ΚΟΑΓ: Αιτήσεις από 1η Ιουλίου για απόκτηση προσιτής κατοικίας

Έναρξη υποβολής αιτήσεων την 1η Ιουλίου για απόκτηση προσιτής κατοικίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος ΚΟΑΓ

Την έναρξη, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, της περιόδου υποβολής αιτήσεων από το κοινό για απόκτηση κατοικίας για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, οι οποίες θα δημιουργηθούν από επενδυτές/παροχείς που θα χρησιμοποιήσουν τα πολεοδομικά κίνητρα παραγωγής προσιτής κατοικίας, ανακοίνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), μέσω του Προέδρου του, Μάριου Πελεκάνου.
 
Ταυτόχρονα, ο ΚΟΑΓ δέχεται αιτήσεις από επενδυτές/παροχείς ανάπτυξης γης που θα χρησιμοποιήσουν τα πολεοδομικά κίνητρα και οι οποίοι είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εξασφαλίζει Πολεοδομική Άδεια για την αξιοποίηση του κινήτρου, εφόσον έχει προηγηθεί η έγκρισή του από τον Φορέα Διαχείρισης στη βάση σχετικού συμφωνητικού εγγράφου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση του Σχεδίου για την προσφορά οικιστικών μονάδων που αναμένεται να δημιουργηθούν, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι οι μονάδες θα αναγερθούν σε κεντρικά σημεία των πόλεων όπως είναι για την Λευκωσία το κέντρο της πόλης, ο Στρόβολος, η Αγλαντζιά και πολλές περιοχές της Λακατάμιας, ενώ δικαιούχος (αιτητής) είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ́Ένωσης που είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου με νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο για 5 χρόνια.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι δικαιούχος είναι άτομο που αποκτά κατοικία που θα χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση και νοουμένου ότι δεν κατέχει ή κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος/α του ως ζεύγος.
 
Πρόσθεσε ότι οι μονάδες θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη και ανέρχεται σήμερα περίπου €870 το τμ για τα διαμερίσματα και περίπου €1.050 για τις κατοικίες.
 
Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι για ένα δυάρι διαμέρισμα των 80 τμ «σε καλή περιοχή» η τιμή θα ανέρχεται περίπου στα €70.000.
 
Αναφορικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, για τις οποίες θα τηρείται σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι τα ετήσια μικτά εισοδήματα ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας δεν πρέπει να  υπερβαίνουν για μονήρεις οικογένειες τα €22.000, για οικογένειες χωρίς παιδιά τα €40.000, για οικογένειες με 1 παιδί τα €44.000, για οικογένειες με 2 παιδιά τα €48.000, για οικογένειες με 3 παιδιά τα €58.000, για οικογένειες με 4 παιδιά τα €64.000, για οικογένειες με 5 παιδιά τα €70.000 και για οικογένειες με 6 παιδιά τα €76.000.

Ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η πώληση της οικιστικής μονάδας που αποκτήθηκε μέσω του Σχεδίου αυτού για περίοδο δέκα ετών από την ημερομηνία αγοράς και ότι η οικιστική μονάδα πρέπει να χρησιμοποιείται για δέκα τουλάχιστον χρόνια για μόνιμη ιδιοκατοίκηση του δικαιούχου. Σημείωσε ότι ο δικαιούχος μπορεί να ωφεληθεί από το Σχέδιο αυτό μόνο μια φορά.
 
Είπε ακόμη ότι απαιτείται τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων για απόκτηση στέγης και εξήγησε ότι «κάποιος που πληροί τα κριτήρια του ΚΟΑΓ αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να αγοράσει την κατοικία που θα του προσφέρει ο Οργανισμός τότε δεν θα μπορεί να επωφεληθεί».
 
Κίνητρα για επενδυτές παραγωγής κατοικίας

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, τα στεγαστικά Κίνητρα Παραγωγής Προσιτής Κατοικίας είναι σε σχέση με το Μέτρο 1 η αύξηση του επιτρεπόμενου ανά ζώνη συντελεστή δόμησης κατά 25% για δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας σε ποσοστό 10% από το 25%, με προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, ενώ προϋποθέσεις, όπως σημείωσε, είναι, μεταξύ άλλων, η επιφάνεια του υπό ανάπτυξη τεμαχίου να είναι τουλάχιστον 2000 τ.μ σε περιοχές με συντελεστή δόμησης ίσο ή μεγαλύτερο του 1,00:1.
 
Αναφορικά με το Μέτρο 2, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι θα υπάρχει επιπλέον αύξηση 20% του συντελεστή δόμησης (πέραν του 25% που αναφέρεται στο ΜΕΤΡΟ 1), δηλαδή σύνολο 45%, για δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας σε ποσοστό 20% από το 45%, σε τεμάχια με επιφάνεια 3.000 τμ και συντελεστή δόμησης ίσο ή μεγαλύτερο του 1,40:1.
 
