Κινδυνεύει να μείνει χωρίς βοδινό κρέας και σφαγεία η Κύπρος;

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών σχετικά με ελλείψεις κρέατος και αλλαγές στο επάγγελμα

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης, μίλησε στον δημοσιογράφο, Αντώνη Αδάμου και στην εκπομπή της Digital Tree, «Business Hour», σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων σε δύο σφαγεία. 

Ο κ. Λειβαδιώτης, ερωτηθείς για το όλο ζήτημα και το κατά πόσον το κλείσιμο σφαγείων θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη κρέατος στην αγορά, αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τα προβλήματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή με την πανδημία είναι το κερασάκι στην τούρτα» καθώς όπως σημειώνει τα σφαγεία αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό πολλά προβλήματα. 

«Είχαμε τόσα κρούσματα στο CYPRA με αποτέλεσμα το σφαγείο να κλείσει, απολυμάνθηκε, σε δύο μέρες ήταν έτοιμο αλλά δεν είχε προσωπικό», τόνισε ο κ. Λειβαδιώτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το σφαγείο δουλεύει αυτή τη στιγμή με λίγο προσωπικό ώστε απλά να καλυφθεί κάποιο μέρος της δουλειάς. 

(Αξίζει να σημειωθεί πως με το CYPRA – μετά από σχετική επίσημη ενημέρωση – προέκυψε και νεότερο ζήτημα, καθώς έπειτα από πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη ο οποίος έκανε τεστ σε 94 άτομα με σκοπό να τα προσλάβει, τελικά εντοπίστηκαν 28 άτομα θετικά στον κορωνοϊό).

Όσον αφορά το αν υπάρχει έλλειψη κρέατος στην κυπριακή αγορά, ο κ. Λειβαδιώτης σημείωσε πως «ήδη υπάρχει έλλειψη του βόειου του κρέατος. Άρχισε να διανέμεται από την οργάνωση των αγελαδοτρόφων, η οποία εξυπηρετά γύρω στα 350 κρεοπωλεία παγκύπρια, ωστόσο, αντιλαμβάνεστε όταν έχουν σφαχτεί κάπου 80 μοσχάρια σε δύο ημέρες για να καλύψουν την Κύπρο, άρα τι μπορεί να πάρει ο καθένας από τα περισσότερα από 700 σημεία πώλησης κρεάτων στην Κύπρο». 

«Αντιλαμβάνεστε πόση δυσκολία υπάρχει και πόση έλλειψη υπάρχει. Μάλιστα, διευθυντής σφαγείου που σφάζει μοσχάρια μου ανέφερε πως λόγω στενότητας τις επόμενες ημέρες θα σφαχτούν μάλλον γουρούνια. Δεν ξέρουν ακόμη τι γίνεται», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδιώτης, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει στενότητα και υπάρχει έλλειψη του βόειου κρέατος στην Κύπρο. Αν υπάρχουν είναι πολύ λίγα τα αποθέματα του εγχώριου επειδή έχει 10 ημέρες να σφαχτούν μοσχάρια και υπαρχουν και ορισμένα εισαγόμενα, ωστόσο είναι εξειδικευμένα και ακριβά τεμάχια»

Όσον αφορά τα σφαγεία κ. Λειβαδιώτης έθιξε μεταξύ άλλων και την έλλειψη προσωπικού, η οποία πάντα υπήρχε όπως αναφέρει, ωστόσο με την πανδημία το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

«Έχουμε μόνο δύο σφαγεία στην Κύπρο τα οποία σφάζουν οπληφόρα και έχουμε και ένα μικρό στη Πόλη Χρυσοχούς που σφάζει αρνιά και κατσίκια. Παλιά είχαμε το κεντρικό σφαγείο Κοφίνου, που ήταν παγκύπριας εμβέλειας και είχαμε και άλλα 40 δημοτικά σφαγεία και σιγά σιγά φτάσαμε να μην έχουμε κανένα δημοτικό και το άλλο της Ένωσης Δήμων έχει κλείσει λόγω κακοδιαχείρισης για διάφορους λόγους. Το πρόβλημα που υπάρχει με τα σφαγεία είναι διαχρονικό. Χρειαζόμαστε περισσότερα και εφεδρείες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδιώτης.

Σχετικά με το πότε δεν θα έχουμε έλλειψη κρέατος στην Κύπρο ο κ. Λειβαδιώτης σημείωσε πως «σίγουρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρέπει πρώτα να αντικαταστήσεις το προσωπικό στο σφαγείο πρώτα. Είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση προσωπικού σε αυτές τις δουλειές. Δεν πάνε οι Κύπριοι σε αυτές τις εργασίες». 

Όσον αφορά την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών στην Κύπρο και κατά πόσον αυτή έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε πως οι Κύπριοι έχουν ως συνήθειο να εμπιστεύονται τον κρεοπώλη, έτσι όπως σημειώνει τα 2/3 των πωλήσεων των κρεάτων γίνεται από κρεοπωλεία, σημειώνοντας πως «ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στους κρεοπώλες και γι’ αυτό νιώθουμε και εμείς αυτή την ευθύνη να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσία και υγιεινά κρέατα»

Μάλιστα ο κ. Λειβαδιώτης αναφέρθηκε και σε περίγραμμα για το πρότυπο του επαγγέλματος του κρεοπώλη, κάτι το οποίο ζητούν όπως συμπεριληφθεί στη νομοθεσία ούτως ώστε να εκπαιδεύονται όσοι θέλουν να ακολουθήσουν ένα τέτοιο επάγγελμα. 

Δείτε όσα ανέφερε στο Business Hour από το 12ο λεπτό:

 
11898
Thumbnail