Κατέθεσε τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο Πετρίδης

Ο Υπουργός Οικονομικών παρέδωσε τον 10ο και τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Πρόεδρο της Βουλής

Αυξημένος κατά €500 εκ. είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, την Πέμπτη.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτει η παρούσα Κυβέρνηση είναι προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης και διέπεται από αύξηση των λειτουργικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών, εξαιτίας και του πληθωρισμού, αλλά και μείωση του ποσού προς εξυπηρέτηση των τόκων του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής, στο γραφείο της, τη συνοδευτική επιστολή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς η κατάθεση του ίδιου του προϋπολογισμού γίνεται ηλεκτρονικά.

>>Διαβάστε επίσης: Κρατικός προϋπολογισμός 2023: Στις 24/10 ξεκινά η συζήτηση του<<

"Νιώθω κάποια συγκίνηση, γιατί είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που κατατίθεται από την Κυβέρνηση των τελευταίων δέκα χρόνων", είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι ο πρώτος προϋπολογισμός που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση ήταν υπό συνθήκες κρίσης. "Ο τελευταίος προϋπολογισμός κατατίθεται και πάλι υπό συνθήκες μίας, όχι ενδογενούς, αλλά διεθνούς, κρίσης. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος είναι γεμάτος με όπλα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση", συμπλήρωσε.

khb

Διευκρίνισε ότι παρά την κρίση της πανδημίας με δύο διαδοχικά lockdowns και την παρούσα κρίση, αυτός ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά πολύ, σε σχέση με πέρσι, κατά περίπου €500 εκ.

 

>>>Δείτε ακόμη: Αυξημένος κατά €524 εκατ. ο Προϋπολογισμός για το 2023

"Είναι αυξημένος ούτως ώστε να θωρακίσει και την ανάπτυξη, που είναι η απάντησή μας στην κρίση", είπε, εξηγώντας ότι γι' αυτό οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες κατά περίπου 12%, ενώ αυξημένες είναι και οι κοινωνικές δαπάνες κατά 4% περίπου, "οι οποίες έχουν ήδη ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια και με το ΕΕΕ και με το ΓεΣΥ και με διάφορα επιδόματα", ανέφερε.

"Φυσικά, είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος πλήττεται και από τον πληθωρισμό. Οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους είναι αυξημένες κατά 15% λόγω του πληθωρισμού, που πλήττει και τα δημόσια οικονομικά", σημείωσε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, οι δαπάνες είναι κατά €500 εκ. μικρότερες σε σχέση με πέρυσι σε εξυπηρέτηση τόκων. "Παρά την κρίση, την αύξηση των επιδομάτων, τη στήριξη για τον πληθωρισμό πέραν των €350 εκ., παρά την αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, έχουμε ελαφρύνει και τον πολίτη κατά €500 εκ. για εξυπηρέτηση των τόκων", σημείωσε.

nkjnjk

Ο κ. Πετρίδης κατέληξε ότι "είναι αβέβαιες και δύσκολες οι εποχές. Είναι ένας προϋπολογισμός που δίνει τα εχέγγυα για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά χρειάζονται οι σωστές πολιτικές, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί σωστά και είμαι σίγουρος ότι μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα έχουμε κι αυτό το εφόδιο για να προχωρήσουμε".

"Συνετή δημοσιονομική πολιτική, αυτό χρειάζεται το κράτος μας, προς όφελος των πολιτών", σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, ευχαριστώντας τον Υπουργό και χαρακτηρίζοντας ως "υπέρτατη νομοθετική πράξη" την κατάθεση του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι παραδίδεται ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός. "Εμείς θα τα δούμε εκτενώς στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές".

"Το Κοινοβούλιο θα κινηθεί στα ενδεδειγμένα πλαίσια, όπως κάθε χρόνο. Θα ασκηθεί ο απαιτούμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος και με βάση την αυτοκυριαρχία της Βουλής, θα αποφασίσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού", είπε.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι για το διάστημα "για το οποίο ήμουν βουλευτίνα και τώρα που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Σώματος, παρατηρώ κάθε χρόνο την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και ειδικά τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι μια δύσκολη περίοδος οικονομικά, λόγω και των εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν και την Κύπρο μας, θεωρώ ότι θα πρέπει να θωρακιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση", σημείωσε.

kjbk

Στη συνοδευτική επιστολή που παρέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω του προτεινόμενου Π/Υ επιδιώκεται η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών χωρίς να επηρεάζεται η υλοποίηση/συνέχιση σημαντικών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών".

Προστίθεται επίσης στην επιστολή ότι το 2022, η οικονομία συνεχίζει τη θετική της πορεία μετά από σημαντική ανάκαμψη και αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 5,7%, επηρεάζοντας θετικά την αγορά εργασίας, με πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας το 2022. "Η οικονομία όμως το 2023 αναμένεται να παρουσιάσει κάποια επιβράδυνση, λόγω των σημαντικών διεθνών προκλήσεων και των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στις τιμές και τα επιτόκια, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται να επιβραδυνθεί γύρω στο 3%".

Επιπλέον, αναφέρει ότι η αγορά εργασίας στην Κύπρο βελτιώνεται, με το ποσοστό ανεργίας να αναμένεται να σημειώσει μείωση το 2022 και να κυμανθεί γύρω στο 7% του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με 7,5% του προηγούμενου χρόνου. Τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας μεταξύ των νέων, αν και παραμένουν σχετικά υψηλά, παρουσιάζουν ταυτόχρονα σημαντική πτωτική τάση διαχρονικά.

Η μακροχρόνια ανεργία από 2,9% το 1ο εξάμηνο του 2021 μειώθηκε στο 2,4% το 1ο εξάμηνο του 2022 ενώ η ανεργία μεταξύ των νέων από 18,3% το 1ο εξάμηνο του 2021 μειώθηκε σε 17,7% το 1ο εξάμηνο του 2022. Για το 2023, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω και να κυμανθεί στο 6,4% του εργατικού δυναμικού.

ΚΥΠΕ

 
24979