Κατά κόρον η χρήση πιστωτικών καρτών σε υπεραγορές & περίπτερα

Άλμα στη χρήση πιστωτικών καρτών στις υπεραγορές και στα περίπτερα κατά τα περιοριστικά μέτρα

Την στροφή του καταναλωτή στην χρήση πιστωτικών καρτών αντί μετρητών παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο από 17 Μαρτίου (που τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα στην διακίνηση) μέχρι και τις 26 Απριλίου του 2020, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές δεν διστάζουν πλέον να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες ακόμη και για μικρά ποσά και σε μη παραδοσιακούς τόπους όπως τα περίπτερα.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ από τα Συστήματα Πληρωμών της JCC, η χρήση πιστωτικών καρτών στις υπεραγορές σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό κατέγραψε άλμα 31% την περίοδο από 17 Μαρτίου (που τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα στην διακίνηση) μέχρι και τις 26 Απριλίου του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, περιορίζοντας στο μόλις 10% την μείωση που καταγράφηκε την ίδια περίοδο στην συνολική χρήση πιστωτικών καρτών στην οικονομία. Στο πρώτο τρίμηνο η συνολική χρήση πιστωτικών καρτών σημείωσε αύξηση 13% σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό και αύξηση 21% στον αριθμό των συναλλαγών, σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο.
 
Διαβάστε ακόμη: Περδίος: Πότε φτάνουν οι πρώτοι τουρίστες & από ποιες χώρες

Η στροφή του καταναλωτή στην χρήση πιστωτικών καρτών καταδεικνύεται ακόμη περισσότερο και στην τεράστια αύξηση της τάξης του 93% που κατέγραψε η χρήση της κάρτας στα είδη περιπτέρου, σε σύγκριση με την περίοδο, από 17 Μαρτίου - 26 Απριλίου του 2020.
 
Την περίοδο, από 17 Μαρτίου μέχρι και τις 26 Απριλίου του 2020, η χρήση γενικά των κυπριακών καρτών στην Κύπρο παρουσίασε μείωση 10% στα ποσά, σε σύγκριση με την περίοδο 17 Μαρτίου – 26 Απριλίου του 2019, ενώ στο αριθμό των συναλλαγών η μείωση ανήλθε στο 19%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρήση καρτών στα καταστήματα παρουσίασε την ίδια περίοδο μείωση 95% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα εστιατόρια σημείωσε μείωση 91% και στα ταξίδια και τουρισμό μείωση 94%.
 
Επιπλέον, η χρήση των κυπριακών καρτών στο εξωτερικό παρουσίασε την περίοδο από 17 Μαρτίου μέχρι και 26 Απριλίου σημαντική μείωση 38% στα ποσά, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, από 3% αύξηση που παρουσίασε στο α΄ τρίμηνο του 2020. Στις συναλλαγές η μείωση στην χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό ανήλθε στο 31%, σε σύγκριση  με την περίοδο από 17 Μαρτίου μέχρι και σήμερα το 2019.
 
Επίσης, η χρήση ξένων καρτών στην Κύπρο παρουσιάζουν την περίοδο 17 Μαρτίου – 26 Απριλίου του 2020 μείωση 76% στα ποσά, από την μικρή μείωση 10% που καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο του 2020, και μείωση 74% στις συναλλαγές, από μείωση μόλις 1% στο α΄ τρίμηνο.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Διευθυντής Λειτουργικών Εργασιών της JCC Άρης Κούρρης είπε ότι η αύξηση στις υπεραγορές οφείλεται στο ότι αρκετοί πελάτες των υπεραγορών στράφηκαν από τα μετρητά στην χρήση πιστωτικών καρτών λόγω των παροτρύνσεων να αποφευχθεί η χρήση μετρητών για αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού καθώς και λόγω των ευκολότερων διαδικασιών που εφάρμοσαν οι τράπεζες μέσω διαδικτύου στην έκδοση καρτών.
 
Ανέφερε επίσης ότι αύξηση παρουσιάστηκε και στις κυβερνητικές πληρωμές μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να αποδέχεται τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων με κάρτες.
 
Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει με SMS και μετά τις 9 το βράδυ από 4 Μαΐου

«Βλέπουμε ότι υπάρχει και μια τάση από τις επιχειρήσεις προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου αρκετές εταιρείες δίνουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώσει διαδικτυακά. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασε η χρήση του JCC Smart από επιχειρήσεις για να αποδέχονται εύκολα τις διαδικτυακές πληρωμές", ανέφερε ο κ. Κούρρης, σημειώνοντας ότι «οι νέες αυτές συνήθειες του καταναλωτή θα παραμείνουν».
 
Επίσης, ο κ. Κούρρης είπε ότι "η δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών για τις οποίες το όριο αυξήθηκε από 20 σε 50 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανάγκη καταχώρησης μυστικού αριθμού (PIN), βοήθησε την χρήση καρτών και σε μη παραδοσιακούς τόπους όπως τα περίπτερα".
 
Α΄ τρίμηνο 2020
Εξάλλου, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην διακίνηση) η χρήση των κυπριακών καρτών στην Κύπρο παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 13% σε ποσά (volume), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ σε συναλλαγές η αύξηση ανερχόταν στο 21%.
 
Επιπλέον, υπήρχε και μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% στο α΄ τρίμηνο του 2020 σε ό,τι αφορά την χρήση των κυπριακών καρτών στο εξωτερικό.

Σε αντίθεση, μικρή μείωση 10% στα ποσά παρουσίασε η χρήση ξένων καρτών στην Κύπρο το ίδιο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 1%.

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός 

 
23608