Κατώτατος: Κάτω από 1.000 ευρώ δεν θεωρείται αύξηση, λένε οι Συντεχνίες

Την Τρίτη η πιο κρίσιμη συνεδρία του Συμβουλευτικού Εργατικού Σώματος ενόψει των τελικών απόφασεων για τον Κατώτατο

Την ερχόμενη Τρίτη (19/12) και κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματιος αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ενόψει και της ανακοίνωσης των τελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες, όπως ανέφερε χθες (15/12) ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως πληροφορείται η Brief, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος δεν έγινε επί της ουσίας συζήτηση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, αλλά και ούτε οποιαδήποτε συζήτηση για συγκεκριμένα ποσά, με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της, οι οποίες ήδη είχαν υποβληθεί στον Υπουργό Εργασίας για να τις μελετήσει.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εργασίας κι ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι, οι αποκλίσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφορικά με το ύψος της αύξησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού δεν είναι πολύ μεγάλες, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως «οι αποκλίσεις δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να δημιουργούν την εντύπωση του χάους».

Επί τούτου,πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, φαίνεται ότι οι Συντεχνίες έχουν καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές πως οποιοδήποτε ποσό κάτω από 1.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μετά από εργασία έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη, δεν θεωρείταια αύξηση, με δεδομένο ότι ο διάμεσος μισθός στην Κύπρο αυξήθηκε το 2023 στα 1.701 ευρώ.

Ουσιαστικά οι Συντεχνίες, προτάσσουν εμφαντικά την ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με τους επαρκείς μισθούς κι ειδικά την πρόνοια ότι ο ελάχιστος μισθός θα πρέπει να ανέρχεται στο 60% του διάμεσου μισθού.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο διάμεσος μισθός στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.701 ευρώ,  με βάση τη θέση των Συντεχνιών, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα πρέπει να φθάσει έως και τα 1.020 ευρώ, ένα ποσό με το οποίο, φαίνεται να διαφωνούν έντονα οι εργοδοτικές οργανώσεις, αφού κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Πάντως, ερωτηθείς επί τούτου ο Υπουργός Εργασίας στις χθεσινές του τοποθετήσεις υπέδειξε ότι «η σχέση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με τον διάμεσο μισθό, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο προκύπτει εξάλλου και μέσα από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους επαρκείς μισθούς». 

Οπότε, πρόσθεσε, «ναι, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης για τις αποφάσεις στις οποίες την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε καταλήξει», σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μετά και τη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την ερχόμενη Τρίτη θα συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της, χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του για το κατά πόσον η ευρωπαϊκή οδηγία θα αποτελέσει την κύρια βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Υπουργό Εργασίας, από την αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από την 1η Ιανουαρίου, θα επηρεαστούν γύρω στις 20.000 με 25.000 εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα ο ακαθάριστος Εθνικός Κατώτατος Μισθός ανέρχεται στα 885 ευρώ για πρώτη εργασία και ανεβαίνει στα 940 ευρώ μετά από εξάμηνη συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου