ΚΕΒΕ: Δεν θα συγκρατηθεί ο πληθωρισμός - Αναθεώρηση προβλέψεων

Να αναθεωρηθούν όλες οι προβλέψεις για την οικονομία της Κύπρου, τονίζει ο αναπληρωτής ΓΓ ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία της Κύπρου - λόγω των συνεπειών της πανδημίας - και ενώ εναπόθετονταν οι ελπίδες για ανάκαμψη εντός του 2022, τώρα επιβάλλεται να αναθεωρηθούν όλες οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΚΕΒΕ Λεωνίδα Πασχαλίδη, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief .

Ο κ. Πασχαλίδης, μίλησε για το θέμα της ακρίβειας που αφορά τα σιτηρά και τα παράγωγα τους, αλλά και σε άλλα εισαγόμενα προϊόντα που φαίνεται πως θα δούμε αυξήσεις. Μάλιστα, ανέφερε πως, έχει σημειωθεί μια αύξηση 30-40% στις μεταφορές, στις ήδη αυξημένες τιμές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

 «Ένα φοβερό πρόβλημα που υπάρχει τώρα στην οικονομία, είναι ο πληθωρισμός», σημείωσε.

 Παράλληλα, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε πως πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι προβλέψεις. «Δεν φαίνεται ότι μπορεί να έχουμε 4% ανάπτυξη το 2022, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, ούτε ότι θα συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στο 1,5%. Ήδη τον Φλεβάρη είχαμε 1.6%», σημείωσε. 
 
Αυξήσεις στα μεταφορικά

Υπάρχουν αυξήσεις λόγω της κατάστασης και της δύσκολης προσέγγισης πλοίων που βρίσκονται στην Μαύρη θάλασσα, πρόσθεσε, γύρω στο 25% στα μεταφορικά. «Αυτό είναι πέραν των αυξήσεων που αντιμετωπίσαμε πέρσι λόγω της πανδημίας. Όλοι σχεδόν οι τομείς θα επηρεαστούν στην Κύπρο από τις αυξήσεις, όπως τα καύσιμα, ο ηλεκτρισμός, τα σιτηρά, οι ζωοτροφές, τα προϊόντα αλεύρου, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες λογιστικών γραφείων και νομικών, σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

«Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στα καύσιμα και τα σιτηρά τα οποία έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι μεγάλος προμηθευτής καυσίμων ανά το παγκόσμιο. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε ΦΑ και το 27% σε πετρέλαιο», ανέφερε. 

Όμως όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού καθώς όλες οι αλυσίδες χρησιμοποιούν καύσιμα, ενώ πολλά προϊόντα εξαρτώνται από τα σιτηρά είτε σε ανθρώπινη ή ζωική κατανάλωση. «Οι αυξήσεις είναι τεράστιες, έχουν διπλασιαστεί οι τιμές από την έκρηξη του πόλεμο και δεν ξέρουμε που θα φτάσει η κατάσταση», ανέφερε.
 
Όπως ανέφερε, γίνεται επίσης συζήτηση για απεξάρτηση από το αργό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην Κύπρο και στροφή στις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι αυτά χρειάζονται χρόνο και δεν μπορούν να λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Κύπρο για αντικατάσταση προμηθειών.

Αναφορικά με τα σιτηρά, σημείωσε πως Ρωσία και Ουκρανία είναι οι σιτοβολώνες της Ευρώπης με μεγάλο μερίδιο σιτηρών ανά το παγκόσμιο ξεπερνώντας οι εξαγωγές σιτηρών το 33%, το καλαμπόκι το 20%, το ηλιανθέλαιο και ηλιόσπορος γύρω στο 70%.

Αναθεώρηση προβλέψεων για τον τουρισμό

Σε σχέση με τον τουρισμό, σημείωσε ότι το 25-30% των τουριστικών ροών προέρχονται από την Ρωσία και φαίνεται πως το χάνουμε λόγω του πολέμου και των περιορισμών στον εναέριο χώρο. «Ήδη οι προβλέψεις μας έχουν αναθεωρηθεί κατά 20% περίπου προς τα κάτω, με την λογική ότι θα καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τον τουρισμό που χάνουμε από αυτές τις χώρες με άλλες. «Δεν είναι το ευκολότερο εγχείρημα μέσα στους 3 μήνες που απομένουν για το καλοκαίρι, όπως τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη, ότι εδώ και χρόνια το ΚΕΒΕ επισημαίνει την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού μας πακέτου για προσέλκυση τουριστών. «Ένα μεγάλο ποσοστό, το 60% των τουριστικών αφίξεων προέρχονται από την Μ. Βρετανία και η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα.


