«Κλειδώνουν» τα Σχέδια Ζέτας για επιδότηση μισθών μέχρι τις 12/10

Στο Προεδρικό οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις – Επί τάπητος τα Σχέδια της Υπουργού Εργασίας έως τις 12/10

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή (5/6), νέα σύσκεψη, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος η επόμενη φάση των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για την περίοδο 13 Ιουνίου έως 12 Οκτωβρίου.

Στην σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί, κλήθηκαν και παραστούν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, των τουριστικών συνδέσμων ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA, όπως και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΕΟ. Στην σύσκεψη θα παρίστανται οι Υπουργοί Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως πληροφορείται η Brief, κατά την διάρκεια της σύσκεψης τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, θα ενημερώσουν εκτενώς τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων και δη όσων δεν θα λειτουργήσουν ή που θα λειτουργήσουν και θα έχουν μειωμένο κύκλο εργασιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις 13 Ιουνίου έως τις 12 Οκτωβρίου, τα σχέδια της Υπουργού Εργασίας θα είναι ακόμη πιο στοχευμένα, με στόχο την παροχή στήριξης σε όσες επιχειρήσεις το έχουν πραγματικά ανάγκη, στην βάση πάντα και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συνέχιση της κρατικής στήριξης και «επιδότησης» των μισθών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως οι ξενοδόχοι, οι τουριστικοί πράκτορες, και άλλοι παρεμφερείς κλάδοι, αφού δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κλήθηκαν και θα παρευρίσκονται στην σύσκεψη ο ΠΑΣΥΞΕ, ο ΣΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (ACTA).

Η εν λόγω στήριξη, ωστόσο, φαίνεται πως θα γίνεται στην βάση του ποσοστού ανάκαμψης της καθεμίας επιχείρησης του τουριστικού κλάδου και δεν αποκλείεται το ποσοστό κάλυψης να είναι μικρότερο του 60% που ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα, δεδομένη θεωρείται η στήριξη και όσων επιχειρήσεων, παρά το ότι επαναδραστηριοποιήθηκαν ή θα επαναλειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, συνεχίζουν να καταγράφουν μειωμένο κύκλο εργασιών, συνεπεία του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι οποίες τύγχαναν και συνεχίζουν να τυγχάνουν στήριξης μέχρι τις 12 Ιουνίου, αναμένεται πως η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι θα πάψει η στήριξή τους, με γνώμονα και το γεγονός πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τις τράπεζες ότι θα προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις για παροχή την απαραίτητης ρευστότητας που χρειάζονται για να καλύψουν λειτουργικά και μισθολογικά έξοδα.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση θα προτάξει και το γεγονός πως για την παραχώρηση αυτών των νέων δανείων, το κράτος θα επιδοτεί σε σημαντικό βαθμό το επιτόκιο τους και ως εκ τούτου τα βάρη που θα επωμιστούν δεν θα είναι τέτοια που θα καθιστούν τις επιχειρήσεις μη βιώσιμες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει να σημειωθεί πως, η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την τρίτη φάση των Σχεδίων της Υπουργού Εργασίας λήγει στις 12 Ιουνίου. Αναλυτικά τα Σχέδια που είναι σε ισχύ για την περίοδο 13 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2020 ΕΔΩ.

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά την συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που τίθεται σήμερα (5/6) προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την πρώτη περίοδο των Σχεδίων επιδοτήθηκαν 170.000 άτομα με €93 εκατ., ενώ στη δεύτερη φάση επιδοτήθηκαν 180.000 άτομα με €124 εκατ. 

Για την τρίτη φάση φαίνεται ότι έχουν γίνει ακόμη τις 8.000 αιτήσεις και συνεπώς το κονδύλι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Μάριος Αδάμου