Κάτω από €1 η βενζίνη αλλά ελάχιστοι βάζουν - 70% κάτω η κίνηση

Τι είπε στην Brief o Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών

Η κίνηση των πρατηρίων πετρελαιοειδών έχει πέσει κατά 70% στην Κύπρο,  δημιουργώντας ανησυχία στους πρατηριούχους για το μέλλον των επιχειρήσεων τους και το αν θα μπορέσουν να ανακάμψουν μετά την «κρίση» του κορωνοϊού.  Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, Στέφανος Στεφάνου μίλησε στην Brief και εξήγησε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια.

Αρχικά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κίνηση στα πρατήρια μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 70% στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν χώρες που παρατηρούν μείωση της τάξεως του 80%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε «νεκρή» για τα πρατήρια πετρελαιοειδών, την παρούσα περίοδο, σε δηλώσεις που έκανε χθες (8/4).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είναι πολύ λογικό να μειωθεί η κίνηση την στιγμή που εφαρμόζονται τα μέτρα του περιορισμού», είπε και πρόσθεσε ότι το 30% που εξυπηρετούν πλέον τα πρατήρια αυτή την περίοδο έχει να κάνει με πελάτες που κινούνται λόγω της εργασίας τους, δηλαδή για εμπορική διακίνηση ή που σχετίζονται με την αλυσίδα τροφοδοσίας. 

«Ο κόσμος τώρα απλά κάνει τις αναγκαίες μετακινήσεις, είτε είναι για να πάει σε σουπερ μαρκετ είτε σε φαρμακείο κ.α», είπε.

Όπως είπε, για τους υπαλλήλους τους, λόγω της μειωμένης εργασίας, εφαρμόζεται το σύστημα αναστολής εργασίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι, μαζί και με άλλα επαγγέλματα, είναι σίγουροι ότι πολλοί από τα μέλη τους θα δυσκολευτούν να ανακάμψουν και μετά το άνοιγμα της κυκλοφορίας και την άρση των μέτρων.

Την ίδια ώρα έκανε αναφορά σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρατηριούχοι. Όπως ανέφερε, είναι το γεγονός ότι αρκετά πρατήρια δίνουν πίστωση σε πελάτες το οποίο εξοφλείται μηνιαία, αλλά σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν. 

«Άρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας για να αγοράσουμε καύσιμα τα οποία εμείς αγοράζουμε επί της μετρητοίς και μέρος από αυτό το δίνουμε σε πίστωση, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών όταν η κίνηση επιστρέψει τους κανονικούς της ρυθμούς, ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να πιστεύεται κάτι τέτοιο. Μάλιστα τόνισε ότι «για τους ίδιους τους πρατηριούχους είναι προτιμότερο να είναι μειωμένη η τιμή για να έχουμε περισσότερη κίνηση και κατανάλωση». 

«Για παράδειγμα, είπε, παίρνω 5 σεντ στο λίτρο, είτε η τιμή είναι 90 σέντ είτε είναι 1 ευρώ, γιατί δεν πληρωνόμαστε ποσοστιαία αλλά με το λίτρο».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι τιμές των καυσίμων

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης κυμαίνονται από €0,966 και φτάνουν το €1,298 το λίτρο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Βενζίνη 95 οκτανίων
Η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων κυμαίνεται από €0,966 έως €1,099 το λίτρο, με την μέση τιμή να ανέρχεται στο 1,023 το λίτρο. Δηλαδή, η διαφορά της φθηνότερης με την ακριβότερη τιμή ανερχόταν χθες (7/4) στα 13,3 σεντ το λίτρο.

Βενζίνη 98 οκτανίων
Η τιμή της βενζίνης 98 οκτανίων κυμαίνεται από €1,016 έως €1,298 το λίτρο, με την μέση τιμή να ανέρχεται χθες (7/4) στο €1,099 το λίτρο. Βάσει τούτων, η διαφορά ανάμεσα στην ανώτατη και την κατώτατη τιμή αγγίζει τα 28,2 σεντ το λίτρο.

Πετρέλαιο Κίνησης
Η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται από €1,055 έως €1,196 το λίτρο, με την μέση τιμή να ανέρχεται χθες (7/4) στο €1,113 το λίτρο. Βάσει τούτων, η διαφορά ανάμεσα στην ανώτατη και την κατώτατη τιμή αγγίζει τα 14,1 σεντ το λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Παρατηρητήριο Τιμών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από €0,688 έως €0,899 λίτρο, με την μέση τιμή να ανέρχεται στα €0,740 το λίτρο. Βάσει τούτων, η διαφορά ανάμεσα στην ανώτατη και την κατώτατη τιμή ανέρχεται στα 21,1 σεντ το λίτρο.

Κηροζίνη
Σε ό,τι αφορά την τιμή της κηροζίνης, αυτή κυμαίνεται από €0,799 έως και €0,899 το λίτρο, με την μέση τιμή να ανέρχεται στα €0,852 το λίτρο. Δηλαδή, η διαφορά ανώτατης και κατώτατης τιμής ανέρχεται στα 10 σεντ το λίτρο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τιμές Αργού Πετρελαίου και Brent 

Εν τω μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο χθες (8/4) στις ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 3,01% στα 32,83 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου ανέβηκαν κατά 5,97% στα 25,04 δολάρια το βαρέλι.

 

Ξένια Προδρόμου
 
21624