Επίσης, πρόσθεσε, παρατηρείται 50% υποτίμηση του ρουβλιού έναντι ευρώ και λίγο περισσότερο έναντι στο δολάριο, από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η εισβολή. Μια ακόμη συνέπεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος από την Ρωσία, ανέφερε..

Οι επενδύσεις που χρειάζεται η Κύπρος

Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην συνάντηση που πραγματοποίησε το ΚΕΒΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη σε σχέση με την προσέλκυση επενδυτών. Έχοντας ένα νέο επενδυτικό πλαίσιο, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, απαλλαγμένο από το πλαίσιο του παρελθόντος, είναι παράγκες και πρέπει να δοθεί σημασία ώστε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πλούτο. Αυτά έχουν να κάνουν με επενδυτικά ταμεία, όπως ανέφερε, με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επείγει περισσότερο από πριν, λόγω των συνεπειών του πολέμου 

Επίσης επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως λογιστικές, ελεγκτικές, συμβουλευτικές, νομικές υπηρεσίες που ασχολούνταν και με εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. «Φανταστείτε ότι αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν γύρω στο 11% στο ακαθόριστο προϊόν της Κύπρου. Επομένως και με την αποκοπή ρωσικών τραπεζών από το Swift, δεν έχει τελειωμό αυτή η κατάσταση.

Επηρεάζεται ο τομέας κτηματαγοράς

Συνέπειες θα έχουμε και στην κτηματαγορά, σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης, από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι επενδυτές που ερχόντουσαν από την Ρωσία έκαναν επενδύσεις με αγορές ακινήτων άρα θα επηρεαστεί και αυτό ο τομέας. 

Ανάγκη για οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων

Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη για στήριξη στις επιχειρήσεις. «Νομίζαμε ότι το 2022, θα ήταν η χρονιά που θα πηγαίναμε επιτέλους μπροστά αλλά ερχόμαστε πίσω στην ανάγκη στήριξης, επιδότησης επιτοκίων, εγγυήσεις δανείων, γιατί όντως οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι, όταν μιλάμε για διπλασιασμό των τιμών στις οποίες αγοράζουν οι επιχειρήσεις, δεν είναι εύκολο να μην γίνει σημαντική μετακίνηση και στον καταναλωτή.

Η επιστολή ΚΕΒΕ στον νέο πρόεδρο Ευρωεπιμελητηρίων και η απάντηση

Σε άλλη εξέλιξη, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην μετάβαση του Προέδρου  του ΚΕΒΕ, Αυγουστίνου Αγκαστινιώτη στην Τουρκία, όπου έγινε στο πλαίσιο ενός έργου που εφαρμόζουν τα ευρωεπιμελητήρια μαζί με την Κεντρική Ένωση επιμελητηρίων της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, το κύριο θέμα που απασχολεί τις Ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Το ΚΕΒΕ, θεώρησε χρήσιμο να στείλει μια επιστολή στον νέο πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων, ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, κοινωνικά και οικονομικά από το εμπάργκο που έθεσε η Τουρκία και τις ανησυχείς και να γίνει και ο παραλληλισμός με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Αν θεωρήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι πολιτικό και δεν πρέπει να συζητιούνται σε φορείς επιμελητηριακούς και άλλους οργανισμούς, τότε κατ’ αναλογία θα έπρεπε να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική και σε σχέση με την Ουκρανία, η οποία σωστά δεν ακολουθήθηκε. 

Μάλιστα, σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης, ότι λήφθηκε απαντητική επιστολή από τον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, στο οποίο αναφέρει ότι «Εχω σημειώσει πολύ προσεκτικά αυτά που μου έχετε πει και θα τα έχω πάντοτε υπόψιν μου όσον αφορά τις συζητήσεις και την πολιτική των ιδίων των επιμελητηρίων με την Τουρκία».

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης στην εκπομπή  Business Hour By Brief:

 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank