Καραντώνης: Περιμένουν λεπτομέρειες για το Virtual net-metering

Περιμένουν λεπτομέρειες για το Virtual net-metering, ένα νέο σχέδιο που αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κινηθούν προς την πράσινη ανάπτυξη, επεσήμανε ο Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου, στην εκπομπη Business Hour By Brief της  Digital Tv, ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια που ήδη τρέχουν, δίνοντας ως παράδειγμα ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταικών για μια μέση κατοικία, θα μπορεί ο καταναλωτής να επωφεληθεί με 20-25% χορηγία του κόστους, ενώ τα χρήματα που θα επενδύσει θα κάνουν απόσβεση σε 3-4 χρόνια.

Ο κ Καραντώνης υπέδειξε ακόμη τους λόγους που είναι σημαντικό να επιλεγεί με προσοχή η εταιρεία που θα εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά καθώς ακόμη και μικρά λάθη θα επηρεάσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ, στην εκπομπη Business Hour By Brief:

-Μετά τις αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και μείωση της κατανάλωσης. Μεταξύ αυτών και το μέτρο Virtual net-metering το οποίο αφορά καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν χώρο στην κατοικία τους για φωτοβολταικά και θα μπορούν να τα εγκαθιστούν σε άλλη ακίνητη περιουσία. Πιστεύετε ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην εγκατάσταση φωτοβολταικών; 

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενισχύσει τα υπάρχον σχέδια με ακόμη περισσότερα για να πείσει το καταναλωτικό κοινό να κινηθεί προς την πράσινη ανάπτυξη. Αναφορικά με το vitual net – metering είναι κάτι που ανακοινώθηκε αλλά ακόμη δεν έχουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο θα το θεσπίσει η κυβέρνηση για να λειτουργεί, αλλά υπάρχουν άλλα σχέδια που ένας καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει που είναι το net metering στις κατοικίες σε βιομηχανικά και εμπορικά υποστατικά και μαζί συμβάλουν και στην πράσινη ανάπτυξη και στη μείωση του κόστους των νοικοκυριών και των καταναλωτών.

-Υπάρχουν άλλα μέτρα και σχέδια τα οποία πρέπει να προωθηθούν ώστε να αυξηθεί η παραγωγή καθαρής ενέργειας;

Ένα θέμα που υπάρχει στην αδειοδότηση των έργων είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι ένα πάγιο αίτημα μας να γίνουν διαδικασίες με one stop shop που, να μπορούν οι αιτητές να αναπτύξουν αυτά τα έργα με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς επίσης και η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ποια είναι τα οφέλη, αν και στο παρελθόν έχουν τρέξει διάφορες καμπάνιες από την πολιτεία στην προσπάθεια να προωθήσουν την χρήση των Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας, εντούτοις τα νούμερα και οι αριθμοί δείχνουν ότι ο καταναλωτής θυμάται τις ΑΠΕ όταν το ρεύμα αυξηθεί. Δεν είναι στην κουλτούρα του Κύπριου η ενεργειακή παιδεία και η χρήση ΑΠΕ και η ενεργειακή συνείδηση, αν μου επιτρέπεται ο όρος, να προωθούμε και να χρησιμοποιούμαι αυτές τις τεχνολογίες και τα κτήρια μας και σε περιόδους που είναι τόσο τσουχτερές οι τιμές του ηλεκτρισμού.  Τα μέτρα που υπάρχουν είναι αρκετά βοηθητικά. Υπάρχει σχέδιο που ένας αιτητής, για μια μέση κατοικία να επωφεληθεί με 20-25% χορηγία του κόστους. Οι επενδύσεις αυτές αποσβένονται σε 3-4 χρόνια μετά τη λήψη μιας τέτοιας χορηγίας, άρα νομίζω τα εργαλεία υπάρχουν. Δεν είναι η λύση, το μάνα εξ ουρανών το virtual metering. Υπάρχουν πολλές κατοικίες που δεν έχουν τον χώρο για την εγκατάσταση αλλά μέχρι σήμερα έχουν εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά. Και μιλάμε για κόστος της τάξης 5-6 χιλιάδων ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας μέσης κατοικίας, μιας μέσης οικογένειας και για τα οποία θα λάβει ο αιτητής μέχρι και 1000 ευρώ χορηγία.

- Ποια είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Κύπριος καταναλωτής στην εγκατάσταση φωτοβολταικών; 

Υπάρχει μια διαδικασία και μέχρι τρεις μήνες που χρήζει βελτίωσης και επίσπευσης μέχρι να αιτηθεί στις οικοδομικές αρχές και όπως είπα προηγουμένως ένα στρατηγικό πλάνο από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν με αυτή την ταχύτητα ώστε να μπορούν  να προχωρούν τα έργα με συνοπτικές διαδικασίες.
Από εκεί και πέρα πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, το φωτοβολταϊκο από μόνο του σαν προϊόν είναι μέρος ενός συστήματος, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από έμπειρο ειδικό και είναι καλό να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές με τις επιλογές τους.

