ΚΕΒΕ: Πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση

Σημαντικό να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να γίνει πιο σύγχρονο, σημειώνει ο ΓΓ του ΚΕΒΕ

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος από το Υπουργείο Οικονομικών καλεί το ΚΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕΒΕ με επιστολή του στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι υπάρχει «ανάγκη για τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου της Κύπρου, με τρόπο που θα το ενισχύσει και καταστήσει πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό αλλά και ανταποκρινόμενο σε σύγχρονες απαιτήσεις και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ καθώς και τις διάφορες διεθνείς εξελίξεις», τονίζοντας επίσης ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί έναν από τα πιο θεμελιώδη μεταρρυθμιστικά και αναπτυξιακά έργα για την Κύπρο.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση και όχι αποσπασματική και για αυτό το ΚΕΒΕ ζήτησε να δοθεί χρόνος για να γίνει εξαντλητική συζήτηση του θέματος ώστε να υπάρξει συνολική φορολογική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα , το οποίο δεν άλλαξε από το 2002, με εξαίρεση τον φορολογικό συντελεστή που από 10% έγινε 12,5%. 

Όπως σημείωσε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, πρέπει να γίνει μια μεταρρύθμιση που να απλοποιεί το σύστημα, να το κάνει πιο εύκολο στην εφαρμογή του, να το κάνει πιο σύγχρονο, να αντιμετωπίζει τις νέες κατευθύνσεις και να δίνει φορολογικά κίνητρα για να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας  που να διαφοροποιούν το οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Εκσυγχρονισμός λόγω εταιρικού φόρου – Η σημασία των επιχειρήσεων

Η αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% στο 15% θα γίνει κάποια στιγμή, αφού η συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη παγκόσμια, ανέφερε ο κ. Τσιακκής, κάτι που τόνισε ότι θα ασκήσει πίεση.

«Για αυτό ζητούμε να γίνει ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση. Πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι, να γίνει ένας ριζικός εκσυγχρονισμός και μέσα από το φορολογικό σύστημα να δίνονται φορολογικά κίνητρα σε νέες δραστηριότητες και νέους τομείς για να κινηθεί και η οικονομία», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα πάντως με την επιστολή του ΚΕΒΕ, το νέο φορολογικό σύστημα που θα προκύψει θα πρέπει να δίδει προοπτική ανάπτυξης σε ένα σταθερό και αξιόπιστο σε βάθος χρόνου περιβάλλον προς όφελος όλων των επιχειρήσεων και επενδυτών, ντόπιων και ξένων που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, αποπνέοντας την απαραίτητη προβλεψιμότητα και σιγουριά.

Επίσης το ΚΕΒΕ σημειώνει ότι «η συμβολή των ξένων εταιρειών για την οικονομία της Κύπρου είναι τεράστια και για αυτό θα πρέπει να τυγχάνει ουσιαστικής στήριξης, τονίζοντας επίσης ότι την ανάλογη στήριξη να έχουν και οι κυπριακές επιχειρήσεις για να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια και να συμβάλλουν  στη γενικότερη οικονομία και κοινωνική συνοχή του τόπου».

Να καταργηθεί η λογιζόμενη διανομή μερίσματος

«Η νομοθεσία της λογιζόμενης διανομής κερδών πρέπει ή να καταργηθεί ή να διαφοροποιηθεί, αν αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής από το 12,5% στο 15%», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Όπως τονίστηκε και στην επιστολή του ΚΕΒΕ προς τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ,  η λογιζόμενη διανομή μερίσματος και παρακράτηση έκτακτης αμυντικής εισφοράς πάνω σε νοητά μερίσματα, αποτελεί πλέον μια απαρχαιωμένη, αναχρονιστική και αντιπαραγωγική νομοθεσία, αφού ο στόχος για τον οποίο υφίσταται η παρούσα νομοθεσία μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση στην υφιστάμενη νομοθεσία έτσι ώστε να γίνεται αποκοπή φόρου στην καταβολή των πραγματικών  μερισμάτων και στις αναλήψεις από τους μετόχους χωρίς τις ίδιες πρακτικές δυσκολίες.

«Η φιλοσοφία είναι ότι όσο πιο χαμηλοί είναι η φορολογικοί συντελεστές, τόσο περισσότερο μειώνεται η τάση για φοροδιαφυγή», σημείωσε ο κ. Τσιακκής, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που  πρέπει να γίνει μείωση των φορολογικών συντελεστών, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα έσοδα του κράτους.

Θέση του ΚΕΒΕ, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του, είναι η παροχή κινήτρων στις εταιρείες για να κατακρατούν τα κέρδη τους ώστε να τα επανεπενδύουν και να μεγαλώνουν, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν σε δανεισμό: «Ο σωστός τρόπος είναι να μεγαλώνεις μέσα από τους ίδιους πόρους. Οπόταν αν έχεις κέρδη και θα τα επανεπενδύσεις μέσα στην επιχείρηση, τότε αυτά να απαλλάσσονται από τον φόρο, για να έχεις το κίνητρο να τα επενδύεις. Αν όμως πιάσεις τα κέρδη για να τα δώσεις είτε μέρισμα είτε να τα πιάσεις εσύ ο ίδιος τότε ναι εκεί να φορολογηθείς», εξήγησε.

Πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΚΕΒΕ, πριν από τις συζητήσεις για την φορολογική μεταρρύθμιση, απαραίτητο είναι να προηγηθεί μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή και τεχνική μελέτη με τη συμμετοχή  εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων από ξένο οργανισμό, η οποία να προσεγγίσει ολιστικά το φορολογικό σύστημα της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη και θέματα που θα προκύψουν στην πορεία για την πράσινη οικονομία, όπως είναι η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί επίσης σημαντική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στη μελέτη αυτή, σημειώνεται στην επιστολή, θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η απλοποίηση των υφιστάμενων φορολογικών νομοθεσιών και διαδικασιών, επιτυγχάνοντας έτσι  μείωση του διοικητικού φόρτου και γραφειοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και επαύξηση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας της, εισάγοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα  καινοτόμα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην απλούστευση του συστήματος, συμβαδίζοντας ιδιαίτερα με τις  νέες τάσεις της ψηφιακής εποχής με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης.

Καταληκτικά, το ΚΕΒΕ τονίζει ότι το θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 15% θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που θα καθορίζει το ριζικό επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος της Κύπρο ενώ σημειώνει ότι θα ήταν ωφέλιμο πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, να ληφθούν υπόψη και οι αποφάσεις που θα λάβουν και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα αυτό.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:   

Κυπριάνα Σταύρου