Καραγιάννης:Ασφαλές το ταξίδι με αεροπλάνο/Χώρες χαμηλού κινδύνου

Σ' αυτές τις 18 χώρες είναι πιο ασφαλές να ταξιδέψετε - Τι γίνεται με την Κατηγορία Γ - Δηλώσεις Καραγιάννη στην Brief

Χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, τρομερά προβλήματα σε αεροπορικές εταιρείες αλλά και αρκετές αλλαγές στα ταξίδια έφερε η πανδημία. Τα αεροδρόμια επαναλειτουργούν σιγά σιγά, οι χώρες ανοίγουν τα σύνορα τους αλλά ο κόσμος φαίνεται προς το παρών  να είναι επιφυλακτικός για να προγραμματίσει από τώρα κάποιο ταξίδι ενόψει και του καλοκαιριού. 

Ποιες χώρες είναι χαμηλού κινδύνου; Είναι επικίνδυνο να ταξιδέψουμε; Η Brief επικοινώνησε για το θέμα με τον Καθηγητή Δρ Πέτρο Καραγιάννη, μέλος της Ειδικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας για να δούμε τις θέσεις του και τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, ο κίνδυνος στα ταξίδια δεν είναι τόσο μεγάλος στο ταξίδι με το αεροπλάνο αλλά στην χώρα που θα γίνει το ταξίδι και στην κατάσταση που επικρατεί εκεί με τον ιό. “Θεωρώ ότι το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι ασφαλές, γιατί οι εμπειρίες μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει μολύνσεις εντός των αεροπλάνων. Επομένως εναπόκειται από την χώρα την οποία θα επισκεφθεί κάποιος. Αν είναι καθαρή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και αν υπάρχουν κρούσματα εκεί. Για παράδειγμα δεν θα συστηνόταν για διακοπές το Ηνωμένο Βασίλειο”. 

Οι χώρες χαμηλού κινδύνου και οι χώρες αυξημένου κινδύνου

Ρωτήσαμε τον Δρ Καραγιάννη εάν μπορεί κάποιος κατά τον προγραμματισμό του για κάποιο ταξίδι, να προσανατολιστεί για τις ασφαλείς χώρες από τις κατηγορίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για τις αφίξεις στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης ο κόσμος μπορεί να συμβουλευτεί και τις κατηγορίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την έλευση τουριστών στην Κύπρο, για να αποφασίσει που θα κάνει διακοπές.”Οι χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα και είναι ασφαλείς να πάμε, γιατί δεχόμαστε και εμείς από εκείνες κόσμο χωρίς πιστοποιητικό”.  

Σημειώνεται ότι η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται ο κατάλογος των χωρών, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όπως προκύπτει δηλαδή, οι χώρες της Α’ κατηγορίας είναι οι χώρες που πρέπει να προτιμήσει όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Οι 18 χώρες της Α’ κατηγορίας 

Κατηγορία Α - Χώρες χαμηλού κινδύνου


Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους):

  1. Αυστρία
  2. Βουλγαρία
  3. Κροατία
  4. Τσεχία
  5. Δανία
  6. Εσθονία
  7. Φινλανδία
  8. Γερμανία
  9. Ελλάδα    
  10. Λετονία
  11. Λιθουανία
  12. Λουξεμβούργο
  13. Μάλτα
  14. Νορβηγία
  15. Ουγγαρία
  16. Σλοβακία
  17. Σλοβενία
  18. Ελβετία


Κατηγορία Β – Χώρες με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με την Kατηγορία Α

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ:

  1. Ισραήλ
  2. Πολωνία
  3. Ρουμανία

Θυμίζουμε ότι στην Α' Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.
 
Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Τι γίνεται με την κατηγορία Γ; 

Στην ανακοίνωση της Τετάρτης (10/6) η Ειδική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας πρόσθεσε και Γ’ κατηγορία.

Κατηγορία Γ – Χώρες με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με την κατηγορία Α και Β

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ:

  1. Βέλγιο
  2. Ιρλανδία
  3. Ιταλία
  4. Γαλλία
  5. Πορτογαλία    
  6. Σουηδία
  7. Ολλανδία
  8. Ηνωμένο Βασίλειο
  9. Ισπανία

 
Όπως δήλωσε ο κ. Καραγιάννης η κατηγορία Γ “αποτελείται από χώρες οι οποίες οι περισσότερες είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με την μετάδοση του ιού και συνεχίζουν να έχουν αρκετά κρούσματα και θανάτους. Αν έχει Κυπρίους που ζουν σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το πιστοποιητικό και να κάνουν 15 μέρες καραντίνα. Ένας τουρίστας από αυτές τις χώρες δεν πρόκειται να έρθει, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει διακοπές αν μπει σε καραντίνα. Επομένως, αυτή τη η κατηγορία αποτελείται από χώρες που θα δεχτούμε μελλοντικά τουρίστες δεδομένου ότι θα μετακινηθούν στις κατηγορίες  Α και Β αναλόγως και της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. 
 

Αγάθη Χατζηκωστή