Κεραυνός: Προτάσσει φόρο για να πάρει πίσω επιτόκια

Τράπεζες με δάνεια Euribor καταγράφουν τεράστια κέρδη ενόσω διατηρούν χαμηλά τα καταθετικά επιτόκια

Σε μία παρτίδα εκατομμύριων εισήλθε ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με τους Τραπεζίτες, με τον πρώτο να θέλει να κερδίσει την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. 

Μετά και το ράλι αυξήσεων στα δανειστικά επιτόκια, ο Υπουργός Οικονομικών ανέμενε να έβλεπε εδώ και καιρό αύξηση και στα καταθετικά επιτόκια, κάτι που κατέστησε σαφές εδώ και μερικούς μήνες. 

Ωστόσο, οι εκκλήσεις αυτές του Μάκη Κεραυνού φαίνεται πως δεν εισακούστηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα, κυρίως από αυτά των οποίων η διαφορά του δανειστικού με το καταθετικό επιτόκιο ήταν / είναι τεράστια. 

Η μεγάλη αυτή διαφορά των επιτοκίων παρατηρείται κυρίως στα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό δανείων συνδεδεμένο με το Euribor. 

Η διατήρηση αυτής της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων δημιουργεί για αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα αρκετά κέρδη με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών να θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και την ίδια ώρα να διατηρηθεί η κερδοφορία των τραπεζών. 

Στην εξίσωση ο Μάκης Κεραυνός έβαλε και το θέμα της φορολόγησης των κερδών των τραπεζών, ανεξαρτήτως του ότι επιβάλλεται ήδη φορολογία στις τράπεζες της τάξεως του 0,15% επί των καταθέσεων τους, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες ήδη πληρώνουν φορολογία στο κράτος είτε έχουν κέρδη, είτε ζημιές. 

Η πρόταση του Μάκη Κεραυνού για επιβολή επιπλέον φορολογίας στις τράπεζες έρχεται μάλλον ως Δαμόκλειος Σπάθη ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα αφενός να προχωρήσουν στην αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και αφετέρου να γίνουν ενεργά και να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στα διάφορα σχέδια που ήδη εξήγγειλαν για απορρόφηση μέρους της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων

Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του με το πέρας της χθεσινής (28/8) συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, στην οποία και παραβρέθηκε, είπε συγκεκριμένα «η Κυβέρνηση εφαρμόζει φορολογία στις καταθέσεις 0,15% στις τράπεζες και εξετάζει όλες τις πτυχές του θέματος και «την κατάλληλη στιγμή θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα και με τον τρόπο και πως θα αντιδράσουν οι τράπεζες γι’ αυτό το θέμα», συμπληρώνοντας πως «Απαιτούμε από τις τράπεζες ως μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που προκύπτουν από την κοινωνική εταιρική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία».

Φορολόγηση τραπεζών 0,15% επί των καταθέσεων 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ είχε ερευνήσει τα στοιχεία που αφορούν αυτόν τον ειδικό φόρο του 0,15%.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι τράπεζες από το 2017 μέχρι και σήμερα κατέβαλαν ως ειδικό φόρο στο κράτος πέραν των €310 εκατομμυρίων και ενώ κατέγραφαν ζημιές. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Τραπεζικά Σχέδια απορρόφησης δανειστικών Επιτοκίων 

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε πως οι τράπεζες ανακοίνωσαν ήδη σχέδια σχετικά με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, τα οποία η Brief είχε συγκεντρώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της. 

Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα σχέδια των τραπεζών περιλαμβάνουν επιστροφή της διαφοράς των αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο, επιστροφή βαθμών ανταμοιβής ώστε να εξαργυρωθούν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, πάγωμα αλλά και μείωση του περιθωρίου του Βασικού Στεγαστικού Επιτοκίου. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ). 

Εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις στη Βουλή 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής ακούστηκαν από πολιτικούς και κόμματα διαφορες εισηγήσεις για το θέμα των υψηλών δανειστικών επιτοκίων, με αρκετούς μάλιστα να υποστηρίζουν πως το κράτος θα πρέπει να επιδοτήσει μέρος των δανειστικών επιτοκίων. Με άλλα λόγια ο φορολογούμενος να επιδοτήσει μέρος του επιτοκίου των δανειοληπτών, κάτι που όπως χαρακτηρίστηκε από οικονομικούς κύκλους είναι «προσέγγιση άνω ποταμών». 

Απαντούν με 8 σημεία οι Τράπεζες για ενδεχόμενη νέα φορολογία

Την ίδια ώρα, οι Τράπεζες απαντούν στον Υπουργό Οικονομικών μέσω 8 σημείων, προειδοποιώντας για κινδύνους και αποσταθεροποίηση του νομικού πλαισίου. 
Μάλιστα, οι τράπεζες σημειώνουν μέσω του Συνδέσμου Τραπεζών, πως ενδεχόμενη νέα φορολογία θα ήταν άδικη μετά από χρόνια ζημιών και προσπαθειών για εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. 

Αυτούσια η θέση των Τραπεζών: 

1/ Οι τράπεζες στην Κύπρο ήδη καταβάλλουν Ειδικό Φόρο, της τάξης του 0,15% επί των καταθέσεών τους.

2/ Καταβάλλουν τον εν λόγω φόρο εδώ και χρόνια και μάλιστα σε περιόδους χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, κατά τις οποίες οι τράπεζες κατέγραφαν ζημιές ή ισχνή κερδοφορία.

3/ Επίσης, ο Ειδικός Φόρος καταβαλλόταν και συνεχίζει να καταβάλλεται ανεξαρτήτως συνθηκών στην οικονομία, στις τράπεζες, του ύψους των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ή του υψηλού

ανελαστικού κόστους (εργασιακό κόστος, κόστος ενέργειας, έκτακτα μέτρα λόγω πανδημίας κ.ο.κ.).

4/ Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν σειρά εποπτικών στόχων που οφείλουν να διατηρούν ή να καλύψουν άμεσα (π.χ. κεφαλαιακή επάρκεια, προβλέψεις, διαθέσιμα ρευστά, MREL κ.α.).

5/ Εδώ και χρόνια στην Κύπρο το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, υψηλό κόστος λειτουργίας για τις τράπεζες, χαμηλή απόδοση προς τους μετόχους -οι οποίοι σε

περιόδους μεγάλων προκλήσεων- ενίσχυσαν με δισεκατομμύρια τις τράπεζες της Κύπρου σε ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

6/ Σημειώνεται ότι μέσω του Ειδικού Φόρου έχουν καταβληθεί προς το κράτος κατά τελευταία 5 χρόνια πέραν των €300 εκατ. ευρώ.

7/ Για μια οικονομία όπως την Κύπρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στο νομικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό-επενδυτικό περιβάλλον, αμεσότητα στην απονομή δικαιοσύνης και αποτελεσματικές διαδικασίες σε κάθε επίπεδο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα λειτουργήσουν θετικά για τις αξιολογήσεις της χώρας και των τραπεζών, θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και θα απελευθερώσουν αναπτυξιακές προοπτικές, θα δώσουν ευελιξία εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών και ευελιξίας σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.

8/ Είναι άδικο μετά από χρόνια ζημιών και τεράστιων προσπαθειών για εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών να ναρκοθετείται το θετικό αποτέλεσμα, το οποίο προκύπτει μια δεκαετία μετά την κρίση του 2013.