Kάνε μια startup και ζήτα τη βοήθεια & εκπαίδευση από το IDEA

Επιλέξτε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικά και άφοβα, προτείνει η Διευθύντρια του IDEA, Αγγέλα Παναγιώτου τους νέους, μιλώντας στο Business Hour / Τα κίνητρα για τις startups και η συμβολή του IDEA 

Έξι χρόνια συμπληρώνει το κέντρο καινοτομίας IDEA, σημειώνοντας επιτυχίες ως Εκκολαπτήριο-Επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικός κόμβος για ανερχόμενους Κύπριους επιχειρηματίες, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η Διευθύντρια του Κέντρου, Αγγέλα Παναγιώτου φιλοξενούμενη στο Business Hour By Brief της Digital Tv.

Η κα. Παναγιώτου μίλησε για τις ενέργειες και τα επιτεύγματα που έχει πετύχει το IDEA, αλλά και τους στόχους που έχει καθορίσει για το μέλλον, καθώς ο τομέας των νεοφυών ή αλλιώς startups εταιρειών είναι κάτι η μελλοντική κατεύθυνση που θα έπρεπε να ενδιαφερθούν οι νέοι.

Την ίδια ώρα θέλησε να στείλει στους νέους αλλά και στους γονείς τους, το μήνυμα ενθάρρυνσης προς αυτή την κατεύθυνση καριέρας, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και όχι μόνο να μην την φοβηθούν, αλλά να την επιλέξουν δυναμικά.

Ανέφερε τα κίνητρα που δίνονται αλλά και οι υποχρεώσεις σε αυτούς που θέλουν να αιτηθούν για να πάρουν την στήριξη από το IDEA και τους συνεργάτες του κέντρου.

Όλα όσα ανέφερε η Αγγέλα Παναγιώτου, Διευθύντρια Κέντρου Καινοτομίας IDEA

Ποιες ανάγκες οδήγησαν στη δημιουργία της ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στήριξης

Ο τομές των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι μια παγκόσμια τάση. Οι χώρες έχουν αντιληφθεί ότι, επένδυση στην πρώτη ύλη σημαίνει στους νέους, στην εκπαίδευση τους και αυτό που έχουν να προσφέρουν. Οι διάφορες οικονομικές κρίσεις που πέρασε και η Κύπρος, μας ώθησε, στη δημιουργία αυτού του εκκολαπτήριου νεοφυών επιχειρήσεων ούτως ώστε αυτοί οι νέοι με τις καινοτόμες ιδέες και το τεχνολογικό - εκπαιδευτικό υπόβαθρο να μπορέσουν να έρθουν κοντά μας και να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε αυτή τη δική τους προσπάθεια μαζί με τη δική μας και όλων των συνεργατών που μπορούν να υποστηρίξουν επιχειρηματικά αυτούς τους νέους.

Πως μπορεί κάποιος να επωφεληθεί της στήριξης από το IDEA, για την ιδέα του και με ποιες προϋποθέσεις / κριτήρια

Τα κριτήρια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), είναι λίγο πολύ τα ίδια διεθνώς. Είναι δηλαδή μια επιχείρηση, η διαφορά της από μια μικρομεσαία είναι ότι έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Ξεκινάς συνήθως από μια ιδέα, το μηδέν, και εμπεριέχει σίγουρα το κομμάτι της τεχνολογίας και μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν από την Κύπρο και στο εξωτερικό, ραγδαία.

Το πιο σημαντικό συστατικό, για μένα, είναι ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που θα το υλοποιήσουν. Ο λόγος είναι ότι προσβλέπουμε σε μικρές ομάδες που θα το υλοποιήσουν καθώς και η δική τους δέσμευση και φιλοδοξία για την υλοποίηση του.
Αυτό που δεν είναι οι νεοφυείς – sartups επιχειρήσεις, δεν είναι κάποιο χόμπι που θα το κάνεις παράλληλα με κάποια άλλη δραστηριότητα. Δεν είναι ένα trendy ή lifestyle. Είναι μια δημιουργία σοβαρής επιχείρησης. Μπορεί αρχικά να ξεκινήσει ταυτόχρονα με κάποιες άλλες δραστηριότητες αλλά σε γρήγορο διάστημα θα χρειαστεί η πλήρης δέσμευση αυτών που τη δημιουργούν.

