ΚΕΒΕ: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανωτάτου για τους μισθούς

Τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ

Η απόφαση, του Ανώτατου Δικαστηρίου ως συνταγματικες οι αποκοπές μισθών, αποτελεί ένα σταθμό και ξεκαθάρισε μια μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατούσε πάνω από την Κύπρο ως μια εκκρεμότητα, η οποία ανφερόταν και από τους οίκους αξιολόγησης και από τα Ευρωπαϊκά όργανα και επηρέαζε τα δημόσια οικονομικά και την εικόνα της Κύπρου, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μαριος Τσιακής, στην μεσημερινή εκπομπή του ΡΙΚ.

-Τέλος στην σκιά που έβλεπαν οι οικοι αξιολόγησης στην Κύπρο:
Τουλάχιστον, πρόσθεσε, με την απόφαση του Ανωτάτου, έφυγε αυτή η σκιά και ξέρουμε όλοι ότι δεν προκύπτει υποχρέωση για το κράτος, να πληρώσει μίνουμ 840-850 εκατομμύρια ευρώ αν οι δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν προσφύγει, ενώ θα μπορούσε να φτάσει το ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων αν θεωρούνταν δικαιούχοι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΕΒΕ χαιρέτησε αυτή την εξέλιξη, λέγοντας πως η οικονομική πίεση πάνω στην χώρα μας είναι μεγάλη, με τεράστιες οικονομικές ζημιές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ακόμη είπε ότι σε αυτή τη φάση, το κράτος έχει να στηρίξει χιλιάδες του ιδιωτικού τομέα, που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς εργασία και γίνεται μια προσπάθεια να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, ώστε να μην χαθούν δουλειές και να επιστρέψουμε σε χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

Ως εκ τούτου, είπε, αν είχαμε να πληρώσουμε και αυτό το ποσό καταλαβαίνεται σε πόσο δύσκολή θέση θα βρισκόταν η Κύπρος, ακόμα, είπε, και σε ανίκανη θέση.

-Τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς την επόμενη ημέρα:
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την ανατιπαράθεση που υπάρχει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ότι το κράτος πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Τσιακής είπε ότι είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε αλλαγή, είτε είναι μείωση μισθού ή τροποποιήση να γίνονται πάντοτε σε συνεννόηση με τους εργαζομένους και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.

«Δεν είναι θέμα διαχωρισμού δημοσίου από ιδιωτικού, τόνισε, προσθέτοντας ως παράδειγμα ότι είναι λες και μια οικογένεια έχει δύο παιδιά και κάνει διακρίσεις αν δεν ισχύουν τα ίδια πράγμτα και για τα δύο παιδιά».

«Συνεχίζουμε ενωμένοι και συστρατευμένοι ώστε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε, αναφερόμενος στον κορωνοϊό