Καυκαλιάς: Τα ν/σ είναι αποτέλεσμα συμφωνίας εταίρων και ΑΚΕΛ

Όσα δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ο Άντρος Καυκαλιάς μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Τα νομοσχέδια που εξετάζονται στην Επιτροπή Οικονομικών είναι αποτέλεσμα συμφωνίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και για το ΑΚΕΛ αυτό έχει σημασία και μετρά. Την ίδια ώρα, έχουμε καταθέσει αριθμό παρατηρήσεων και ερωτημάτων, σ’ αυτή την πρώτη παρέμβαση από τα κόμματα, ανέφερε σε δήλωση του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι συζητά σήμερα (4/7) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Αυτούσια η δήλωση: 

Το πρώτο που έχουμε υποδείξει, είναι το ζήτημα που αφορά στην αναδρομικότητα. Όπως είναι γνωστό, εδώ και δέκα χρόνια αναμενόταν η κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στην κατάθεση των νομοσχεδίων από την κυβέρνηση, να οδηγήσει σε θυματοποίηση εργαζομένων. Αυτό είναι και το πρώτο που έχουμε επισημάνει. 

Στην συνέχεια, έχουμε ζητήσει να ενισχυθούν οι δικλείδες ασφαλείας, μέσα από τις οποίες θα προστατεύεται η βιωσιμότητα του Ταμείου. Έχει επισημανθεί το γεγονός ότι, παραχωρούνται ενισχυμένες εξουσίες στον Υπουργό Οικονομικών, μέσω της έκδοσης Διαταγμάτων για να ρυθμίζει πολύ σημαντικά ζητήματα που προνοούνται στα νομοσχέδια. Επίσης, έχουμε προτείνει ρυθμίσεις, ώστε καμία κατηγορία εργαζομένων να αδικηθεί με την εφαρμογή των νομοσχεδίων. 

Η εν λόγω αναφορά συναντά τα αιτήματα του Συνδέσμου Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού, αιτήματα εκπαιδευτικών, καθώς και άλλων ομάδων εργαζομένων. Αναμένουμε απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων που έχουν τεθεί.

Νομοσχέδια της Κυβέρνησης για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων 

Σε σχέση με τα νομοσχέδια που αφορούν τις διαχειρίστριες εταιρείες δανείων, το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι, το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων αλλά και των εταιρειών διαχείρισης δανείων καθορίζεται από σχετική Οδηγία του Νιόβρη του 2021. 

Η κυβέρνηση, όμως, με δική της ομολογία, παραδέχεται ότι στα νομοσχέδια ενσωματώνονται δικές της θέσεις και επιλογές, αντί των όσων καθορίζονται στην Οδηγία. Γιατί, εάν υιοθετείτο η Οδηγία και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν, όπως η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει, θα δημιουργούνταν, σύμφωνα με έκφραση της κυβέρνησης, «διαταράξεις στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ζητά από την Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια τα οποία έχει καταθέσει για να καλυφθούν υφιστάμενες συμφωνίες ανάθεσης των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων! Τι και αν τούτο παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή Οδηγία.   

Σε σχέση με την ουσία των νομοσχεδίων, από την προηγούμενη βδομάδα είχαμε καταθέσει σειρά παρατηρήσεων- εισηγήσεων που αφορούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, έχουμε ζητήσει να εφαρμοστούν πρόνοιες της Οδηγίας για τις καταχρηστικές ρήτρες, ενίσχυση του πλαισίου για αποτελεσματικές και διαφανείς διαδικασίες σε σχέση με πιθανές καταγγελίες και μέτρα για την αντιμετώπιση τους. 

Τέλος, έχουμε ζητήσει στοιχεία αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, η οποία κρίνεται ως μη επαρκής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα. 

Νομοσχέδιο (καταργητικό) της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Σε σχέση με το νομοσχέδιο που τερματίζει τη διαδικασία  αποπαγοποίηση θέσεων για την κάλυψη μόνιμων αναγκών με μόνιμο προσωπικό, αντί της κάλυψης τους με μη μόνιμο προσωπικό, τέθηκαν ερωτήματα και ζητήθηκε η κατάθεση στοιχείων, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα που θα μας οδηγήσουν και στην διαμόρφωση της τελικής θέσης επί του νομοσχεδίου. Το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί σημαντική παράμετρο και συνυπολογίζεται στην απόφαση που θα ληφθεί από το ΑΚΕΛ. 

Ζητήθηκαν στοιχεία για τις ανάγκες κάλυψης μόνιμων θέσεων, στοιχεία για τις κενές θέσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά και το κόστος που αφορά στην Αγορά Υπηρεσιών για κάλυψη αυτών των αναγκών. Θα επιμείνουμε για το συγκεκριμένο, γιατί τα ποσά που δαπανώνται για να καλύπτουν μόνιμες ανάγκες μέσω της αγοράς υπηρεσιών, μπορεί σε τελευταία ανάλυση να ξεπερνούν το κόστος που θα μπορούσε να υπάρξει με την πλήρωση των μονίμων θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.  

Δεν μπορεί να μην σημειωθεί και το γεγονός ότι το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών δημιουργεί και ενισχύει περαιτέρω την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.