Κέντρα αναψυχής:Για κάθε €1000 έξοδα πρέπει να κάνουν €3500 τζίρο

Κάποια μέτρα είναι αχρείαστα, σημειώνει ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ στο ''Business Hour by Brief και κάνει λόγω για αναθεώρηση τους

Για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων που πρέπει να τηρούνται στα Κέντρα Διασκέδασης και Εστιατόρια, κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) στην εκπομπή ''Business Hour by Brief'' της Digital Tv, ενώ αναφέρει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αρθούν λόγω της σημερινής κατάστασης που φαίνεται να είναι καλύτερη λόγω των εμβολιασμών.

Ανάμεσα σε όσα ανέφερε, σημείωσε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ ετοιμάζει άλλη πρόταση και θα την καταθέσει στην Κυβέρνηση πριν την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

- Κ. Λεβέντη οι εμβολιασμοί προχωρούν, ο κόσμος άρχισε να βγαίνει ξανά. Είναι ευχαριστημένοι οι επιχειρηματίες από την κίνηση που παρατηρείται στα κέντρα αναψυχής;

Με βάση όσα είχαν γίνει το καλοκαίρι και με τους μήνες των διακοπών τα πράγματα πήγαν καλύτερα από  πέρσι και μην ξεχνάμε ότι τα κέντρα αναψυχής εξακολουθούν να δουλεύουν κάτω από περιοριστικά μέτρα και περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας οπόταν λέμε ότι δεν έχουν συμβιβαστεί αλλά συνεργαζόμαστε με αυτά τα μέτρα στην προσπάθεια να τα εγκαταλείψουμε το συντομότερο δυνατόν και είναι δέσμευση και το λέω και για υπενθύμιση από την πολιτεία ότι όταν ξεπεράσουμε το 80% εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις θα αρθούν αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα και νιώθουμε ότι πλησιάζουμε προς αυτόν τον αριθμό και στόχο  ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε και κάτω από πιο ομαλές συνθήκες. Νομίζω ότι και η σημερινή κατάσταση ευνοεί  να αρθούν αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα, να βελτιωθεί η λειτυοργία τους. Δεν θα ζητήσουμε την άρση όλων των μέτρων και ξαφνικά να λειτουργούμε όπως πριν αλλά σταδιακά να επανερχόμαστε σε μια κατάσταση καλύτερη. Και θα σας πω στην πορεία ποια μέτρα μπορούν να αλλάξουν.

- Όπως έχετε αναφέρει, οι επιχειρηματίες ζητούν την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων όσον αφορά την χωρητικότητα για πελάτες. Είναι κάτι που θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει ή υπάρχει ο κίνδυνος εάν χαλαρώσουν τα μέτρα να δούμε πισωγύρισμα και να φτάσουμε σε σκληρότερα μέτρα;

Με βάσει ότι έχουμε σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση και εικόνα στην οποία δεν είμασταν την προηγουμένη χρονιά. Έχουμε ένα αυξημένο ποσοστό εμβολιασμένων και συμπολιτών μας που νόσησαν και ανάρρωσαν και ένα σημαντικό στοιχείο ότι εισέρχονται στον χώρο μας ελεγμένοι και κάτοχοι του safe pass και θαμώνες που προσκομίζουν αυτά τα δικαιολογητικά έγγραφα οπότε λίγο πολύ θα έλεγα ότι κάποια μέτρα είναι αχρείαστα και δεν εμπνέουν σοβαρότητα. Με την εξελικτική πορεία που έχουμε όλους αυτούς τους μήνες δεν πιστεύω ότι με τον να σταθεί κάποιος μπροστά από το τραπέζι του θα είναι το τέλος του κόσμου, τότε πολύ κακώς έχουν ανοίξει τα γήπεδα και πολύ κακώς διεξάγονται συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις όπου μαζεύεται και συναθροίζεται κόσμος ταυτόχρονα και το θεωρώ επιβεβλημένο πλέον ότι αυτή η απαγόρευση πρέπει να αρθεί και θα πρέπει να λειτουργήσουν και τα bar τα οποία φιλοξενούν συνήθως 10-20 άτομα που είναι δίπλα ό ένας από τον άλλο και δεν διαφοροποιείται και από αυτά που σας έχω περιγράψει που ήδη συμβαίνουν για χιλιάδες στην χώρα μας. Άρα το να μπορεί κάποιος να σταθεί μπροστά από τα bar και να χορέψει και να λειτουργήσουν τα μπαρ με μια μικρή αύξηση της χωρητικότητας θεωρώ ότι είναι μέτρα τα οποία επιβάλλεται και χρειάζεται να αλλάξουν το συντομότερο δυνατόν.

- Αυτά τα αιτήματα σας τα έχετε μεταφέρει κ. Λεβέντη

Για να είμαι ειλικρινής είχαμε ετοιμάσει ένα υπόμνημα το οποίο θα στέλναμε στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού αλλά το κρατήσαμε και τώρα ετοιμάζουμε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση και θα την καταθέσουμε πριν από την επόμενη συνεδρίαση του ΥΣ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουμε την προσπάθεια μας  και να αλλάξει και η απόφαση της πολιτείας προς το καλύτερο για εμάς και όχι μόνο και με αυτό τον τρόπο πιστεύω θα συνεχίσουν τα πράγματα πιο ομαλά, θα δημιουργούνται λιγότερες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες οι οποίοι κακά τα ψέματα δεινοπαθούν και για πρόσθετους λόγους που θα συζητήσουμε στη συνέχεια και δεν θα αντιδρά και ο κόσμος σε όλη αυτή την ανακατωσούρα την οποία ζούμε τώρα.


