Κόκκινα δάνεια: Δεν υπήρξε ανάγκη ενεργοποίησης του APS

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για τα κόκκινα δάνεια στη ΣΚΤ που αναδιαρθρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ελληνική

Καμία εγγύηση μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού asset protection scheme (APS) όσον αφορά τα δάνεια της πρώην Συνεργατικής, τα οποία αναδιαρθρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα ως εξυπηρετούμενα.

Όπως προκύπτει από σχετικό σημείωμα στη Βουλή του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τα εν λόγω δάνεια φαίνεται επί του παρόντος να εξυπηρετούνται αφού δεν προέκυψε ανάγκη εγγύησης τους λόγω μη ανταπόκρισης του δανειολήπτη ως προς τις νέες υποχρεώσεις του.

Στο σημείωμα του ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι το APS όπως έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν αποτελεί σχέδιο κυβερνητικών εγγυήσεων συγκεκριμένων δανείων, ούτε και η ενεργοποίηση του διαφοροποιεί τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Όπως αναφέρει, το APS αποτελεί μηχανισμό εγγυήσεων έναντι μη αναμενόμενων λογιστικών ζημιών, δηλαδή πέραν των υφιστάμενων προβλέψεων.

Προσθέτει ταυτόχρονα ότι στον υπολογισμό αυτών των μη αναμενόμενων ζημιών, λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι, όπως η αξία των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων.

Συνεχίζοντας ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι κατά την έγκριση των συμφωνιών εγγύησης από τη Βουλή τέθηκε ως όρος η αποστολή ανά έξι μήνες σχετικής πληροφόρησης προς το Κοινοβούλιο σε σχέση με τις εγγυήσεις που γίνονται απαιτητές.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί οποιαδήποτε εγγύηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος απαντούσε σε ερώτημα της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου αναφορικά με την κάλυψη δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και άλλων στην πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα από το μηχανισμό του APS.

Όσον αφορά ερώτημα της βουλευτού αναφορικά με τον έλεγχο στη διαχείριση των αναδιαρθρώσεων κόκκινων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τη διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ο ΥΠΟΙΚ παραπέμπει στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.
 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

 

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρεται «η διερεύνηση του συνόλου των ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών ή συνδυασμό τούτων, που οδήγησαν το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα στην παρούσα κατάσταση».

Καθώς επίσης, προσθέτει, η «διερεύνηση των γεγονότων και των αποφάσεων που σχετίζονται με την παροχή δανείων ή άλλων διευκολύνσεων και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και τη διαγραφή και/ή τη μείωση δανείων και/ή εγγυήσεων από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση συγκεκριμένες πολιτικές και ορθές διαδικασίες εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα γενικώς αποδεκτά τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους των εποπτικών αρχών και εσωτερικών ελεγκτών κινδύνων καθώς και με ποια κριτήρια όρους και/ή διασφαλίσεις παραχωρήθηκαν οποιαδήποτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ως εκ τούτου ο κ. Γεωργιάδης παραπέμπει στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Κώστας Μηλικούρης