Με ποιους άλλους φορείς ή οργανισμούς συνεργάζεστε για στήριξη αλλά και για προώθηση των επιχειρήσεων αυτών

Αυτό είναι από τα σοβαρότερα κομμάτια που χρειάζεται μια νεοφυής επιχείρηση. Θέλει δυνατούς corporate partners, δηλαδή τον επιχειρηματικό κόσμο που θα έρθει να στηρίξει αυτή την των νέων που τώρα ξεκινούν. Ο «αιματοδότης» του κέντρου καινοτομίας είναι η Τράπεζα Κύπρου, μαζί με πολύτιμους συνεργάτες όπως είναι η Dilemma, Cyta, Γραφείο Λέλας Δημητριάδης, Deloitte Κύπρου αλλά και πολλοί άλλοι, όπως Invest Cyprus, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Power Soft, το Δικηγορικό Γραφείο Αρετή Χαριδήμου και πέραν των 100 συνεργατών που προσφέρουν αφιλοκερδώς, μέσα στο πλαίσιο «δίνω πίσω στην οικονομία και στους νέους αυτής της χώρας» και είναι κάτι που εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και είναι πολύ όμορφο.

Πόσες περίπου επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί μέχρι στιγμής

Έχουμε τη χαρά κάθε χρόνο να λαμβάνουμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Τώρα, θα μου πείτε δεν είναι σημαντική η ποσότητα αλλά η ποιότητα και σας απαντώ πως ναι, σίγουρά αλλά και η ποσότητα – η μάζα φέρνει τις αλλαγές. Δημιουργεί αυτό το «σπρώξιμο»που χρειάζεται.

Έχουμε πάρει 620 αιτήσεις μέσα σε 6 χρόνια που λειτουργεί το IDEA, έχουμε δεχθεί 70 startups και έχουν αποφοιτήσει από εμάς μέχρι σήμερα τα 33. Αυτό είναι διότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα βασισμένο σε διεθνή προδιαγραφές και όπως προανέφερα δεν είναι κάτι παράλληλο με άλλες υποχρεώσεις αλλά είναι πραγματική δέσμευση να δημιουργήσεις τη δική σου νεοφυή επιχείρηση.

Εικοσιοκτώ από αυτές τις επιχειρήσεις που έφυγαν από εμάς, είναι ακόμα σήμερα εν ζωή και αυτό είναι πολύ θετικό με τις περισσότερες από αυτές να φέρνουν εισοδήματα.

Το πλάνο για τη νέα χρονιά
Έχουμε συνεχίσει κανονικά χωρίς η πανδημία να μας έχει σταματήσει μετατρέποντας όλες μας τις δραστηριότητες online με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Έχουν αποφοιτήσει κανονικά από το 2020 οι καινούργιες μας ομάδες και είναι και πολύ δραστήριες. Φέτος, έχουμε τον ίδιο δυναμισμό και έχουμε δεχθεί 12 νέες ομάδες οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα και συνεχίζουμε κανονικά την εκπαίδευση μας άλλα και το business development με την επαφή με τους corporate departments, προσεκτικά λόγω και τηνς πανδημίας και έτσι προσβλέπουμε και στην «Άνοιξη» αυτού του προβλήματος για να συνεχίσουμε την εξωστρέφεια. Δίνουμε τεράστια σημασία στην εξωστρέφεια αυτών των επιχειρήσεων, δηλαδή τους παίρνουμε πραγματικά στο εξωτερικό. Το θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι να παίρνουν και την άποψη άλλων χωρών που είναι πιο προηγμένες αλλά και να κάνουν τις επαφές τους εκεί.

Το μόνο που δεν υλοποιήσαμε ήταν η εξωστρέφεια και προσβλέπουμε ότι φέτος αθ το διορθώσουμε.