- Πέραν από τα ενοίκια και τα άλλα λειτουργικά έξοδα που κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν ενώ ήταν κλειστές, βλέπουμε τώρα και αυξήσεις στον ηλεκτρισμό. Μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις ή θα δούμε αυτό το έξτρα κόστος να μεταφράζεται σε αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων; 

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε ε η αύξηση στην ενέργεια έχουμε αντιδράσει και βέβαια εν τη ρύμη του λόγου σε μια ημέρα αυξήθηκε σε αυτό το πολύ ψηλό ποσοστό του σχεδόν 40%, όχι σε μια ημέρα αλλά σταδιακά, κάτι που κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη για τους επιχειρηματίες γιατί κάθε φορά που επέρχεται μια αύξηση, ο επιχειρηματίας πιστεύει ότι θα είναι η τελευταία και μπαίνει σε αυτό το δίλημμα με τον πειρασμό να απορροφήσει την αυξημένη αυτή δαπάνη και μετά ακολουθεί μια άλλη την οποία επίσης προσπαθεί να απορροφήσει και στο τέλος βλέπουμε τις επιχειρήσεις να απορροφούν ένα τεράστιο ποσοστό αυτής της αύξησης χωρίς να μετακυλίεται αυτή στους τιμοκαταλόγους και έχουμε επίσης και την αύξηση στις πρώτες ύλες που απορροφούνται από τους επιχειρηματίες και στο τέλος και με τον συνδυασμό και με την αγοραστική δυνατότητα του κοινού η οποία μειώθηκε όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες εισπράττουν χρήματα τα οποία στο τέλος της ημέρας δεν είναι δικά τους, δεν τους μένει τίποτα και πρέπει να πληρώσουν και από την τσέπη τους. Για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, ένα παράδειγμα είναι ότι για κάθε 1000 ευρώ που καταβάλλει κάπου πρέπει να εισπράξει ακάθαρτα γύρω στις 3.500 χιλιάδες ευρώ και έτσι υπάρχει το δίλημμά αν πρέπει να τα απορροφήσουν ή να τα μετακυλήσουν στις τιμές τους και δεν προσελκύουν θαμώνες. Είναι ένα πολύ δύσκολο δίλημμα και καλούμε την Πολιτεία γιατί έχουμε ακούσει για πιθανά μέτρα που πιθανόν να εξαγγελθούν από την ΑΗΚ τα οποία δεν ξέρουμε πόσο θετικά θα ακουμπήσουν τις επιχειρήσεις αυτές. Οπωσδήποτε όμως επιβάλλεται η Πολιτεία να επεξεργαστεί αντισταθμιστικά μέτρα για αυτή τη βιομηχανία γιατί το κράτος επενδύει σε αυτή , γιατί είναι μια μηχανή  που παράγει συνεχώς χρήματα για την Πολιτεία και το κράτος να βρει τέτοιους τρόπους όπου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μην μετακυλήσουν αυτή τη δαπάνη στις τιμές τους να συγκρατηθούν οι τιμές προς τα κάτω, δεν θα ωφελέσει την αγορά αλλά  ταυτόχρονα να μην οδηγήσει επιχειρήσεις στην καταστροφή ή καταποντισμό.

- Κ. Λεβέντη βλέπουμε από τα δελτία Τύπου της Αστυνομίας ότι αρκετές επιχειρήσεις δέχονται πρόστιμα σχεδόν καθημερινά για παραβιάσεις των πρωτοκόλλων. Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τα συνολικά ποσά των προστίμων που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής και αφορούν κέντρα αναψυχής;

Δεν έχουμε τον αριθμό, σίγουρα είναι μερικά εκατομμύρια,  και πολλά από αυτά είναι άδικα και επιβάλλονται μέσα από υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων αστυνομικών είτε από κατάχρηση εξουσίας Αυτή την περίοδο πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η αστυνομική δύναμη να μην προβαίνουν σε άδικες καταγγελίες και να δείχνουν κατανόηση και να μην βλέπουμε κάποιες επαρχίες να αδικούνται και να βλέπουμε 9 κατηγορίες να αφορούν μια συγκεκριμένη επαρχία γιατί σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην αστυνόμευση γενικότερα γιατί είτε κυνηγούμε μια επαρχία στοχευμένα και συνειδητά και δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία στις υπόλοιπες. Δημόσια καλώ να προσέξει η αστυνομική δύναμη, στο πιο ψηλό επίπεδο του σώματος και να αντιληφθούν  ότι έχουμε επαρχίες οι οποίες έχουν πράξει τα μέγιστα και έχουν βοηθήσει και το αποδεικνύουν και τα ποσοστά στη μη εξάπλωση της πανδημίας και δεν νοείται να έχουμε τέτοια αυστηρή αστυνόμευση η οποία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Οι επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί οικονομικά, είναι τιτάνιες οι προσπάθειες που καταβάλουν να μείνουν ζωντανές και δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση τα τελειωτικά χτυπήματα από την αστυνομία και νομίζω ότι έχουμε θυσιάσει αρκετά και με αυτό τον τρόπο να το εκλαμβάνει η Πολιτεία και η αστυνομία και με αυτό τον τρόπο να το εκλαμβάνει και η αστυνομία. Είμαστε μπροστά στο να καλυφθεί σε αυτό που η πολιτεία έχει θέσει ως όριο.


-Ξέρουμε το ποσό των προστίμων;

Είναι περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ και κάτω από 5 χωρίς να έχω ακριβή αριθμό και τα θεωρώ πολύ υψηλά ποσά.
Να καλέσουμε την πολιτεία με σύνεση και σοφία γιατί όλοι νοιαζόμαστε για το ίδιο καλό και με κοινό στόχο

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Λεβέντης:

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB