ΚΟΑΓ: Φθηνά διαμερίσματα για αγορά ή χαμηλό ενοίκιο & σε Λευκωσία

Σε ποιες περιοχές της Λευκωσίας αναμένονται, τα κριτήρια - Πότε θα είναι έτοιμα - Σύντομα ανακοινώσεις - Όλα τα δεδομένα

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Την Τετάρτη η Brief σας παρουσίασε όλα τα δεδομένα με τις πολυκατοικίες που θα αναγείρουν στην Λεμεσό ο Δήμος με τον ΚΟΑΓ με στόχο να βοηθήσουν όσο περισσότερες οικογένειες γίνεται προσφέροντας διαμερίσματα σε προσιτή τιμή ή χαμηλό ενοίκιο.

>>> Διαβάστε σχετικά: Λ/σος: Τα δεδομένα για φθηνά διαμερίσματα από ΚΟΑΓ/Δήμο (ΧΑΡΤΕΣ)

Οι πολυκατοικίες και τα 600 συνολικά διαμερίσματα, θα κατασκευαστούν σε κεντρικές μάλιστα περιοχές της πόλης της Λεμεσού, στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη. Στην Α’ Φάση που αναμένεται να ξεκινήσει σε 1,5 χρόνο θα κατασκευαστούν 150 διαμερίσματα και σε 3 περίπου χρόνια από σήμερα αναμένεται να δεχτούν τους πρώτους τους ενοίκους. 
 
Σήμερα η Brief σας παρουσιάζει τα δεδομένα και για την Λευκωσία. Όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος, το ίδιο project με την Λεμεσό προωθείται και στην Λευκωσία και σε περίπου ένα τρίμηνο, ο ΚΟΑΓ θα είναι έτοιμος να εξαγγείλει το σχέδιο και να ανακοινώσει όλες τις πληροφορίες και για το project στη Λευκωσία. 
 
Θα αφορά δηλαδή ανέγερση πολυκατοικιών σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας και θα προσφερθούν για αγορά σε προσιτή τιμή ή χαμηλό ενοίκιο με βάση κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά. 

Το αρχικό του σχόλιο


‘’Σύντομα θα ανακοινώσουμε κάτι παρόμοιο και στην Λευκωσία. Ξεκινήσαμε από Λεμεσό και Λευκωσία που υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με ενοίκια. 

Τα κεφάλαια του οργανισμού δεν είναι απεριόριστα. Κάναμε διαβουλευσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων γιατί ενδεχομένως να χρειαστούμε να δανειστούμε κάποια χρήματα για να προχωρήσουν τα έργα’’
, δηλώνει στην Brief o κ. Πελεκάνος. 

Οι περιοχές στη Λευκωσία

‘’Όπως και στην Λεμεσό θα είναι όλες οι μονάδες σε κεντρικές αστικές περιοχές. Σε Στρόβολο , Αγλαντζιά, Άγιο Δομέτιο, Έγκωμη π.χ. Δεν θα είναι εκτός Λευκωσίας’’


Χωρίς συνεργασία με Δήμους

Για το project στη Λευκωσία ο ΚΟΑΓ προχωρά μόνος του αφού δεν προέκυψε κάποια συμφωνία με κάποιον από τους Δήμους, όπως έγινε στη Λεμεσό. 

‘’Δεν υπήρξε κατάληξη για συνεργασία με κάποιο δήμο στη Λευκωσία για διάφορους λόγους. Προχωράμε μόνοι μας σαν ΚΟΑΓ. Ήδη εξετάσαμε κάποια ακίνητα, τα έχουμε αξιολογήσει για αυτο το σκοπό. ΘΑ γίνουν διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες τους και θα καταλήξουμε τελικά ποια θα αγοράσουμε για να αξιοποιήσουμε γι’ αυτό το σκοπό''. 

Σε 3 μήνες θα έχουμε ανακοινώσεις για τα ακίνητα που θα επιλεγούν όπως έγινε και στη Λεμεσό. Θα ανακοινώσουμε πόσες μονάδες θα χτιστούν π.χ. Εκτιμούμε ότι όπως και στην Λεμεσό, κατά την πρώτη φάση θα χτιστούν και στην Λευκωσία 150 μονάδες. Είναι προχωρημένες οι διαβουλεύσεις. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης στη Λεμεσό εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη και Α’ φάση στη Λευκωσία. Σε κάτι παραπάνω από 3 χρόνια δηλαδή’’.

Τι γίνεται με το Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για ανέγερση κατοικιών από developers

Ο ΚΟΑΓ ως γνωστό τρέχει εδώ και χρόνια και τα δικά του σχέδια για αγορά προσιτής κατοικίας. Πέρσι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε το σχέδιο για ανέγερση κατοικιών και διαμερισμάτων που θα ανεγείρονταν από developers μετά από κίνητρα που τους δόθηκαν. Ήδη εγκρίθηκαν αρκετοί αιτητές αλλά για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από developers. 

Που βρίσκεται το θέμα;

‘’Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι τα προαναφερθέντα project είναι ανεξάρτητα σχέδια από όλα τα άλλα προγράμματα του ΚΟΑΓ. Όλα τα σχέδια συνεχίζουν κανονικά. 

Όσον αφορά το σχέδιο για ανέγερση κατοικιών από developers, έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις για να γίνουν διαφοροποιήσεις ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τους developers το σχέδιο. Ανέλαβε το θέμα το Υπ. Εσωτερικών. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις. 

Το τι έχουμε πει ως ΚΟΑΓ και σε συνεργασία και με το ΥΠΕΣ, είναι ότι ίσως αναθεωρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Δεν άλλαξε κάτι στους σχεδιασμούς αλλά θα δούμε τι γινεται στην πορεία και θα αποφασίσουμε ανάλογα’’.

Σωτήρης Νικηφόρου
 
10017
Thumbnail