Πως μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα καλά φωτοβολταικά;

Δεν υπάρχει καλό ή κακό φωτοβολταίκό αλλά καλή ή κακή εγκατάσταση. Τα φωτοβολταικά, δεν θα πούμε ότι είναι μιας εταιρείας καλύτερα από άλλης αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα ξεκινούν από τους εγκαταστάτες και θα πως θα τα εγκαταστήσουν. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον ΣΕΑΠΕΚ, ένας σύνδεσμος που τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα, τα μέλη του παρακολουθούν προγράμματα κατάρτησης είναι εταιρείες. Έχουμε 41 μέλη, υπάρχει η ιστοσελίδα του ΣΕΑΠΕΚ

Πως μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα καλά φωτοβολταικά;

Δεν υπάρχει καλό ή κακό φωτοβολταίκό αλλά καλή ή κακή εγκατάσταση. Τα φωτοβολταικά, δεν θα πούμε ότι είναι μιας εταιρείας καλύτερα από άλλης αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα ξεκινούν από τους εγκαταστάτες, εγώ θα μιλήσω για τον ΣΕΑΠΕΚ όπου διαχρονικά είναι ένας σύνδεσμος που τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα, τα μέλη του παρακολουθούν προγράμματα κατάρτησης, με 41 εταιρείες - μέλη, υπάρχει η ιστοσελίδα του και μπορεί όποιος θέλει να την επισκεφθεί και να επικοινωνήσει με τον Σύνδεσμο. Τα μέλη μας είναι σε όλες τις επαρχίες της χώρας και να ρωτήσει γιατί πρόκειται για μια αγορά που θα την έχει κάποιος για 25 χρόνια. Στα τέσσερα χρόνια θα αποσβεστεί, αλλά υπάρχει μια ωφέλιμη ζωή για την οποία θα πρέπει να προσέξουμε την επιλογή του αντικαταστάτη για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα΄.

 

Τι εννοούμε λάθος εγκατάσταση;

Μπορεί να είναι λάθος η πλευρά εγκατάστασης, μικρά τεχνικά προβλήματα που ίσως ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διακρίνει γιατί δεν είναι έμπειρος και μπορεί να έχει μειωμένη παραγωγή αλλά να μην το προσέξει. Ένα φωτοβολταϊκό μεγέθους 4 κιλοβατ που αντιστοιχεί στις ανάγκες μιας μέσης κατοικίας μπορεί να παράγει ενέργεια της τάξεως των 6μιση χιλιάδων κιλοβατώρων τον χρόνο, αλλά αν δεν εγκατασταθεί σωστά μπορεί να παράξει και 5μιση χιλιάδες κιλοβατώρες τον χρόνο, κάτι το οποίο λειτουργεί εις βάρος του ιδιοκτήτη.


Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα το πόσο κοστίζει η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε ένα μέσο σπίτι και πότε αυτός ο καταναλωτής θα κάνει απόσβεση αυτά τα χρήματα; 

Μέχρι και 1000 ευρώ χορηγία μπορεί να εξασφαλίσει ένας καταναλωτής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για μια μέση κατοικία της οποίας οι ανάγκες υπολογίζονται γύρω στις 4000 κιλοβατώρες, δηλαδή γύρω στις 5-6 χιλιάδες ευρώ κόστος, εκτός αν είναι μέσα στις ευάλωτες ομάδες μπορεί να λάβει χορηγία μέχρι και 3.000 ευρώ.
Αυτή η παραγωγή, μπορεί να αντισταθμίσει ένα κόστος ηλεκτρισμούς της τάξεως των 1000-1200 ευρώ ετησίως.

Τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές; Τι πρέπει να προσέξει κάποιος όταν θα επιλέξει να εγκατασταστήσει τέτοια συστήματα;


Επειδή σκοπός του net metering είναι η αντιστάθμιση των αναγκών ενέργειας ενός υποστατικού. Ο εγκαταστάτης που θα επισκεφθεί τον χώρο μας, πρέπει να μας ζητήσει να του δώσουμε τις καταναλώσεις μας όπως καταγράφονται μέσα από τους λογαριασμούς μας για μια περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών. Άρα το κάθε υποστατικό εξετάζεται με τις δικές του ανάγκες για να καθοριστεί το μέγεθος του συστήματος που θα προσφοριοδοτηθεί και θα εγκατασταθεί. Δεν είναι δεδομένο ότι κάθε σπίτι θέλει 4 κιλοβατώρες.

Υπάρχουν στοιχεία για το τι ποσοστό ενέργειας στην Κύπρο παράγεται από καθαρή ενέργεια;

Είμαστε κοντά στο 12%, όπως έχει καταμετρηθεί μέχρι το τέλος του 2020 της κατανάλωσης της χώρας
 

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ, στην εκπομπη Business Hour By Brief:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB