Στον Γενικό Λογιστή οι εξουσίες του Συμβουλίου Δανειστικών Επιτρόπων

Στον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες και εξουσίες του Συμβουλίου των Δανειστικών Επιτρόπων σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών. Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται το Ταμείο Δημοσίων Δανείων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Γιατί καταργείται 

Το Ταμείο Δημοσίων Δανείων καταργείται ουσιαστικά επειδή ο σκοπός ίδρυσης του δεν υφίσταται πλέον. Από τις αρχές του 2007 έχει σταματήσει η παραχώρηση νέων δανείων και το Ταμείο συνεχίζει να λειτουργεί με σκοπό την διαχείριση των εκκρεμούντων παλαιότερων δανείων. Ο αριθμός αυτών των δανείων έχει μειωθεί αισθητά και κρίνεται ότι η διαχείριση τους μπορεί να γίνει από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας όπως γίνεται και με άλλα δάνεια που παραχωρήθηκαν από το Κράτος.

Με την κατάργηση του Ταμείου, επιδιώκεται παράλληλα η εξοικονόμηση διοικητικού φόρτου και κόστους. Να σημειώσουμε ότι το Ταμείο Δημοσίων Δανείων ιδρύθηκε το 1897.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου

  • Όπως προαναφέραμε με το νομοσχέδιο που προωθείται θα καταργηθεί το Ταμείο Δημοσίων Δανείων αλλά και το Συμβούλιο των Δανειστικών Επιτρόπων, με τις αρμοδιότητες, λειτουργίες και εξουσίες να μεταβιβάζονται στον Γενικό Λογιστή.
  • Οποιαδήποτε στοιχεία ενεργητικού, παθητικού και αποθεματικά εμπεριέχονται στην κυριότητα του Ταμείου Δημοσίων Δανείων, με την διάλυση του Ταμείου θα περιέλθουν στη Δημοκρατία.
  • Η νέα νομοθεσία δεν θα επηρεάσει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προσώπων στα οποία έχει παραχωρηθεί ήδη δάνειο από το Ταμείο. 
  • Τυχόν δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν, θα συνεχίσουν και θα ρυθμίζονται πλέον από τον Γενικό Λογιστή. 
     
Του Σωτήρη Νικηφόρου
 
6849
Thumbnail

Την απογοήτευση του για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει την τελευταία στιγμή το πολύ σημαντικό, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας, εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

ad1mobile

Όπως αναφέρει, «εύλογα διερωτάται ο κάθε Κύπριος πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος αυτού του τόπου, ποιος ο λόγος να αποσύρει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί, να δημοσιευθεί, τα τεθεί σε ισχύ και να ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, διαφορετικά η Κύπρος κινδυνεύει με τεράστιο πρόστιμο το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης».

«Ποιος ο λόγος να αποσύρει ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μετά από κοινωνικό διάλογο; Ένα νομοσχέδιο στην εισηγητική έκθεση του οποίου αναφέρεται κατά λέξη ότι ‘περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών’;», διερωτάται ο κ. Φακοντής.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Ποιος ο λόγος να αποσύρει ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ζήτησαν την άμεση προώθηση της ψήφισης του ως είχε κατατεθεί, δηλώνοντας μάλιστα ότι υπήρξε συναντίληψη σε πολιτικό επίπεδο των δύο εμπλεκομένων Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας;», διερωτάται περαιτέρω.

ad2mobile

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του νομοσχεδίου δεν υποκρύβει την πλήρη ταύτιση της με τις απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς, οι οποίες ήταν αυτές που την ώθησαν να καταθέσει, μόλις πρόσφατα και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους,  τροπολογίες επί του αρχικού κειμένου, οι οποίες φυσικά και δεν έγιναν αποδεκτές από τους παρόντες βουλευτές μέλη της Κ.Ε. Εργασίας», συνεχίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Ευελπιστούμε ότι το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και όχι υπαναχώρησης της κυβέρνησης στις απαράδεκτες απαιτήσεις της εργοδοσίας», καταλήγει.

article 1