Κατεχόμενα: Ξέμειναν από ρεύμα - Τους πουλάμε 900 MWh την ημέρα

Σε ποια τιμή πουλάμε ρεύμα στα κατεχόμενα - Πληρώνουν κανονικά, δεν γίνεται συμψηφισμός ενέργειας

Έως και 900 μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα δίνει η ΚΔ στα κατεχόμενα από την περασμένη Παρασκευή 20/12, λόγω έλλειψης καυσίμων και  προβλήματος που παρουσιάστηκε στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην κατεχόμενη Τράπεζα Κερύνειας. 

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, το αίτημα της «αρχής ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα προς τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, έγινε την Δευτέρα 16/1 και από την Παρασκευή 20/12 ξεκίνησε η παροχή ρεύματος. Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, λόγω των βρώμικων καυσίμων που αντλήθηκαν από τον πυθμένα του αποθηκευτικού χώρου, εξαιτίας της μείωσης των καυσίμων στο εργοστάσιο παραγωγής, απενεργοποιήθηκαν δύο ατμοστρόβιλοι και υπήρξαν μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος στο ψευδοκράτος το βράδυ της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Μεταφοράς Κύπρου, κ. Βραχίμης Κουτσόλουκας, ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση, πουλάμε ρεύμα στα κατεχόμενα. Δεν θα γίνει δηλαδή ενεργειακός συμψηφισμός όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περίπτωσεις στα πλαίσια των ΜΟΕ. 

Ο κ. Κουτσόλουκας μας διευκρίνισε ότι ακολουθούνται δύο μέθοδοι. Συνήθως εφαρμόζεται  η συμφωνία για συμψηφισμό ενέργειας στα πλαίσια της συμφωνίας των ΜΟΕ. (Επιστρέφεται δηλαδή η ενέργεια που δίνουμε κάποια στιγμή). Η 2η μέθοδος είναι η πώληση ρεύματος στα κατεχόμενα, όπως γίνεται σε αυτή την περίπτωση. Η ποσότητα που χρειάζονται σε σχέση με προηγούμενες φορές είναι μεγάλη, γι’ αυτό και πάρθηκε η απόφαση της ΚΔ για να πληρωθεί το ρεύμα επειδή θα υπήρχε πρόβλημα να συμψηφιζόταν ενεργειακά. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσόλουκας, καθημερινά μεταφέρονται 800 - 900 μεγαβατώρες την ημέρα. Η ποσότητα πώλησης εξαρτάται και από την διαθεσιμότητα . 

Υπάρχει συμφωνημένη φορμουλα και με βάση αυτή θα πληρωθεί ανάλογα με το κόστος καυσίμου, το κόστος παραγωγής κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η συμφωνία είναι στην τιμή των 0,40 δολαρίων ανά κιλοβατώρα και η πληρωμή θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση για όσο χρειαστεί.

Να αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε βλάβη στις ελεύθερες περιοχές, όχι πολύ συχνά, παίρνει και η ΚΔ ρεύμα από τα κατεχόμενα για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες. Εάν χαθεί κάποια μονάδα, αυτόματα όλες οι μονάδες αναβέβαζουν την παραγωγή τους για να καλυφθούν οι ανάγκες. 

Σωτήρης Νικηφόρου
 

 
24975