Κεττής: Στις 180 οι ανταποκρίσεις της ΠΥ λόγω καιρικών συνθηκών

Η πλειονότητα των κλήσεων αφορούσαν αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγειες & ημιυπόγειους χώρους/υποστατικά

Το 24ωρο που πέρασε και μέχρι αυτή την στιγμή οι συνολικές ανταποκρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν φτάσει τις 180, εκ των οποίων οι 160 αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, οι 8 την Επαρχία Λεμεσού, οι 7 την Επαρχία Λάρνακας και άλλες 5 στο χώρο επιχειρησιακής ευθύνης της ΕΜΑΚ, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής.
 
Σε ερώτηση τί αφορούσαν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κ. Κεττής είπε ότι η πλειονότητα των κλήσεων αφορούσαν αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγειες, ημιυπόγειους χώρους/υποστατικά, και αρκετές περιπτώσεις διασώσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματα τους ενώ επέβαιναν εντός πλημμυρισμένων δρόμων ή σε κάποιες περιπτώσεις σε κοίτες ποταμών ή σε όμβρια ύδατα με ορμητικότητα και αρκετές ρυμουλκήσεις οχημάτων με επιβαίνοντες ή μη σε ασφαλείς χώρους.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεττής είπε ότι συνεργεία εργάζονταν για διεκπεραίωση των κλήσεων καθόλη τη διάρκεια της νύκτας και σημείωσε ότι συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν αντλήσεις από υποστατικά.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ανακαλέσει από χθες προσωπικό και πρόσθεσε ότι πολύ σημαντική η συνεισφορά της Αστυνομίας το τελευταίο 24ωρο, της Πολιτικής Άμυνας, αλλά και άλλων εθελοντικών οργανώσεων.
 
«Όλοι συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν την Πυροσβεστική για να εκπληρώσει το έργο της», συμπλήρωσε.   
 
Ερωτηθείς αν κατά έχουν διαπιστώσει οποιεσδήποτε ζημιές λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ο κ. Κεττής είπε ότι ζημιές υπάρχουν αρκετές, ειδικά σε χώρους οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει σε υποστατικά ή άλλους υπόγειους, ημιυπόγειους χώρους.
 
«Φυσικά τούτα τα πράγματα θα καταγραφούν στη συνέχεια. Απλά τώρα διεκπεραιώνουμε περιστατικά», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κεττής είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός και σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις από τις ψεσινές βροχοπτώσεις, πολλοί ένοικοι υποστατικών εντόπισαν σήμερα τις ζημιές και τα προβλήματα και για αυτό υπάρχουν ακόμα συνεργεία έξω και διεκπεραιώνουν τις κλήσεις.
 
Σε μήνυμα του ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, «να αφομοιώσει πλέον ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα έντονα φαινόμενα είτε αυτά είναι βροχοπτώσεις ή άλλα καιρικά έντονα φαινόμενα είτε ακόμα και πυρκαγιές θα είναι πλέον στη ζωή μας λόγω και της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης πλέον που περνάμε».
 
«Πρέπει εκτός από τα έργα, τα οποία προβλέπονται ή έγιναν ή θα γίνουν για να απαμβλύνουν αυτά τα προβλήματα, να μάθει και σε προσωπικό επίπεδο να είναι προσεκτικός τόσο ιδιαίτερα στις διακινήσεις του με τα οχήματα, που ήταν πάμπολλες οι περιπτώσεις που ανταποκριθήκαμε για τέτοιες περιπτώσεις που έθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο γιατί δεν αξιολογούσαν σωστό τον κίνδυνο, αλλά και μέτρα αυτοπροστασίας για την προφύλαξη της περιουσίας του. Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο μια καλή χρονιά, η οποία θα έρθει με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία όσο το δυνατό πιο σύντομα και να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς», κατέληξε.      
 
Στο μεταξύ, η Πολιτική Άμυνα Λάρνακας, κατόπιν ενημέρωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει κινητοποιηθεί για την άντληση νερού από πλημμυρισμένα υποστατικά, όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Ολύβια Μιχαηλίδου.

ΚΥΠΕ

 
20979