Καταψήφιση προϋπολογισμού: Δεν είναι η 1η φορά / Πότε ξανάγινε

Η δεύτερη φορά που είχαμε καταψήφιση προϋπολογισμού / Πότε είχε ξαναγίνει / Τι είναι τα δωδεκατημόρια

Με 24 ψήφους υπέρ και 29 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης (17/12) τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.

Σημειώνεται πως, υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι 24 βουλευτές ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και Αλληλεγγύης, ενώ κατά τάχθηκαν 29 βουλευτές ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, Συμμαχίας και η Άννα Θεολόγου.

Πάντως, μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα κινηθεί για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο με δωδεκατημόρια, ενώ θα έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες για να καταθέσει νέο προϋπολογισμό.

Να σημειώσουμε πως αμέσως μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε Σχέδιο Απόφασης με το οποίο εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου για την χρήση του μηνός Ιανουαρίου 2021 (δωδεκατημόρια).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι είναι τα δωδεκατημόρια

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και θα εγκρίνει στη βουλή ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνεται μέχρι τον ΦεβρουάριοΔεν μπορούν να εγκριθούν 12 δωδεκατημόρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει ανά μήνα προϋπολογισμό, αλλά μόνο για τις συμβατικές της υποχρεώσεις και αυτός θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ολομέλεια (δωδεκατημόρια).

Όμως, αυτή την διαδικασία μπορεί να την επαναλαμβάνει το κράτος μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους (δηλαδή του 2021).

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταψηφίζεται προϋπολογισμός

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού κάτι αντίστοιχο έγινε και το 1993 με τον προϋπολογισμό του 1994.

Σύμφωνα με τον τον πρώην Διευθυντή Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, Σταύρο Μιχαήλ σε προηγούμενες δηλώσεις του στην Brief είχε αναφέρει πως «το 1993 η Βουλή δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του κράτους για το 1994, επειδή σε αυτόν περιλαμβανόταν πρόνοια για αποκατάσταση 62 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν εκδιωχθεί από την Δημόσια Υπηρεσία ως πραξικοπηματίες. Μάλιστα, αυτό είχε χαρακτηρισθεί ως ‘η υπόθεση των 62’», συμπλήρωσε.

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, συνέχισε, το κράτος λειτούργησε για δύο μήνες με δωδεκατημόρια, ενώ «το θέμα τράβηξε μέχρι το τέλος Μαρτίου και λύθηκε λίγο πριν την ημερομηνία που έπρεπε το κράτος να καταβάλει μισθούς και συντάξεις με την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή».

Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ!

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ!