ΚΕΒΕ: Η Δημόσια Υπηρεσία ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις & τον κόσμο

Δεν μπορεί να γίνει επανεκκίνηση με τον τρόπο που δουλεύει η Δημόσια Υπηρεσία, λέει το ΚΕΒΕ-Οι εισηγήσεις τους στον ΠτΔ

Ήταν μια σύσκεψη με πολλούς οικονομικούς φορείς του τόπου που βρίσκονται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, προκειμένου να ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις και τις απόψεις μας, σχολίασε χαρακτηριστικά σχετικά με τη σύσκεψη για την οικονομία στο Προεδρικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στο Business Hour by Brief το μεσημέρι της Πέμπτης (10/3). 

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσιακκής ανέλυσε τις έξι εισηγήσεις του ΚΕΒΕ που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά παράλληλα υπογράμμισε και το τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες όταν θα αρχίσει να βάζει μπρος η οικονομία. Μεταξύ αυτών, υπογράμμισε και τη μη αποδοτικότητα και της Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία όπως σημειώνει ταλαιπωρεί επιχειρήσεις και τον κόσμο. 

Αυτά άλλωστε αφορούν και το υπόμνημα που υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη προχθεσινή σύσκεψη για την οικονομία. Εισηγήσεις για τις οποίες σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, αφού θα αξιολογηθούν, ενδεχομένως να γίνει μια δεύτερη διαβούλευση προς τα τέλη Μαΐου, καθώς όπως σημειώνει αυτή την χρονική περίοδο αναμένουν όλοι πως θα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα το υπόμνημα χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αναφέρει έξι βασικές οριζόντιες δράσεις που θεωρούνται πολύ σημαντικές ώστε να μπουν σε εφαρμογή άμεσα και επιπλέον τρεις κατηγορίες μέτρων που χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Στην ενότητα πρώτη σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή γίνεται μία ειδική αναφορά στην ανάγκη να επεκταθεί και να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου, αφού το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι η επίλυση του προβλήματος θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο. Μάλιστα, το ΚΕΒΕ εισηγείται όπως η Κύπρος να διερευνήσει και άλλες πιθανότητες αγοράς εμβολίων από την ελεύθερη αγορά, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Τσιακκής φαίνεται πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Η δεύτερη εισήγηση του ΚΕΒΕ έχει να κάνει με το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ενώ παράλληλα όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του, για το ζήτημα έχουν αποστείλει και επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών. 

«Για το ΚΕΒΕ είναι ξεκάθαρο ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα και θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο έντονα στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας οι επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα. Έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και οι οικονομικές αντοχές μετά από ένα χρόνο υπολειτουργίας», σημείωσε. 

Ο κ. Τσιακκής επεξήγησε πως την στιγμή που οι επιχειρήσεις θα επαναδραστηριοποιηθούν θα χρειαστούν ρευστότητα και έτσι θεωρούν ως ΚΕΒΕ πως η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει το σχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, ούτως ώστε αυτή η ρευστότητα να είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη στις επιχειρήσεις.  

Η τρίτη εισήγηση έχει να κάνει με την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας, με τον κ. Τσιακκή να τονίζει πως «δυστυχώς μέσα από την Πανδημία, και λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν, αλλά και λόγω των αδυναμιών που έχει στη σωστή της οργάνωση η δημόσια υπηρεσία, δεν αποδίδει. Ταλαιπωρεί πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και τον κόσμο. Δεν απαντούν τηλέφωνα. Δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσεις με υπηρεσίες και ανθρώπους που θέλεις. Τα αιτήματα δεν διεκπεραιώνονται», επεξηγώντας έτσι πως «η επανεκκίνηση και η επαναδραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε πάρα πολλές φάσεις περνά μέσα από τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις του κράτους. Εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα θα μπούμε στη φάση της επανεκκίνησης και θα έχουμε το ένα κομμάτι του μηχανισμού να μην δουλεύει και να αναστέλλει και να ταλαιπωρεί την επαναδραστηριοποίηση»

Η τέταρτη εισήγηση αφορά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Μεταξύ αυτών όπως επεξήγησε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, ζητούν όπως το κράτος δείξει ακόμη λίγο διάστημα ανοχή στην είσπραξη διαφόρων φορολογιών και τελών από τις επιχειρήσεις. 

«Δεν ζητούμε να μην καταβάλουν οι επιχειρήσεις φορολογίες, είτε προς το κράτος, είτε προς τις τοπικές αρχές. Αλλά ζητάμε να γίνει ένα μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αποπληρωμής για να τους βοηθήσουμε με την ρευστότητα», όπως τόνισε. 

Παράλληλα σε αυτά προστίθενται και μέτρα για την επιστροφή χρημάτων που το κράτος οφείλει προς τις επιχειρήσεις (σ.σ. ΦΠΑ), αφού όπως σημειώνει ο κ. Τσιακκής «το κράτος θα πρέπει να το επιστρέφει γρήγορα επειδή ενισχύει την ρευστότητα των επιχειρήσεων»

«Έχει να κάνει με την φορολογία για τα κέρδη μερισμάτων του 2018-2019. Η φορολογία των μερισμάτων αυτών πρέπει να πληρωθεί για το 2018 τώρα. Καταλαβαίνετε ότι με την έλλειψη ρευστότητας που έχουν οι επιχειρήσεις αν τους την στερήσεις είναι σαν τους σκοτώνεις. Άρα ζητούμε από το κράτος να δώσει μια παράταση στην αποπληρωμή», πρόσθεσε. 

Ταυτόχρονα ο κ. Τσιακκής σημείωσε πως στο υπόμνημα προς τον ΠτΔ έχουν προστεθεί διάφορες εισηγήσεις που βοηθούν την επιτάχυνση της επανεκκίνησης. Όπως για παράδειγμα, στοχευμένες εκστρατείες προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό για τουρισμό, διευκόλυνση Κυπρίων να επισκέπτονται τα ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά με την παρουσίαση ενός rapid test 24 ωρών, ούτως ώστε με το ξεκλείδωμα να μπορούν οι Κύπριοι να πάνε στα ξενοδοχεία και να δουλέψουν, μέχρι να μπούμε στην τουριστική περίοδο, η προκήρυξη έργων του δημοσίου για να ξεκινήσει μια οικονομική δραστηριότητα

«Κάνουμε εισήγηση όπως ζευγάρια ή άτομα που θα αγοράσουν σπίτι, είτε διαμέρισμα, είτε γραφεία μέχρι το τέλος του 2022 να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών. Είναι ένα κίνητρο για να σπρώξεις κόσμο προς την κτηματαγορά με μάλιστα μειωμένο ΦΠΑ 5% για να είναι χαμηλό το κόστος αγοράς», συμπλήρωσε ο κ. Τσιακκής. 

Παράλληλα, μεταξύ των πιο πάνω και άλλων ο κ. Τσιακκής συμπλήρωσε πως στο υπόμνημα γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα της έκδοσης μόνιμης άδειας παραμονής για ξένους που αγοράζουν κάποιο διαμέρισμα ή ακίνητο ελάχιστης αξίας 300.000 ευρώ, επεξηγώντας πως «είναι ένα σχέδιο που τρέχει, απλά να διευκολυνθούν λίγο οι διαδικασίες του για να τρέξει και μιλούμε για άδεια διαμονής και όχι διαβατήριο ή υπηκοότητα»

Δείτε αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Τσιακκής: