Καταρρέει το κράτος αν δεν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός

Θύελλα εξελίξεων μετά και την απόφαση του ΔΗΚΟ – Τι γίνεται αν δεν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται να οδηγείται η Κυβέρνηση, αλλά και το κράτος ολόκληρο, μετά και την τελεσίδικη απόφαση του ΔΗΚΟ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2021, εάν η Κυβέρνηση δεν δώσει πρόσβαση στους φακέλους των Διαβατηρίων στον Γενικό Ελεγκτή.

Η θέση αυτή του ΔΗΚΟ είχε εκφραστεί και παλαιότερα, αλλά, όπως φαίνεται, η Κυβέρνηση την αγνόησε, θεωρώντας την ότι επρόκειτο για πολιτικό πυροτέχνημα από πλευράς του Νικόλα Παπαδόπουλου.

>>> Διαβάστε επίσης: Ο Προϋπολογισμός, το πολιτικά ορθό και το πολιτικό περιπαίξιμο <<<

Ωστόσο, σε χθεσινή (3/12) τους συνεδρία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ μαζί με την Γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, αποφάσισαν οριστικά πως το κόμμα δεν προτίθεται να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς εάν η Κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους φακέλους για τις Πολιτογραφήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τα προηγούμενα χρόνια το ΔΗΚΟ ήταν αυτό που «έσωζε την παρτίδα» για την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αφού ήταν το κόμμα, το οποίο, παρά το ότι βρισκόταν στην αντιπολίτευση, υπερψήφιζε τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ΑΚΕΛ, καθώς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, κτλ- που καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό, είτε στην ολότητα του είτε την συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων.

«Καταρρέει το κράτος αν δεν ψηφιστεί»
Πάντως, στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2021 δεν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, το κράτος εισέρχεται σε μεγάλες περιπέτειες και δεν αποκλείεται και η οικονομική κατάρρευση του, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει ανά μήνα προϋπολογισμό, αλλά μόνο για τις συμβατικές της υποχρεώσεις και αυτός θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ολομέλεια (δωδεκατημόρια).

Όμως, αυτή την διαδικασία μπορεί να την επαναλαμβάνει το κράτος μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους (δηλαδή του 2021).

«Απ’ εκεί και πέρα, αρχίζει το πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Brief ο Νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Νομικού Ανδρέα Αγγελίδη προς την Brief. «Καταρρέει το κράτος», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «αν δεν υπάρχει προϋπολογισμός εγκεκριμένος από την Βουλή, τότε δεν θα μπορεί να πληρώνει το κράτος». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρεχάματα για τον Αβέρωφ
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μπροστά σε κρίσιμη περίοδο, αφού θα πρέπει να κινηθεί ώστε να διασφαλίσει πλειοψηφία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Το πολιτικό sudoku που πρέπει να λύσει ο Πρόεδρος της Πινδάρου είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού με την δεδομένη θέση του ΔΗΚΟ θα πρέπει να κινηθεί προς τα άλλα μικρότερα κόμματα, τα οποία, όμως, ούτως ή άλλως κατά τα προηγούμενα χρόνια καταψήφιζαν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι πιθανές επιλογές του Αβέρωφ Νεοφύτου περιορίζονται σε ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές), Συνεργασία (οι 3 πρώην ΔΗΚΟϊκοί Βουλευτές), Οικολόγοι (2 Βουλευτές), Γιώργος Λιλλήκας, Άννα Θεολόγου, Αλληλεγγύη (2 Βουλευτές) και ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές). 
 

Μάριος Αδάμου