Κάθε μέρα και ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στην κατανάλωση ρεύματος

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος. Κανένα πρόβλημα στην επάρκεια λόγω και της συνεισφοράς των ΑΠΕ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο και ο κλοιός καύσωνα που δεν λέει να υποχωρήσει, οδηγεί σε ζήτηση – ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες, Τρίτη 03/08/21, καταγράφηκε ιστορικό υψηλό σε ότι αφορά στη ζήτηση, με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ν’ αγγίζει τα 1.214 MW (μεγαβάτ), στις 02:45 μ.μ.

ipsdi

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ζήτηση, κατέρριψε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί την περασμένη Δευτέρα, 02/08/21, όπου η κατανάλωση ρεύματος έφτασε τα 1.178 MW, στις 02:45 μ.μ . Με αυτό το μοτίβο αναμένεται να δοθεί συνέχεια και τις επόμενες μέρες, όπου η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. 

def

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στην brief ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Βραχίμης Κουτσόλουκας, «ίσως από την ερχόμενη βδομάδα, όπου ακόμα περισσότερος κόσμος θα φύγει για διακοπές, να έχουμε κάποια μείωση στη ζήτηση ή τουλάχιστον συγκράτηση της αύξησης που παρατηρείται καθημερινά»

Κανένα πρόβλημα από πλευράς επάρκειας 

Ο κ. Κουτσόλουκας τόνισε ότι δεν αναμένεται να αντιμετωπισθεί πρόβλημα στην επάρκεια για κάλυψη της ζήτησης. Μάλιστα, με τη συνεισφορά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίδεται η δυνατότητα για αντιμετώπιση πιθανής βλάβης σε μία από τις μεγάλες μονάδες στο Βασιλικό, όπως εξήγησε:  

«Αν έχουμε βλάβη ακόμα και στη μεγαλύτερη μας μονάδα, έχουμε την εφεδρεία για ν’ αποκαταστήσουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εντός 15 – 20 λεπτών», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. 

Η χρήση κλιματιστικών εκτοξεύει τη ζήτηση – Μεγάλη συνεισφορά από ΑΠΕ  

Κυριότερη αιτία για την απογείωση που κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελεί η  αυξημένη - λόγω των αφόρητων συνθηκών - χρήση των κλιματιστικών.

Μοναδική διέξοδος είναι η βεβαίωση ότι τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται με τον οικονομικότερο τρόπο, δηλαδή ρυθμίζοντας τα στους 25-26 βαθμούς. 

Καταλήγοντας ο κ. Κουτσόλουκας, εξήρε τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ότι αφορά στην επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή εξασφαλίζουμε μέσων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περισσότερα από 200 MW. 

Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίζονται 190 MW από φωτοβολταϊκά και άλλα 20 MW από αιολικά. 

Δείτε στον πίνακα πώς καταγράφονται οι τιμές της ζήτησης ρεύματος τις τελευταίες μέρες: 

ss

 
20026