Καμπανέλλας στην Brief: Έτσι θα φέρουμε επενδυτές στην Κύπρο

Τι αναφέρει στην Brief για το 5ετες πλάνο του Invest Cyprus o Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Γιώργος Καμπανέλλας

Με στρατηγικό πλάνο τεσσάρων πυλώνων προχωρά ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, ώστε η Κύπρος να εδραιωθεί ως ένας επενδυτικός προορισμός και επιχειρηματικό κέντρο της μεσογείου. 

Μάλιστα, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, έχει στοχεύσει εδώ και χρόνια σε άλλους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων, σε αντίθεση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα το οποίο αναγκαστικά καταργήθηκε μετά τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς όπως περιγράφεται και στην στρατηγική του Οργανισμού, στόχος είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της Κύπρου για ανάκαμψη και οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας οικονομικής ευημερίας.

Καμπανέλλας: Αισιόδοξοι ότι σύντομα η οικονομία θα δει απτά αποτελέσματα 

Ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, μιλώντας στην Brief, ανέλυσε το πενταετές στρατηγικό τους πλάνο, σημειώνοντας παράλληλα πως από τον περασμένο Μάιο ο Οργανισμός υπέβαλε εισηγήσεις προς την Πολιτεία, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και να καταστεί ακόμη πιο φιλικό το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου. 

«Στηρίζουμε το πλάνο μας σε τέσσερεις πυλώνες. Στο Headquartering, στο Strategic Projects, στα Επενδυτικά Ταμεία και Διαχειριστές Κεφαλαίων, και στην Οπτικοακουστική Βιομηχανία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus.  

Μάλιστα, ο κ. Καμπανέλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «στο επίκεντρο του πενταετούς μας στρατηγικού πλάνου, βρίσκεται η προώθηση της Κύπρου ως προορισμού για μετεγκατάσταση διεθνών εταιριών τεχνολογία και πληροφορικής».

Όσον αφορά το πότε θα δούμε αποτελέσματα από τις δράσεις του Invest Cyprus ο κ. Καμπανέλλας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η εγχώρια οικονομία θα δει απτά αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών»

Μάλιστα, στο πιο πάνω έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος χθες (24/11) μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου εξέφρασε και ο ίδιος την αισιοδοξία του ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν αποφάσεις κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων από ΗΠΑ, Λίβανο και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που αναμένεται να μεταφέρουν τη βάση τους στην Κύπρο

Aναλυτικά το στρατηγικό πλάνο τεσσάρων πυλώνων για προσέλκυση επενδύσεων 

1/ ICT Headquartering: Προσέλκυση ξένων εταιρειών για να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής. Στόχος να καταστεί η Κύπρος ευρωπαϊκός προορισμός για τις εταιρείες αυτές και της εγκατάστασης των διεθνών ή περιφερειακών τους γραφείων. 

2/ Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (Strategic Projects): Προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στους τομείς του Τουρισμού και της Φιλοξενίας μέσω της εξιδεικευμένης μονάδας TourInvest, για εκπλήρωση των στόχων που τίθενται μέσω των Εθνικών Στρατηγικών Τουρισμού και Ανάπτυξης των Ορεινών Περιοχών. Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκπαίδευσης και της υγείας. 

3/ Επενδυτικά Ταμεία και Διαχειριστές Κεφαλαίων: Προώθηση της Κύπρου ως ευρωπαϊκού προορισμού για την εγγραφή επενδυτικών ταμείων, αλλά και ως προορισμού για την εγκατάσταση διαχειριστών κεφαλαίων. Πέραν της ενίσχυσης του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών από την δράση αυτή, επιδιώκεται και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των θεσμικών αυτών επενδυτών για επενδύσεις σε μεγάλα έργα σε στρατηγικούς τομείς στην Κύπρο.

4/ Οπτικοακουστική βιομηχανία: Ανάπτυξη της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας τόσο μέσω της προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, όσο και επενδύσεων σε υποδομές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός κινηματογραφικού στούντιο.

Ποιος ο ρόλος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων 

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) ιδρύθηκε το 2008 ως κρατική επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτείται από το κράτος με συνολική ετήσια χορηγία ύψους €2 εκατ. που καλύπτει τόσο το λειτουργικό κόστος, όσο και το κόστος προώθησης. Ο Οργανισμός εργοδοτεί συνολικά 12 άτομα. Σκοπός της ίδρυσής του και κύρια αποστολή του είναι να λειτουργεί ως κεντρικός φορέας πληροφόρησης επενδυτών, να δημιουργεί γραφεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό και να συνεργάζεται με φορείς στην Κύπρο για προώθηση εξαγωγών υπηρεσιών, προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την κυπριακή Κυβέρνηση και να αναπτύσσει και να εφαρμόζει την Εθνική Στρατηγική προώθησης, ενθάρρυνσης και προσέλκυσης επενδύσεων και ξένης επιχειρηματικής δράσης.

Βασική αποστολή του Invest Cyprus είναι η θετική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της χώρας ως ιδανικού προορισμού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Μέρος της αποστολής του Οργανισμού είναι και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε υφιστάμενους και δυνητικούς ξένους επενδυτές, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Παράλληλα, ο Invest Cyprus είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και την υποβολή εισηγήσεων προς την εκτελεστική εξουσία για βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως προορισμού ξένων επενδύσεων και ξένης επιχειρηματικής δράσης. 

Στις στρατηγικές επιδιώξεις του Οργανισμού περιλαμβάνονται η διαχείριση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό ως προορισμού επιχειρηματικής δράσης και επενδύσεων, η στήριξη παραδοσιακών τομέων της οικονομίας και η ανάπτυξη νέων που παρουσιάζουν δυναμικές προοπτικές και η εντατικοποίηση τόσο των δράσεων στα παραδοσιακά κέντρα/αγορές, όσο και η στροφή προς νέες αγορές με προοπτικές. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ πραγματοποιεί και στοχευμένες επαφές με ξένες επιχειρήσεις, με στόχο να τις προσελκύσει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας.


 

 
11841
Thumbnail