Ποια είναι η συμβολή της έρευνας των νεοφυών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου

Η καινοτόμος έρευνα είναι πολύ σημαντική και η καινοτομία ως έχει. Έχουμε τη χαρά στη χώρα μας να είμαστε σε πολύ ψηλά επίπεδα έρευνας. Έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές.
Ο ρόλος μας ως ένας business incubator που είμαστε είναι να βοηθούμε να μετακιλείται αυτή η έρευνα στην πραγματική οικονομία με το να μετατρέπεται σε επιχειρήσεις σε θέσεις εργασίας σε κύκλο εργασιών, σε επέκταση στο εξωτερικό. Επομένως θεωρώ πολύ σημαντική την έρευνα όταν μετακυλούνται στην πραγματική οικονομία που προανέφερα. Είμαστε πρόθυμοι και στη διαθεσιμότητα των φορέων ώστε να δουλέψουμε μαζί προς την εμπορικοποίηση, το commercialisation της έρευνας και καινοτομίας.

Οι σημαντικότερες βραβεύσεις και διακρίσεις στα 6 χρόνια λειτουργίας

Με εθνική περηφάνια, θα ήθελα να αναφερθώ στο Ευρωπαϊκό Βραβείο που πήρε το κέντρο καινοτομίας IDEA για την επένδυση του σε επιχειρηματικές δεξιότητες των νέων μας, μέσα από 26 χώρες στο Ελσίνκι, κερδίζοντας το 1ο βραβείο από το European Commission. Δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να ξεχάσει κάποιος, όταν μέσα σε μια χώρα με 50 εκπροσώπους από 29 χώρες, ακούστηκε το «and the winner is Cyprus». Είναι μια ενίσχυση που θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

Πέραν τούτου, τα starτups μας είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο και στο εξωτερικό και όποτε έχει διαγωνισμό επιχειρηματικών startups, είμαστε σχεδόν πάντα στις 3 πρώτες θέσεις, άρα και τα ίδια βραβεύονται αλλά και το IDEA σαν ίδρυμα έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Αφρική, στην Ινδία, στη Γερμανία, στην Αμερική.

Βλέπουμε ότι αυτή η έντονη δραστηριότητα που καταβάλουμε σε συνεργασία με όλους αυτούς τους συνεργάτες και με τους νέους μας φέρνει πίσω αποτελέσματα. Άρα το κλειδί είναι η συνεργασία.

Μνημόνιο συναντιλήψεις του επικεφαλή επιστήμονα της Κύπρου και του ΙDEA στην Κύπρο με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου. Με ποιες ενέργειες και δράσεις θα επιτευχθεί;

Στο ίδιο πλαίσιο της συνεργασίας, ως εξίσου σημαντικός πυλώνας με το ότι θέλουμε να προσφέρουμε πίσω στην οικονομία, έχουμε προχωρήσει σε επισημοποίηση αυτής της σχέσης που ήδη υπήρχε και διέτρεχε με κοινές δραστηριότητες, τόσο στην Κύπρο με τη μορφή εκπαιδεύσεων, εκδηλώσεων οι οποίες διαχέουν την κουλτούρα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπως κοινές αποστολές έγιναν στο τεχνολογικό συνέδριο στην Πορτογαλία, παίρνοντας αρκετούς νέους μαζί μας για να ενισχύσουμε, όπως προανέφερα, την εξωστρέφεια και επαφή με τον κόσμο εκεί που είναι σε αρκετές φάσεις πιο προηγμένο το σύστημα τους. Τώρα έχουμε πλάνα, αφού ξεπεραστεί η πανδημία, να υλοποιήσουμε περισσότερες ενέργειες φέρνοντας ειδίκευση στο εξωτερικό αλλά παίρνοντας και δικό μας προσωπικό στο εξωτερικό για να αποκτούν αυτή την ειδίκευση.

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε

Θέλω να στέιλω στους νέους αλλά και στους γονείς τους, το μήνυμα ενθάρρυνσης προς αυτή την κατεύθυνση καριέρας, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και όχι μόνο να μην την φοβηθούν, αλλά να την επιλέξουν δυναμικά.

Δείτε όσα ανέφερε η κα. Παναγιώτου στο Business Hour By Brief

Ξ.Π