Καρούσος: Έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομής στην Πάφο

Το σημαντικότερο έργο που προωθείται στην Πάφο είναι, σημείωσε ο Υπ. Μεταφορών, ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης

Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη και στις υποδομές, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Οικοδομών και Εργασιών Πάφου, προσθέτοντας πως τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος προσωπικά ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια προσήλωση για ανάπτυξη και πρόοδο της οικοδομικής βιομηχανίας στον τόπο μας και για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης και επαρχίας Πάφου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως παρά τα χρόνια προβλήματα, στην επαρχία Πάφου έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομής, οδικά και άλλα, υλοποιώντας τις υποσχέσεις ετών. Έργα, όπως είπε, που μεγιστοποιούν τις δυνατότητες πολλών περιοχών για ραγδαία ανάπτυξη και πρόοδο των κατοίκων τους.

Στοχεύοντας πάντα σε μια διαχρονική οικονομική ανάπτυξη, με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα, είπε ο κ. Καρούσος, «η παρούσα Κυβέρνηση θέτει στόχους και αναζητεί αποτελεσματικές λύσεις με την αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τόσο υφιστάμενα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και να επιφέρει σημαντική αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης στη μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου μας, τις κατασκευές».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε, η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες της Επαρχίας σας. Τα αποτελέσματα, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι τα έργα αυτά αποτελούν πρότυπο ορθής διαχείρισης και απτό παράδειγμα της καλής συνεργασίας όλων μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθως ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται στην Επαρχία Πάφου, ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Το σημαντικότερο έργο που προωθείται στην Πάφο είναι, σημείωσε, ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης, προσθέτοντας πως οι προσφορές για μελέτη/κατασκευή του έργου της Α΄ Φάσης (Αγία Μαρινούδα-Στρουμπί), προκηρύχθηκαν στις 23/5/2019, υποβλήθηκαν στις 22/11/2019 και αναμένεται κατακύρωση για να προχωρήσει η έναρξη του έργου.

Το έργο ανέφερε ο κ. Καρούσος αφορά στην κατασκευή δύο λωρίδων αυτοκινητοδρόμου από Αγία Μαρινούδα - Στρουμπί μήκους 15,5 χιλ. και περιλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στη σύνδεσή του με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου και δύο ανισόπεδους κόμβους στη Τσάδα, στο σημείο τερματισμού του μετά το Στρουμπί.

Θα κατασκευαστούν, επίσης, πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ.), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου, για διευκόλυνση του προσπεράσματος. Το κόστος είναι της τάξεως των €73εκ. + Φ.Π.Α..

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως μέσα στο 2020, αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην είσοδο της Γεροσκήπου, όπως επίσης και για την κατασκευή κόμβου στη λεωφόρο Μακαρίου και Ιπποκράτους στην Γεροσκήπου για το νέο κτίριο της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου και για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Σταθμού στα Κούκλια, καθώς και τα Έργα Προστασίας/Βελτίωσης στην Παραλία Χλώρακα.

Αξιοσημείωτα, συμπλήρωσε, είναι και τα έργα που ολοκληρώθηκαν και επέφεραν αισθητή αλλαγή τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες της πόλης, όπως η αναδιαμόρφωση δρόμων στην περιοχή του Μαρκίδειου Θεάτρου, η βελτίωση του κύριου δρόμου εντός του χωριού Αναρίτας, του Αρχαιολογικού Μουσείου και Έργων Προστασίας της Παραλίας στην Περιοχή του Ξενοδοχείου Venus, η κατασκευή 6 πρόσθετων κυματοθραυστών στην περιοχή Γεροσκήπου, η ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου (Γ΄ Φάση) και η επέκταση του Δικαστηρίου.

Ακόμη, η περιοδική συντήρηση δρόμων, η βελτίωση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων περιλαμβανομένων και έργων βιώσιμης κινητικότητας, η σταθεροποίηση κατολίσθησης και ανακατασκευή τμήματος δρόμου Λουκρούνου - Σίμου, η επίστρωση/συντήρηση των κύριων δρόμων εντός Δημοτικών Ορίων και στην Επαρχία Πάφου καθώς επίσης πολλά άλλα μικρά αλλά σημαντικά έργα. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως πέραν των έργων που ήδη ολοκληρώθηκαν, νέα έργα βρίσκονται υπό εξέλιξη όπως, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου, η βελτίωση του δρόμου που συνδέει το Κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή Γεροσκήπου, η κατασκευή τμήματος του βόρειου παρακαμπτηρίου δρόμου Γεροσκήπου, εντός δημοτικών ορίων Πάφου-Κονιών, του συνδετήριου δρόμου μεταξύ κυκλικών κόμβων ΚΟΤ και λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού στη Γεροσκήπου και οι βελτιωτικές εργασίες στον υφιστάμενο δρόμο Πάφου – Πόλης.

Τα έργα αυτά αναμένεται να τονώσουν, σημείωσε, σημαντικά τον κατασκευαστικό τομέα, να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, να αναβαθμίσουν την υποδομή και ταυτόχρονα να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης και Επαρχίας Πάφου.

Ο κ. Καρούσος κάλεσε τον Σύνδεσμο να αξιοποιήσει τη δυναμική που δρομολογεί η παρούσα Κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου, που είναι η αειφόρος κατασκευή, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και πολλών άλλων έργων ανάπτυξης και υποδομής για την πόλη σας και την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Πάφου.

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους