ΚΕΒΕ: Ζητούν μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις τα Ευρωεπιμελητήρια

Ζητούν στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων συνεδρίασε χθες 7 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αναφέρει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ ) σε ανακοίνωση του.

Όπως ανεφέρει το ΚΕΒΕ, οι προτάσεις από τα Επιμελητήρια περιλαμβάνουν στοχευμένες οικονομικές αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις, ισορροπημένες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και καλά στοχευμένες, προσωρινές παρεμβάσεις στην αγορά.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δίκτυο των Επιμελητηρίων ζητά αλληλεγγύη και ευρωπαϊκές λύσεις για την εξασφάλιση προσιτής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επομένως τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης στην αγορά, είναι ευπρόσδεκτα. Τα επιμελητήρια, σημειώνεται, επιμένουν επίσης στη δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των διαφόρων καταναλωτών.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω ενώ επίσης ότι πρέπει να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

>>> Διαβάστε επίσης: RANKING: Επιχειρήσεις & Ψηφιοποίηση σε ΕΕ – Πού είναι η Κύπρος

Τα Επιμελητήρια, σημειώνει το ΚΕΒΕ, ζητούν λύσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποφυγή απρόβλεπτων επιπτώσεων στις διασυνοριακές ροές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών. Ειδικότερα, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα κι αποφάσεις, τα οποία θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΚΕΒΕ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων συνεδρίασε χθες 7 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. 

Οι συγκεκριμένες προτάσεις από τα Επιμελητήρια περιλαμβάνουν στοχευμένες οικονομικές αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις, ισορροπημένες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και καλά στοχευμένες, προσωρινές παρεμβάσεις στην αγορά.

Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, τα Επιμελητήρια κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Τσέχο Υπουργό της ΕΕ Mikuláš Bek, υπογράμμισαν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στην ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. 

«Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιστολή της παραγωγής, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αγορά εργασίας», επανέλαβε ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, Luc Frieden.

Το δίκτυο των Επιμελητηρίων ζητά αλληλεγγύη και ευρωπαϊκές λύσεις για την εξασφάλιση προσιτής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επομένως τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης στην αγορά, είναι ευπρόσδεκτα. Τα επιμελητήρια επιμένουν επίσης στη δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των διαφόρων καταναλωτών.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, ότι δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Θα πρέπει επίσης, να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

«Χρειαζόμαστε επειγόντως στοχευμένες πολιτικές ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης οικονομικής αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης για βιώσιμα έργα», πρόσθεσε ο κ. Frieden.

Τα Ευρωπαϊκά, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητες οι προσωρινές παρεμβάσεις στην αγορά για την εξασφάλιση προσιτών τιμών για τους καταναλωτές και για την οικονομική αποσυμπίεση των επιχειρήσεων. 

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι, τυχόν μέτρα που λαμβάνονται, δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ούτε θέτουν σε κίνδυνο την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και στον τομέα της κατανάλωσης.

Τα Επιμελητήρια ζητούν λύσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποφυγή απρόβλεπτων επιπτώσεων στις διασυνοριακές ροές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα κι αποφάσεις, τα οποία θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».