Κατεχόμενα: Ένταση με αφορμή το πρωτόκολλο & παρεμβάσεις Τουρκίας

Ένταση Τατάρ-Έρχουρμαν με αφορμή το πρωτόκολλο και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας

Ένταση εντός του Σαββατοκύριακου προκλήθηκε μεταξύ του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τουφάν Ερχιουρμάν, προέδρου του ΡΤΚ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, με αφορμή το πρωτόκολλο και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας. Τη Δευτέρα η ένταση μεταφέρθηκε και στη «βουλή» μεταξύ του κ. Ερχιουρμάν και του «προέδρου» του «σώματος», Ζορλού Τορέ, επειδή ο τελευταίος έχει ζητήσει επιπλέον «αστυνομική» φρουρά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος έγραψε χθες ότι η ένταση προκλήθηκε όταν ο Τ/κ ηγέτης διέκοψε τον Τουφάν Έρχουρμαν που βρισκόταν στο βήμα της γενικής συνέλευσης του επιμελητηρίου ως ομιλητής και προέβαινε σε αξιολόγηση για τα ποσά που θα χορηγηθούν στο ψευδοκράτος από την Τουρκία στο πλαίσιο του«πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2022.

Διακόπτοντας τον κ. Έρχουρμαν, ο κ. Τατάρ του είπε: «Εδώ δεν είναι μέρος να ασκείται κριτική στην Τουρκία, μην μακρηγορείς, θα μιλήσουμε και εμείς».

Ο κ. Έρχουρμαν απάντησε ότι δεν επικρίνει την Τουρκία, αλλά αναφέρεται στην οικονομία. Όταν ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε ότι η ομιλία Τουφάν Έρχουρμαν αποτελούσε κριτική κατά της Τουρκίας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του είπε: «Δεν επικρίνω την Τουρκία, δίνω αριθμούς. Άλλωστε ήρθαμε σε αυτά τα χάλια επειδή ερμηνεύετε τα πάντα ως κριτική στην Τουρκία».

Κατόπιν τούτου επενέβη ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Μουσά Σονμεζλέρ υποδεικνύοντας στον κ. Τατάρ να μην παρεμβαίνει, να αφήσει τον κ. Έρχουρμαν να μιλήσει και να μιλήσει και ο ίδιος όταν έρθει η σειρά του.

Ο Τουφάν Έρχουρμαν δεν συνέχισε την ομιλία του και αποχώρησε από την αίθουσα, λέγοντας ότι δεν ήθελε να συνεχίσει για να μην συμβάλλει στην δημιουργία αχρείαστης έντασης και ότι η δημοκρατία είναι πάντοτε «η θεμελιώδης βάση για ανάπτυξη της οικονομίας σε μια χώρα». 

Κατόπιν τούτου, το ΡΤΚ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τον Ερσίν Τατάρ ότι ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής ηθικής και τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Ο Τατάρ, που βούλιαξε ακόμα πιο πολύ ενώ προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία και την άγνοιά του, δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του αξιώματος το οποίο κατέχει. Ο Τατάρ, ο οποίος είναι ανήμπορος σε αυτή την κατάσταση, δεν ξέρει τι να κάνει. Ο Τατάρ έχει ξεπεράσει τα όρια του σεβασμού και των αξιών της πολιτικής ηθικής. Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά του Τατάρ, ο οποίος δεν εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό και τον καλούμε να παραιτηθεί άμεσα».

Σχολιάζοντας το συμβάν, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν γνώριζε πως θα υπήρχαν και άλλοι ομιλητές στο πρόγραμμα της γενικής συνέλευσης και ότι ζήτησε από τον κ. Έρχουρμαν να συντομεύσει γιατί ο ίδιος είχε και άλλη υποχρέωση και ήθελε να προλάβει να πάει και εκεί.

Στο μεταξύ, το ΚΕΕ έβγαλε ανακοίνωση υποστήριξης του Ερσίν Τατάρ για το προαναφερόμενο επεισόδιο, που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ρασίχ Ρεσιάτ και κάποια τ/κ ΜΜΕ φέρεται να έχει γραφτεί από την ομάδα επικοινωνίας του «προεδρικού».

