Καταγγελίες πρατηριούχων: Επιτήδειοι πουλούν καύσιμα από «ΤΔΒΚ»

«Ανθίζει» το λαθρεμπόριο καυσίμων από τα κατεχόμενα, λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα με την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα, αφού έχουν γίνει καταγγελίες από τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων ότι επιτήδειοι πηγαίνουν στα κατεχόμενα και γεμίζουν με καύσιμα βυτιοφόρα και τα μεταπωλούν στις ελεύθερες περιοχές. 

Εκτός δηλαδή από τα χιλιάδες άτομα που εφοδιάζονται καύσιμα από τα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων, πλέον «ανθίζει» και το λεγόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ λόγω αυτού, όπως ανέφερε στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Στέφανος Στεφάνου, παρατηρείται πάρα πολύ μειωμένη κίνηση στα πρατήρια αφού η κίνηση προς τα κατεχόμενα είναι αυξημένη.

«Η μείωση στην κίνηση είναι αρκετή και μπορεί να φτάνει μέχρι και το 20-30%» τόνισε ο κ. Στεφάνου ενώ ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, πρέπει να λάβει δράση η αστυνομία και το τελωνείο για να συλλάβει και να σταματήσει τους επιτήδειους: «Από πλευράς της, η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει να πάρει μέτρα για να αυξήσει τους ελέγχους και τις τιμωρίες σε αυτούς που παρανομούν», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πρατήρια που κινδυνεύουν με «λουκέτο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων: «Όταν χάνεις συνέχεια πωλήσεις σημαίνει επηρεάζεται η βιωσιμότητα σου. Είναι θέμα χρόνου πόσο θα αντέξει ένα πρατήριο».

Ερωτηθείς αν η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα είναι η λύση, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, αναφέροντας ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να έχει έσοδα και δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα. Αν μειώσει τους φόρους από τα καύσιμα, θα έρθει να τους συμπληρώσει αλλού».

Πόσα πληρώνει σε φορολογία σε κάθε λίτρο ο καταναλωτής 

Να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του στην εκπομπή Business Hour by Brief, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, αναφέρθηκε στο πόσο φορολογειται ο καταναλωτής ανά λίτρο.

Όπως δήλωσε, αν για παράδειγμα η τιμή της βενζίνης είναι €1,3, τα 66 σεντς είναι φόροι προς το κράτος και τα υπόλοιπα είναι οι προμήθειες των πρατηριούχων και των εταιρειών με 15 σεντς και τα άλλα για την αγορά του καυσίμου, ενώ σημείωσε πως η αγορά του καυσίμου δεν υπερβαίνει τα 50 σεντς του ευρώ. 

Τέλος, εξήγησε ότι το περιθώριο κέρδους του πρατηριούχου αυτού είναι κοντά στα 5 με 5,5 σεντς στο κάθε λίτρο, και τα υπόλοιπα περίπου 10 σεντς είναι για τις εταιρείες.

Κυπριάνα Σταύρου
 
20209