Κοινοί οι τομείς ενδιαφέροντος Ιρλανδίας-Κύπρου στην ναυτιλία

Ιρλανδία και Κύπρος είναι νησιωτικά έθνη με μακρά ναυτική ιστορία, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής της Ιρλανδίας στην Λάρνακα

Ιρλανδία και Κύπρος είναι νησιωτικά έθνη με μακρά ναυτική ιστορία και παράδοση και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, με κύρια την κλιματική αλλαγή, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας Seán Ó Ferghaíl, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Λάρνακα.

Ο κ. Ó Ferghaíl, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Cyprus Marine and Maritime Institute CMMI, επεσήμανε ότι και οι δύο χώρες «έχουν πολλούς κοινούς τομείς ενδιαφέροντος στον θαλάσσιο τομέα όπως λ.χ. η έρευνα και καινοτομία, η βιώσιμη χρήση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και ο θαλάσσιος εγγραμματισμός στην προώθηση του οποίου συμβάλλει η εκδήλωση».

Η τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στην Κύπρο έγινε στη Μαρίνα Λάρνακας.

Επίτιμοι καλεσμένοι στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, Seán Ó Fearghaíl και αντιπροσωπεία του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου. Την τελετή χαιρέτισαν ο κ. Ó Fearghaíl, ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) Ανδρέας Βύρας, ο Ιδρυτής της Kition Ocean Holdings, που είναι και ο χορηγός της εκδήλωσης Πάνος Αλεξάνδρου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI Ζαχαρίας Σιόκουρος.

O κ. Seán Ó Fearghaíl εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την συμμετοχή του στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης. Τόνισε ότι «τόσο η Κύπρος όσο και η Ιρλανδία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, καθώς και οι δύο χώρες είναι νησιωτικά έθνη με μακρά ναυτική ιστορία και παράδοση και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις με κύρια την κλιματική αλλαγή».

Επεσήμανε ότι και οι δύο χώρες «έχουν πολλούς κοινούς τομείς ενδιαφέροντος στον θαλάσσιο τομέα όπως λ.χ. η έρευνα και καινοτομία, η βιώσιμη χρήση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και ο θαλάσσιος εγγραμματισμός στην προώθηση του οποίου συμβάλλει η σημερινή εκδήλωση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδό του, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «μπορεί να συμβάλλει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή «που έχουν στο επίκεντρό τους την θάλασσα και οι οποίες θα συμβάλλουν στην μεταμόρφωση της πόλης μας σε κόμβο Γαλάζιας Ανάπτυξης». Τόνισε ότι ο Δήμος Λάρνακας «καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ώστε να εκμεταλλευτεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το δυναμικό της λεγόμενης Γαλάζιας Οικονομίας».

Επεσήμανε ότι «αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν και η δημιουργία και η φιλοξενία του πρώτου ερευνητικού Ινστιτούτου για θαλάσσιες τεχνολογίες, του CMMI, στην Λάρνακα, καθώς και η έναρξη των εργασιών για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Μαρίνας της Λάρνακας που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης της Λάρνακας».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι «τόσο η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο όσο και ο Κατακλυσμός εξυπηρετούν ένα κοινό σκοπό, τη σύνδεση και επανασύνδεσή μας με τη θάλασσά μας».

Ακολούθως, ο Πανος Αλεξάνδρου εκ μέρους της Kition Ocean Holdings Ltd επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η θάλασσα για την Kition Ocean Holdings Ltd η οποία ανέλαβε το έργο της ανάπλασης της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας. Ακόμη, δήλωσε ότι «η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσουμε ένα σπουδαίο θεσμό που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από ένα Ινστιτούτο που εδρεύει στην πόλη, δρα πρωτοποριακά και υπηρετεί την αριστεία στο πεδίο που αποτελεί το αντικείμενο του».

Τόνισε ότι επιδίωξη της Kition Ocean Holdings Ltd είναι «να φέρουμε τη Μαρίνα Λάρνακας ακόμα πιο κοντά στο κοινό της Λάρνακας επιδεικνύοντας ακόμα μια φορά την πρόθεση μας να γίνει πρωταγωνιστικό συστατικό στοιχείο της ζωής της πόλης».

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI,  Ζαχαρίας Σιόκουρος αναφέρθηκε στους στόχους του CMMI στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνει χώρα η σημερινή εκδήλωση. «Βασική επιδίωξή μας είναι η σύνδεση της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας με τη θάλασσα γύρω μας», δήλωσε ο κ. Σιόκουρος.

Είκοσι οργανισμοί συνδιοργανώνουν φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι: τo Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), ο Δήμος Λάρνακας, το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης-Αρχεία Λάρνακας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Youth Makerspace Larnaka, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), η εταιρεία Larnaca Napa Sea Cruises, ο οργανισμός Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS), η εταιρεία GeoImaging, o οργανισμός Active Zone Outdoor, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, ο οργανισμός Cyprus DiveCenter Association, ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας, ο Παγκύπριος Όμιλος Ναυσιπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ο οργανισμός Wellness Over Waves (WOW) και το 23οΣύστημα Ναυτοπροσκόπων Λάρνακας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο είναι μια εκδήλωση εορτασμού της Θάλασσας και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει σχετικά με την σημασία της θάλασσας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιείται πληθώρα δράσεων που έχουν στο επίκεντρό τους τη γνωριμία με τη θάλασσα και την καλλιέργεια της αγάπης για αυτήν.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτελεί μία εκ των 630 εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος πανευρωπαϊκά προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Θάλασσα, η οποία γιορτάζεται την 20ή Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις στο σύνολό τους αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον περισσότερων από 200.000 ευρωπαίων πολιτών. Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα!

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδήλωσης στη Λάρνακα θα υλοποιηθούν διαδραστικά εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, επιδείξεις καινοτόμων θαλάσσιων τεχνολογιών, περιβαλλοντικές δράσεις υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου, έκθεση φωτογραφίας και εκδρομές με πλοία στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας, που στοχεύουν στο σύνολό τους να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν με δημιουργικό τρόπο το ευρύτερο κοινό σχετικά με την σημασία της θάλασσας και να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά σε αυτήν.

Επιπλέον, θα δοθούν βραβεία σε μαθητές δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λάρνακας για τη νίκη τους στον Διαγωνισμό «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο» ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

(ΚΥΠΕ)

 
24969