Η Γενί Ντουζέν δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της ότι η σχετική ανακοίνωση στάλθηκε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ως ανακοίνωση του ΚΕΕ, αλλά ο πρόεδρος και «βουλευτές» του κόμματος δεν είχαν ιδέα. Υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση για την στήριξη του Τατάρ στο επεισόδιο με τον Ερχιουρμάν ετοιμάστηκε από το «προεδρικό» και στάληκε μέσω του «πρωθυπουργού» Ουνάλ Ουστέλ στο «πρακτορείο» προς δημοσίευση. Η Γενί Ντουζέν υποστηρίζει ότι αυτό δημιουργεί άλλη μια κρίση στο ΚΕΕ όπου γίνεται προσπάθεια να μπει στην άκρη ο Φαΐζ Σουτσούογλου, γι’ αυτό και προωθήθηκε ο Ουνάλ Ουστέλ και θεωρεί ότι όλο αυτό είχε ως εκτελεστή τον Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος Ρασίχ Ρεσιάτ γράφει ότι γι’ αυτή την ψεύτικη δήλωση θα πρέπει να γίνει παράπονο στην «αστυνομία» και να διερευνηθεί.

Τόσο το ΚΕΕ, όσο και το «προεδρικό», εξέδωσαν πάντως ανακοινώσεις διαψεύδοντας πως η εν λόγω ανακοίνωση ετοιμάστηκε από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ο πρόεδρος του ΡΤΚ να επιτίθεται στην Τουρκία για το οικονομικό πρωτόκολλο. Ο κ. Ερχιουρμάν είχε απαντήσει καλώντας τους να μην κρύβονται πίσω από την Τουρκία.

Ένταση μεταξύ Ερχιουρμάν – Τορέ

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα, στη «βουλή» και μιλώντας για το περιστατικό στην γενική συνέλευση του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι καταδικάζει από το βήμα της «βουλής» «αυτή την εξωφρενική μισαλλόδοξη στάση (του Ερσίν Τατάρ). Έχει καταστρέψει ό,τι απέμεινε από την χαμένη φήμη του».

Θέλησε να ενημερώσει, είπε, την «βουλή» για τα όσα έγιναν εκεί, λέγοντας ότι οι κ. Ταταρ και Ουστέλ παρενέβαιναν στην ομιλία του, στη γενική συνέλευση, από τη θέση όπου καθόταν γιατί ασκούσε κριτική στην Τουρκία και για να συντομεύσει να μιλήσουν και οι ίδιοι. «Χωρίς να απευθύνεται σε μένα με το ‘κύριε’ (ο Τατάρ). Οπότε και γω από δω και πέρα δεν θα τον προσφωνώ ‘κύριε’. Σκέτο Ερσίν Τατάρ».

Στην συνέχεια ο κ. Ερχιουρμάν απευθύνθηκε προς τον «πρόεδρο» της «βουλής», Ζορλού Τορέ, ο οποίος ζήτησε και πήρε τρεις επιπλέον άνδρες στην προσωπική του «αστυνομική» φρουρά και τον ρώτησε εάν αισθάνεται ότι κινδυνεύει. Υπάρχει έλλειψη σε «αστυνομικούς» και ο κ. Τορέ παίρνει επιπλέον στη φρουρά του, πρόσθεσε.

Απαντώντας ο Ζορλού Τορέ είπε ότι «βουλευτές» του ΡΤΚ τον έχουν στοχοποιήσει με τις ομιλίες τους και γι’ αυτό αισθάνθηκε την ανάγκη για περισσότερη προστασία.

Ο «βουλευτής» σου, είπε προς τον κ. Ερχιουρμάν, «με είπε δολοφόνο, ο άλλος κρέμασε μια μπλούζα στο κοινοβούλιο και μου είπε ότι είμαι φασίστας. Σε πολλά μέρη που πήγα, μου είπαν βαριές βρισιές όπως ‘φασίστα’, ‘ήρθε πάλι εδώ ο τυμβωρύχος’. Όχι ότι φοβάμαι, αλλά ο πρόεδρος της βουλής έχει μια φήμη. Αυτή η βουλή έχει μια φήμη... Ήρθα αντιμέτωπος με πολλά...». Του επιτέθηκε, πρόσθεσε, και ο «δήμαρχος» Δικώμου (ΣΣ: ανήκει στο ΡΤΚ) και εκείνος απαντώντας του τον είπε «άτιμο». «Αλλά εκείνος το ξεκίνησε, όχι εγώ!».

Οι «αστυνομικοί», πρόσθεσε, που είχε ήταν συνοδεία και όχι προστασία.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο πρόεδρος του ΡΤΚ υπέδειξε στον κ. Τορέ ότι από τη μια είπε πως οι «βουλευτές» του ΡΤΚ τον κατηγορούν και μιλούν εναντίον του, αλλά από την άλλη «δεν έχουν ανάγκη από φύλαξη, αλλά από βοηθούς». Και διερωτήθηκε εάν οι «αστυνομικοί» της «χώρας» θα είναι οι δικοί του παρατρεχάμενοι.

ΚΥΠΕ