Κόκκινα Δάνεια: Αλλαγή στη νομοθεσία θα δεσμεύει τους Δικαστές

Αφορά την εξέταση της παραμέτρου για καταχρηστικές ρήτρες – Τι θέλουν να αλλάξουν στη νομοθεσία

Την τροποποίηση της νομοθεσίας με τρόπο ώστε να μπορεί το δικαστήριο να εξετάζει αυτεπάγγελτα την παράμετρο των καταχρηστικών ρητρών, σε υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποφάσισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

«Το Δικαστήριο μπορεί αυτεπάγγελτα να εξετάζει τη συμβατότητα από πλευράς καταχρηστικών ρητρών», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη. Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αυτή η αναφορά στη νομοθεσία, αλλά με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής, «θα αναγράφεται στον νόμο ότι το Δικαστήριο έχει πλέον και την ηθική δέσμευση να εξετάζει το θέμα και από πλευράς καταχρηστικών ρητρών», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία, ο Δικαστής αφενός δεν χρειαζόταν να εξετάσει από σκοπιάς καταχρηστικής ρήτρας μία τέτοια υπόθεση, ενώ δεν είχε ούτε τη δικαιοδοσία να το κάνει αυτεπάγγελτα, είπε ο κ. Χατζηγιάννη. Τώρα, είπε, «υπάρχει η υποχρέωση του δικαστή να εξετάσει κατά πόσο στην υπόθεση που έχει ενώπιόν του υπάρχει δόση καταχρηστικής ρήτρας».

Σημείωσε, όμως, ότι μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί η νομοθεσία να επιβάλει σε ένα δικαστήριο να εξετάσει μία υπόθεση και από αυτή την πλευρά.

«Δυστυχώς, το προηγούμενο που επικρατεί, οι προκαταλήψεις που υπάρχουν, οδήγησαν σε μια απόφαση που καθιστά υποχρεωτικό να εξετάζει το δικαστήριο αυτή την παράμετρο», ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξηγώντας ότι «εάν, είτε η δικαστική εξουσία ή η νομική υπηρεσία, αποφανθούν ότι επιβάλλουμε στον δικαστή να κινηθεί με συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί ότι ο νόμος προδιαγράφει υποχρέωση της δικαστικής εξουσίας, με κίνδυνο να επηρεάζει τις κινήσεις ή την ευελιξία που πρέπει να έχει ένας δικαστής».

ΚΥΠΕ

 
24350