Προϋποθέσεις για το Μέτρο 2 είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΑΓ, η επιφάνεια του υπό ανάπτυξη τεμαχίου να είναι τουλάχιστον 3.000 τμ σε περιοχές με Συντελεστή Δόμησης ίσο ή μεγαλύτερο του 1,40:1.
 
Ανέφερε ότι εξαιρούνται οι περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα ή εφαπτόμενες αυτών Πολεοδομικές Αιτήσεις για ενιαία οικιστικά συγκροτήματα και σημείωσε πως η μέγιστη αύξηση αριθμού ορόφων περιορίζεται σε δύο πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου από την ισχύουσα οικιστική ζώνη.
 
Είπε ακόμη ότι οι οικιστικές μονάδες τύπου στούντιο ή ενός υπνοδωματίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου των οικιστικών μονάδων, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη κατάλληλων συστημάτων για αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
Επιπλέον, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι υπάρχει η επιλογή, τον συντελεστή που θα επιστρέψει στον δικαιούχο του ΚΟΑΓ να τον δώσει σε κάποιο άλλο τεμάχιο γης εντός του ιδίου τοπικού σχεδίου ή σχεδίου περιοχής με την υποχρέωση ανέγερσης προσιτής κατοικίας συνολικού δομήσιμου εμβαδού ίσου με αυτό που ωφελούνται από το κίνητρο (επιστροφή 25% από το Μέτρο 1, επιστροφή 45% από το Μέτρο 2).
 
Σημείωσε ότι η τρίτη επιλογή για τον επενδυτή είναι με εξαγορά η οποία αφορά το μέσο κατασκευαστικό κόστος όπως αυτό καθορίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.
 
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΚΟΑΓ

Αναφορικά με τα υφιστάμενα και νέα έργα που προγραμματίζονται από τον Οργανισμό, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι βρίσκονται υπό κατασκευή 15 διώροφες κατοικίες υπνοδωματίων στο συγκρότημα ΑΔΩΝΙΣ ΙΙ, στα Πάνω Πολεμίδια, Λεμεσός, με τιμές πώλησης από €164.650 μέχρι €187.100 πλέον ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι οι 11 από αυτές έχουν ήδη πωληθεί, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις ο ΚΟΑΓ βρίσκεται στην διαδικασία με επιλαχόντες.
 
Σημείωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 12 με 18 μήνες.
 
Ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε κατασκευή οκτώ διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων στο συγκρότημα ΔΑΝΑΗ V, στην Κοκκινοτριμιθιά, με τιμές πώλησης €170.500 έκαστη πλέον ΦΠΑ  και γίνονται δεκτές αιτήσεις μέχρι 31/08/2019 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ενάμισι έτος.
 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είπε ότι προγραμματίζονται άλλα έργα με νέα μεθοδολογία παραγωγής ώστε να υλοποιηθούν μέχρι το 2023 και σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι €18.600.000 και με συνεργασία με ιδιωτικό τομέα με απώτερο σκοπό την επίσπευση υλοποίησης του έργου.

Ανέφερε ότι «η ποιότητα κατασκευής δεν επηρεάζεται από τη νέα μεθοδολογία, ενώ θα γίνεται και ασφάλεια κρυφών ελαττωμάτων για δέκα χρόνια, κάτι που γίνεται ήδη και για τις μονάδες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τα προπαρασκευασμένα σπίτια, ο κ. Πελεκάνος, αφού σημείωσε ότι σε μια συζήτηση στην Βουλή ο τέως Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είχε βάλει στο τραπέζι την ιδέα των προπαρασκευασμένων μονάδων οι οποίες θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως πιθανή λύση για κάποια προβλήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΚΟΑΓ, είπε ότι το νέο ΔΣ του Οργανισμού «θεώρησε ορθό προτού κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες, να έχουμε σαφή άποψη για το τί επιλογές υπάρχουν, ποιο είναι το κόστος αυτών επιλογών και άλλα».
 
Ανέφερε ότι η μελέτη έγινε από συγκεκριμένο γραφείο η οποία στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑΓ «εκεί όπου νοιώθουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε θα το πράττουμε ανεξάρτητα αν εμπίπτει στην αρμοδιότητα μας ή όχι».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Πρόσθεσε ότι «η μελέτη κατέδειξε ότι υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα από τα προπαρασκευασμένα αλλά το κόστος και ο χρόνος παραγωγής τους ο οποίος είναι πιο γρήγορος από τις συμβατικές μονάδες δεν δικαιολογούν την επένδυση για ένα οργανισμό όπως τον ΚΟΑΓ που θα ανεγείρει μια μονάδα για να την πωλήσει σε κάποιο που θα την χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια».
 
Αναφορικά με αναφορές για «αυτογκόλ» του ΚΟΑΓ, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε να αξιολογηθεί αυτή η επιλογή «και όπως σωστά αναφέρει το δημοσίευμα, όπως είπε, «η πολιτεία πλέον θα πάρει τις αποφάσεις κατά πόσον θέλει να αξιοποιήσει την μελέτη».

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός

 
11115
Thumbnail