Κεφαλαιαγορά: Νομοσχέδιο με αλλαγές που αγγίζουν το ΔΣ

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα 28/2 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλάζουν και διευρύνονται και θα πρέπει και το Δ.Σ. να συμβαδίζει με αυτές τις αλλαγές. Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, με τίτλο, ο περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, στο οποίο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές τόσο σε σχέση με τη διεύρυνση των προσόντων των μελών του Συμβουλίου, όσο και σε σχέση με τα συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα 28/2 στην Επιτροπή Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, δύο είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου. (α) Η διεύρυνση των προσόντων που απαιτούνται για διορισμό στη θέση μη εκτελεστικών μελών του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. (β) Η τροποποίηση του ορισμού των συνδεδεμένων προσώπων
καθόσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να καλύπτει τη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε, η διεύρυνση των προσόντων που απαιτούνται για διορισμό στη θέση μη εκτελεστικών μελών του Συμβουλίου, προκύπτει από την αλλαγή του ρόλου της Κεφαλαιαγοράς τα τελευταία χρόνια. Αρχικά η Κεφαλαιαγορά δημιουργήθηκε για να εποπτεύει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, ωστόσο στα χρόνια που ακολούθησαν ο ρόλος της διευρύνθηκε σημαντικά, ενώ αυξήθηκε δραματικά και ο αριθμός των εποπτευόμενων της, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Επομένως, αυτό που επιδιώκεται με αυτή τη διεύρυνση, είναι να μην αποκλείονται άτομα για διορισμό στο συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς, τα οποία είτε έχουν βαθιά εξειδίκευση σε κάποιο θέμα, όπως για παράδειγμα τα κρυπτονομίσματα, είτε έχουν ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, χωρίς απαραίτητα να εξειδικεύονται σε κάποιο θέμα συγκεκριμένα. Αυτό θα βοηθήσει την Κεφαλαιαγορά να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο και στον αυξημένο αριθμό εποπτευομένων.

Σε σχέση τώρα με το δεύτερο σημείο, δηλαδή της τροποποίησης του ορισμού των συνδεδεμένων προσώπων καθόσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να καλύπτει τη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού, αυτό προκύπτει ένεκα της δυσκολίας στην εξεύρεση ατόμων να στελεχώσουν ή να αναπληρώσουν τα μέλη του Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς. Σήμερα, ο περιορισμός εκτείνεται μέχρι 2ου βαθμού εξ αγχιστείας συγγένειας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσκολία στην στελέχωση του Δ.Σ. με άτομα τόσο ικανά και καταρτισμένα, σύμφωνα με τους κανόνες της Κεφαλαιαγοράς, όσο και πρόθυμα να αναλάβουν αυτό το ρόλο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα απαιτητικό οργανισμό με πολλές συνεδρίες του ΔΣ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι (1) η διεύρυνση των προαπαιτούμενων προσόντων των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έτσι ώστε να διευκολύνεται η όλη διαδικασία και δίνεται η δυνατότητα επιλογής υποψηφίων από ένα ευρύτερο φάσμα που κατέχουν προσόντα συναφή με τα μέχρι πρότινος απαιτούμενα προσόντα. (2) Ο περιορισμός του βαθμού εξάρτησης των συνδεδεμένων προσώπων για διορισμό ως μέλη του Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς σε συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού. (3) Η προσθήκη άρθρου έτσι ώστε σε περίπτωση αποχώρησης μέλους του Συμβουλίου και διορισμού άλλου προσώπου, το πρόσωπο που θα διοριστεί προς αντικατάσταση του απερχόμενου μέλους να διατηρεί το δικαίωμα επαναδιορισμού με μέγιστη διάρκεια θητείας τα 10 έτη.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