ΚΕΒΕ: Τι ανησυχεί τους επενδυτές της αγοράς ηλεκτρισμού

Κάποιοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού, όμως συζητήσεις τους προκαλούν ανησυχία, λέει το ΚΕΒΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα, δηλώσεων, δημοσιεύσεων και τοποθετήσεων γύρω από το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού που προκαλεί σύγχυση και στέλνει λανθασμένα μηνύματα, αναφέρει το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως η ρυθμιστική σταθερότητα και διαφάνεια είναι βασικά στοιχεία για τη συμμετοχή των επενδυτών στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως συμπληρώνει το ΚΕΒΕ, οι συζητήσεις αυτές σε αυτή την κρίσιμη καμπή, αποσταθεροποιούν και αντιστρατεύονται την προσπάθεια εφαρμογής της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, δημιουργώντας πρόσθετη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 

Με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, το ΚΕΒΕ, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  •  Απώτερος σκοπός της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής, απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, όπου σε βάθος χρόνου θα υπάρχει βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές σε πιο ανταγωνιστικές και προσιτές τιμές.
  • Σύμφωνα με Ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ που αναφέρεται ως «ο περί Λεπτομερούς Σχεδιασμού για Διαφοροποίηση του Πλαισίου Ρύθμισης της Λειτουργίας της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Κύπρου» Κ.Δ.Π. 164/2015, υιοθετήθηκε το μοντέλο αγοράς που θα ακολουθήσει η Κύπρος. Μετά από 7 σχεδόν χρόνια, η πολυπόθητη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, φαίνεται να οδηγείται σε υλοποίηση εντός του 2022.
  • Για να επιτύχει η ελευθεροποίηση της αγοράς, απαιτήθηκαν χρόνια διαβουλεύσεων, ισχυρή πολιτική βούληση και ξεκάθαρες ρυθμιστικές αποφάσεις και κανονισμοί για διάλυση των μονοπωλίων και πλήρη διαχωρισμό της παραγωγής από τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Οι αγορές που έχουν ελευθεροποιηθεί πλήρως και με επιτυχία, φαίνεται μακροπρόθεσμα να έχουν πετύχει σημαντική μείωση στο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές, έστω και αν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παρατηρείται μια μικρή αύξηση λόγω των αρχικών επενδύσεων.
  • Μόνο ο συνδυασμός των τεχνολογιών ΑΠΕ και αποθήκευσης, μπορεί να οδηγήσει στην οικονομικά βέλτιστη ανάπτυξη του ενεργειακού μείγματος και των δικτύων, και ως εκ τούτου στην μακροπρόθεσμη μείωση των τιμών στον τελικό καταναλωτή.
  • Η εισαγωγή των «δημοπρασιών» ή αλλιώς «μειοδοτικών διαγωνισμών» αιολικών και φωτοβολταϊκών αντιστρατεύεται και εξουδετερώνει στην πράξη, κάθε όφελος για τους καταναλωτές που επιδιώκει να επιφέρει η ελευθεροποίηση της αγοράς. Στη Γερμανία, όπου εφαρμόστηκε αυτή η πρακτική, ωφέλησε κυρίως τους μεγάλους παραγωγούς του κλάδου περιορίζοντας ταυτόχρονα την άμεση και έμμεση συμμετοχή των μικρών.
  • Οι πρόσφατες «δημοπρασίες ΑΠΕ» στο διεθνή χώρο φαίνεται να εκπληρώνουν ορισμένους συγκεκριμένους σκοπούς όπως για παράδειγμα δυναμικότητα νέας παραγωγής — διαφοροποίηση ενεργειακού μείγματος, διατήρηση ή/και αντικατάσταση της υπάρχουσας δυναμικότητας παραγωγής καθώς και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τους προμηθευτές τελευταίου καταφυγίου.

Θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι η ρυθμιστική σταθερότητα, είναι πολύ σημαντική παράμετρος στην ομαλή μετάβαση στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Η επαναφορά συζητήσεων για διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών, δεν αποτελούν μέρος της λύσης, εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών και οδηγούν σε ακύρωση της όλης προσπάθειας για διεύρυνση των επιλογών και του ανταγωνισμού στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, στερώντας από τους καταναλωτές το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή.