε η ισχύουσα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 αναστολή κάθε διαδικασίας για ανάκτηση κατοχής ακινήτου δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11 του «περί Ενοικιοστασίου Νόμου» να επεκταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να μην εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή καμία απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής δυνάμει τέτοιας διαδικασίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπό τροποποίηση νόμος, ο οποίος αρχικά προέβλεπε την αναστολή διαδικασιών έξωσης μέχρι την 31η Μαΐου 2020 και, ύστερα από σχετική τροποποίησή του, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ψηφίστηκε από τη Βουλή και τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μαρτίου 2020 ως νομοθετικό μέτρο προσωρινής φύσης για την προστασία των ενοικιαστών από το ενδεχόμενο έξωσής τους συνεπεία της κατάστασης που διαμορφώθηκε λόγω της λήψεως από την 24η Μαρτίου 2020 περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των πολιτών βάσει του «περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 9) του 2020».

Τοποθετήσεις κομμάτων:

Η σχετική πρόταση νόμου προήλθε από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη και τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη.

Στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στέλνει μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμόσει μια αποτελεσματική λύση με επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που δικαιολογείται και ιδιαίτερα για τη μικρή επαγγελματική στέγη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού όλα τα κόμματα κατέθεταν στην κυβέρνηση εισηγήσεις για το θέμα των ενοικίων, ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και πρόσθεσε ότι δεν είναι κανένας ικανοποιημένος με τη φορολογική απαλλαγή. Πρόσθεσε ότι ενώ η Κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι σκεφτόταν την αναστολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας, στο παρά πέντε δεν έφερε πρόταση και για αυτό προχώρησαν οι ίδιοι. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι με αυτή τη νομοθεσία θα αδικηθούν καλοπροαίρετοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι αυτό που έχουμε ενώπιον μας έχει ήδη ψηφιστεί δύο φορές και προβλέπει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής  εφόσον δεν εξέλιπαν οι λόγοι που οδήγησαν τη Βουλή να υπερψηφίσει το νόμο άλλες δύο φορές. Σημείωσε ότι κάποια υποστατικά είναι ακόμα κλειστά. Πρόσθεσε ότι όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητες του κράτους, ωστόσο διερωτήθηκε γιατί επιδοτούνται οι πολύ μεγάλοι επιχειρηματίες για τους τόκους και δεν πρέπει να συζητείται για τον κόσμο που είναι κλειστός μέχρι τώρα με διάταγμα και καταστράφηκε οικονομικά.

Σε παρέμβασή της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το νόμο μέχρι το τέλος του 2020, ωστόσο ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο πολλοί συμπατριώτες μας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στο μεγάλο πρόβλημα των ενοικίων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου επηρεάζονται οι καλοί «νοικοκυραίοι» ιδιοκτήτες που αναμένουν ένα εισόδημα για την οικογένεια τους, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δοθεί πολύ εύρος σε κακούς ενοικιαστές να εκμεταλλεύονται το σύστημα και να εξοντώνουν οικονομικά τους ιδιοκτήτες. Πρόσθεσε ότι με την πρόταση νόμου θα συσσωρευθούν χρέη προς τους ενοικιαστές στο τέλος της περιόδου χάριτος. Είπε ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και υπενθύμισε πρόταση που είχε υποβάλει η ΕΔΕΚ για το χρεοστάσιο και επιδότηση των χρεών του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις όπως και το ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του οποίου λέει συνεχώς ότι ανησυχεί για την αύξηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος λόγω των έκτακτων μέτρων, και από την άλλη δημιουργεί προσδοκίες ότι θα έρθει η Κυβέρνηση να πληρώνει τα ενοίκια του κόσμου.  Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες υποστατικών που περιμένουν το ενοίκιο για να ζήσουν τα παιδιά τους ή να καταβάλουν δόσεις στην τράπεζα. Αν δεν κρατήσουμε ισορροπίες στο Κοινοβούλιο, είπε και λέμε ότι έχει δίκιο όποιος μας κτυπήσει την πόρτα τότε και πάλι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους μισθούς.
Απαντώντας στον κ. Νεοφύτου η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει πολλές όψεις όπως ο ΔΗΣΥ αλλά μόνο την όψη του ορθολογισμού. Θυμάται, είπε, ο κ. Νεοφύτου ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε «τις φουντάνες», αλλά τις άνοιξε στην περίπτωση του Συνεργατισμού φορτώνοντας εκατομμύρια στου πολίτες. Είπε ότι το ΔΗΚΟ θέλει να βοηθήσει στον τομέα των ενοικίων, παραμένοντας στον προϋπολογισμό που η ίδια η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει.

Ο Βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι θα πρέπει να βρεθούν ευέλικτες λύσεις προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα και για αυτό θα πρέπει να δοθεί χρόνος στο ΥΠΟΙΚ μέσω και αυτής της πρότασης νόμου.