Κεντρική σε Τράπεζες: Βάλτε λεφτά στην άκρη – Προετοιμαστείτε

Απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να προετοιμάζει τις Τράπεζες μέσω ενός «καλού» 2022 για ένα δύσκολο 2023

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας των τραπεζών από το 0% σε 0,5% σε ισχύ από 30 Νοεμβρίου, αυξάνοντας ουσιαστικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της από τις Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. 

Το νέο ποσοστό, όπως σημειώνει η ΚΤΚ στην ανακοίνωση της θα εφαρμόζεται από τις 30 Νοεμβρίου 2023 έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι κεφαλαίων στις τράπεζες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσεων και οικονομικής ύφεσης προς απορρόφηση των ζημιών ή/και ενίσχυσης του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα.  

Πώς «μεταφράζεται» αυτή η απόφαση

Κληθείς από την Brief να «μεταφράσει» τι σημαίνει αυτή η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ο οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Ιωάννης Τελώνης σημείωσε ουσιαστικά πως η ΚΤΚ προετοιμάζει τις τράπεζες για μια ενδεχόμενη δύσκολη κατάσταση το 2023, θεωρώντας ταυτόχρονα πως αυτή την περίοδο οι τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το «μαξιλαράκι» κεφαλαίων. 

Ουσιαστικά η Κεντρική θέλει οι τράπεζες να είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης, ανέφερε χαρακτηριστικά στην Brief ο κ. Τελώνης. 

Παράλληλα, όπως σημειώνει και η ΚΤΚ, η απόφαση προσβλέπει στο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στον τραπεζικό τομέα επί του παρόντος, δηλαδή σε μια περίοδο όπου οι κίνδυνοι δεν είναι ούτε ιδιαίτερα αυξημένοι αλλά ούτε και υποτονικοί. Στόχος είναι η διασφάλιση, στον βαθμό του δυνατού, μιας βιώσιμης ροής πιστώσεων προς την οικονομία σε μελλοντικές περιόδους ενδεχόμενων αυξημένων κινδύνων, τονίζεται. 

Στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημειώνει πως έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όπως ορίζεται στο άρθρο 5 του Κανονισμού για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM Regulation) και η ΕΚΤ δεν έφερε ένσταση επί της πιο πάνω απόφασης της ΚΤΚ. 

Θα πρέπει να αναφερθεί πως το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας επαναξιολογείται ανά τρίμηνο και προσαρμόζεται εάν κριθεί αναγκαίο. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος